Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Відповіді на питання щодо перепризначення субсидій, які найчастіше турбують громадян
AA

Відповіді на питання щодо перепризначення субсидій, які найчастіше турбують громадян

Субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, призначені з 1 жовтня 2016 року, діяли до 30 квітня 2017 року.

 

Із 1 травня 2017 року діє оновлена програма житлових субсидій     

    Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 №300 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка набрала чинності з 1 травня 2017 року, впроваджено оновлену програму житлових субсидій.
    З урахуванням  прийнятих змін  з травня поточного року органами соціального захисту населення проводиться перепризначення субсидій на наступний 12-ти місячний термін, яка буде розрахована на неопалювальний сезон, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.
     Сім’ям, які вже отримували субсидію повторно звертатися до органів соціального захисту населення та подавати документи не потрібно.

 

         Звертаємо увагу, що заяву і декларацію про доходи необхідно повторно подавати лише сім’ям, які:       

      орендують помешкання;
      мають зміни у складі сім’ї: (хтось прописався чи виписався);
      звертаються за отриманням субсидії на тверде паливо та скраплений газ;
      виявили бажання отримувати субсидію за зареєстрованим місцем перебування.

 

Чи впливає наявність простроченої заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги на призначення житлової субсидії?

     Після закінчення строку отримання субсидії органи соціального захисту населення  самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді.
      У разі отримання від організацій-надавачів житлово-комунальних послуг інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг субсидія на наступний строк не призначається, про що органи соціального захисту населення  інформують особу.
     Субсидія буде призначена з дати закінчення дії попередньої субсидії, якщо протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію.
     Зазначений строк може бути продовжений на підставі рішення райдержадміністрації,  виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її створення) ради або комісії, яка ними утворюється, за наявності поважних причин.         

 

Врахування доходів для призначення субсидії

       До внесення змін субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховувалась виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, за попередній календарний рік.
       Відтепер субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб без урахування податку з доходів фізичних осіб за чотири квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія, а субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.
       Під час здійснення розрахунку субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, будуть враховані доходи за період з квітня попереднього року по березень поточного року, включно.

 

Врахування доходів для непрацюючих пенсіонерів

        У разі, коли на час звернення за призначенням субсидії, особа є непрацюючим пенсіонером, який декларує відсутність в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи, інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за такий місяць. Під час призначення субсидії на наступний період такій особі не враховуються її доходи у вигляді заробітної плати та доходи від підприємницької діяльності, якщо вона була непрацюючим пенсіонером на кінець періоду, за який враховуються доходи.

 

Змінена соціальна норма житла

          Відтепер розмір субсидії для пенсіонерів, інвалідів та інших непрацездатних  осіб буде більшою, адже соціальна норма для них збільшена майже в два рази.
         Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір субсидії, збільшується з 48,87 кв. м. (на одну особу)   до 75 кв. м  (на одну-дві особи).

 

Призначення житлової субсидії за зареєстрованим місцем перебування

         У разі реєстрації місця перебування особи субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення на строк, що не перевищує шести місяців з дати реєстрації місця перебування.
    На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням громадянина після продовження строку реєстрації місця перебування.        

 

Про що необхідно повідомляти органи що призначають житлову субсидію

        Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити управління соціального захисту населення, шляхом подання відповідних документів, про наступні зміни:
      - складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався (у такому випадку подаються також нові заява і декларація);
      - соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;
      - про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;
      - набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.
       Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про вищевказані зміни повертається за вимогою органу, що призначив субсидію, або безпосередньо отримувачем, або шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів субсидії на підприємствах –надавачах житлово-комунальних послуг.
       


    Повернення невикористаної суми субсидій до бюджету

      Після закінчення опалювального сезону невикористана сума субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення повертається підприємствами-надавачами такої послуги до бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку загального обсягу невикористаних сум субсидії.

  При цьому передбачено монетизацію частини невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення. Виплата буде проведена у грошовому еквіваленті вартості (станом на 1 травня) зекономлених 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення.

Читайте також

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...