Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Українізація  інформаційного  простору
AA

Українізація  інформаційного  простору

Виконавчими органами Южноукраїнської міської ради розпочата робота щодо приведення міського простору до вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», а саме: власникам/орендарям магазинів, перукарень, інших об'єктів торгівлі/надання послуг були вручені відповідні листи стосовно того, що назви, написи, вивіски, оголошення на їхніх об’єктах повинні бути викладені державною мовою, якщо інше не встановлено цим Законом.

На виконання вимог цього Закону,  звертаємось до власників приватного бізнесу з проханням привести назви своїх об'єктів та іншу текстову інформацію (наприклад, «закрыто», «режим роботы» тощо), яка розміщена безпосередньо на об’єкті до правил правопису української мови.

Це є одним із невід’ємних та важливих кроків на шляху до українізації нашого інформаційного простору.

Також, повідомляємо, що з 16 липня цього року – за всі порушення норм цього Закону запроваджується адміністративна відповідальність.

Відповідальні особи  зможуть складати адміністративні протоколи.  Уповноважений із захисту державної мови розглядатиме їх і виноситиме постанови, які передбачають або попередження, або накладання штрафу. Розмір штрафу становитиме від 3400 до 8500 грн., якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11900 грн.

Але, зважаючи на важкий економічний стан в нашій державі, виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради буде застосовувати принцип -  «лагідної українізації», тобто поступово, без накладання штрафів, приводити наш інформаційний простір до поширення і популяризації  української мови в усіх сферах суспільного життя.

Нам, українцям, потрібно усвідомлювати, що повноцінне функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території держави є гарантією збереження ідентичності української нації та зміцнення державної єдності України.


 




Читайте також