Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | У місті-супутнику Южно-Української АЕС відбувся брифінг для ЗМІ щодо проекту «Звіту про екологічну оцінку КзПБ енергоблоків атомних електростанцій України за період 2012-2016 рр.»
AA

У місті-супутнику Южно-Української АЕС відбувся брифінг для ЗМІ щодо проекту «Звіту про екологічну оцінку КзПБ енергоблоків атомних електростанцій України за період 2012-2016 рр.»

У рамках громадського обговорення проекту «Звіту про екологічну оцінку КзПБ енергоблоків атомних електростанцій України за період 2012-2016 рр.» у місті-супутнику ЮУАЕС 23 травня проведено брифінг для ЗМІ. 

Під час брифінгу зазначалося, що ДП «НАЕК «Енергоатом» реалізує Комплексну (зведену) програму підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КзПБ) (затверджена постановою Кабінету Міністрів України №1270 від 07.12.2011) з метою неухильного подальшого підвищення ядерної безпеки, забезпечення ефективної та надійної роботи енергетичної галузі, доведення безпеки атомних енергоблоків України до рівня, що відповідає міжнародно визнаним вимогам з ядерної безпеки та охорони довкілля.

Витрати на виконання КзПБ здійснюються за рахунок власних коштів Енергоатома та кредитних коштів, наданих Європейським банком реконструкції та розвитку і Євратомом. Додатками до кредитних угод з цими фінансовими організаціями є План екологічних та соціальних заходів, а також План залучення зацікавлених сторін. Однією з вимог цих документів є Екологічна оцінка (ЕО) виконання КзПБ, яка має проводитися кожні 5 років.

Першу таку оцінку виконано 2011 року. Нині проводиться друга ЕО. На замовлення ДП «НАЕК «Енергоатом» її здійснює ДП «Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління» Мінприроди України. Екологічна оцінка фокусується на переоцінці позитивних та негативних впливів на навколишнє природнє, соціальне та техногенне середовища у процесі та за результатами реалізації КзПБ протягом 2012-2016 рр.

Щодо висновків ЕО, то під час брифінгу, який пройшов у інформаційному центрі ВП ЮУАЕС, було констатовано: у процесі реалізації КзПБ протягом 2012-2016 років вміст забруднюючих речовин та радіонуклідів у об’єктах навколишнього природного середовища не перевищував встановлених нормативними актами гранично-допустимих концентрацій. Обсяги викидів і скидів забруднюючих речовин не перевищували гранично-допустимих показників. Рівні викидів та скидів не призвели до погіршення якості атмосферного повітря. Безпосередньо реалізація заходів КзПБ не призвела до збільшення антропогенного навантаження.

Окремо було наголошено, що КзПБ не призводить до збільшення виробничих потужностей АЕС, а отже за її результатами не очікується значного збільшення викидів тепла, випаровування води та викидів від АЕС, а також об’ємів води, що використовується з метою охолодження.

Серед тем, що обговорювалися під час брифінгу, були терміни завершення КзПБ, роль її заходів у підготовці до продовження експлуатації енергоблоків тощо.

«Якщо вести мову про завершення КзПБ, то можна говорити лише про те, що ми закінчимо її реалізацію у форматі тієї програми, яка зараз діє до 2020 року. Саме підвищення безпеки, звичайно ж, не припинитися. Цей процес постійний і триватиме до зняття АЕС з експлуатації. Техніка розвивається, посилюються нормативні вимоги, а отже, ми застосовуватимемо нові технології і робитимемо усе, щоб відповідати сучасним критеріям безпеки, - зазначив заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з продовження терміну експлуатації, технології та інжинірингу Ігор Кравченко. 

«Відповідність цільовим критеріям безпеки - обов'язкова умова для продовження термінів експлуатації атомних енергоблоків. І цієї мети ми досягаємо, в основному, за допомогою КзПБ, - наголосив заступник головного інженера з модернізації і реконструкції Андрій Биндюков.

Під час діалогу з журналістами фахівці-атомники підкреслили, за нормальних умов експлуатації АЕС не чинить негативного впливу на навколишнє середовище. За результатами реалізації заходів КзПБ підвищуються основні базові критерії безпеки. Втілення програми знижує ризики виникнення аварійних ситуацій та аварій на АЕС, а, відповідно, і ризики забруднення навколишнього середовища. Окремі заходи КзПБ дозволять пом’якшити наслідки аварій, а отже, зменшити потенційні обсяги викидів радіоактивних і нерадіоактивних забруднювачів у довкілля.

«Зменшення ризиків аварій  знижує рівень психологічного навантаження на персонал і населення, пов’язаний з роботою або проживанням поблизу АЕС. А це позитивно впливає на психологічний стан працівників та мешканців прилеглих територій. Та щоб цей вплив був ефективним, ми маємо підвищувати рівень обізнаності населення щодо КзПБ та наслідків її реалізації, у тому числі й за допомогою засобів масової інформації. Саме з цією метою проведено сьогоднішній брифінг», - підкреслив начальник управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУАЕС Олександр Пелюх після завершення заходу.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...