Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | УВАГА! ЛЕЙКОЗ ВРХ!
AA

УВАГА! ЛЕЙКОЗ ВРХ!

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про те, що протягом 9 місяців 2017 року в області проведено 76 797 лабораторій досліджень ВРХ на лейкоз, в тому числі в господарствах 15 579 та в приватному секторі 61 218. Всього виявлено 241 голова РІД позитивних (хворих) тварин із них в приватному секторі 202 голови.

Хворі на лейкоз тварини виявлено у 15 районах області. Найбільші кількість виділених у Веселинівському районі 82 голови, Доманівському - 51 голів, Вітовському - 13 голів, Первомайському - 9 голів, Снігурівському – 1, 2 голів, Баштанському та Березнегуватському - по 6 голів та у 8 районах в середньому до 5 голів в кожному.

Крім цього, в Доманівському районі у 2 господарствах виділено 36 голів РІД позитивної худоби та в 1 господарстві Первомайського району 2 голови та 1 голову в господарстві Єланецького району.

Лейкоз великої рогатої худоби - інфекційна, хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання, що зумовлює дифузну інфільтрацію різних органів і тканин та утворення в них злоякісних пухлин.

Ця хвороба подібна до раку людини, тому що її вірус з родини ретровірусів має близьку генетичну і антигенну спорідненість з вірусом лейкозу людини типу 1,2 та лейкозу мавп. Тому можна зробити висновок, що збудник лейкозу, потрапляючи в організм людини буде сприяти захворюванню на рак крові. Конкретно не доведено, що причиною раку крові людини стає збудник лейкозу ВРХ, але його спорідненість насторожує.

В інфікованих вірусом лейкозу ВРХ тварин особливо в клінічній стадії змінюються обмінні, біохімічні процеси і, як наслідок, відбуваються зміни якісних характеристик молока і м'яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей продуктів обміну, зокрема метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію.

Вірус виділяється з організму заражених тварин з кров’ю, молоком, слиною, іншими секретами й екскретами, що містять лімфоцити, які є активними факторами його передачі.

Молоко корів, інфікованих вірусом лейкоз, використовується лише після знезараження в межах господарства. Хвору тварину тримати не тільки небезпечно, а й не вигідно, однак примусити його це зробити немає можливості так, як інструкцією допускається тримати хвору тварину до двох років в окремому приміщенні, стаді.

В зв’язку з епізоотичним неблагополуччям Миколаївської області щодо лейкозу ВРХ нагадуємо мешканцям міста про те, що купуючи харчові продукти з рук на вилицях, площах, дворах та інших невстановлених місцях вони  наражають себе на небезпеку отримання не тільки харчових отруєнь, а й серйозного захворювання.

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...