Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | В Южноукраїнську підбито підсумки першого етапу Всеукраїнського конкурсу «Ядерна енергія і світ»
AA

В Южноукраїнську підбито підсумки першого етапу Всеукраїнського конкурсу «Ядерна енергія і світ»

23 вересня в Інформаційному центрі ВП ЮУАЕС «Імпульс» пройшов перший етап традиційного Всеукраїнського конкурсу «Ядерна енергія і світ», який організовують Українське ядерне товариство і ДП «НАЕК «Енергоатом» за участі профільних ЗВО - Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Одеського національного політехнічного університету, Національного університету «Львівська політехніка», а також Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

Попри всі перепони, викликані цьогоріч пандемією коронавірусу, життя не зупиняється, тож і атомники не припиняють думати про майбутнє галузі і виховувати свою молоду зміну, залучаючи школярів до поглиблення та популяризації знань про ядерну енергетику, ядерну фізику. Для обдарованих учнів старшої школи, які прагнуть розширити свій світогляд, проводиться двоетапний творчий конкурс, у рамках якого вивчаються актуальні проблеми, досліджуються історія та сьогодення атомної енергетики, розглядаються існуючі теорії, концепції, методики тощо.

Обравши собі тему, кожен з 8 учасників конкурсу виклав її проблематику і свої авторські міркування щодо можливості її практичної реалізації в атомній енергетиці. Але і тут вніс свої корективи коронавірус – терміни конкурсу були перенесені, за цей час троє учасників вже закінчили школу та стали студентами українських вишів. Тож за місця на п'єдесталі змагалися автори п’яти робіт. 

Гімназистка Катерина Нестеренко запропонувала дослідження впливу Южно-Української АЕС на екологію міста, провівши опитування жителів, але в її роботі було доволі багато суперечностей і вона посіла п’яте місце.

Роботу на тему: «Атомні станції ІV покоління» розробляли одразу двоє учасників – учні Южноукраїнського професійного ліцею Микита Волохов та Владислав Васильєв – представники секції «Фізика» МАН Станції юних техніків м. Южноукраїнська. Хлопці зробили велику роботу, виготовивши навіть наглядний складний макет електростанції майбутнього, та трохи недопрацювали, зв’язуючи теорію з практикою, тож їхній результат – четвертий.

На третьому місці - дослідницький проєкт учня Южноукраїнського професійного ліцею Кирила Малаховського «Талановиті люди і енергетична стабільність ЮУАЕС». У своїй роботі він розповів про унікальні технологічні операції, свого часу виконані на Южно-Українській АЕС, та людей, які брали безпосередню участь у їх реалізації.

Володарі другого та першого місць – гімназисти Владислав Жуков та Артем Білик розробляли тему щодо диверсифікації ядерного палива в Україні та світі. Обидві презентації сподобалися членам авторитетного журі, до складу якого увійшли представники підрозділів ЮУАЕС – лабораторії зовнішньої дозиметрії, реакторного цеху №2 та навчально-тренувального центру підприємства. Роботи неначе доповнили одна одну, були змістовними та яскравими. Кількість зауважень та порад журі була немалою, але хлопці із зацікавленням вислухали досвідчених атомників. Член журі провідний інженер з управління реактором РЦ-2 Олег Іщенко, підбиваючи підсумки конкурсу, відзначив: «Діти - наше майбутнє, а діти, які цікавляться зі шкільної лави проблемами атомної енергетики, сподіваємося, є майбутнім атомної енергетики. Роботи - прекрасні. Найголовніше - зацікавленість дітей у поставлених завданнях. Я сподіваюся їх побачити згодом з більш серйозними проєктами, з більш серйозними дослідженнями з питань атомної енергетики».

Переможці отримали сертифікати відповідно на три, дві та одну тисячу гривень. Додатковим заохоченням для всіх конкурсантів стане день, проведений на одному з робочих місць персоналу ЮУАЕС, на вибір учасників.

Другий етап Всеукраїнського конкурсу «Ядерна енергія і світ» пройде за тиждень в онлайн форматі. На ньому Южноукраїнськ будуть представляти Кирило Малаховський, Владислав Жуков та Артем Білик.

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...