Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЦИНІЗМ ЧИ ПОТРЕБИ ЛЮДЕЙ? ЩО ВИЩЕ?
AA

ЦИНІЗМ ЧИ ПОТРЕБИ ЛЮДЕЙ? ЩО ВИЩЕ?

За визначенням, цинізм, це заперечення загально прийнятих цінностей в ставленні до людської  культури, відверто зневажливе, зухвале ставлення до загально прийнятих норм моралі, етики, до кого/чого-небудь, що має загальне визнання і повагу.

Характерним проявом цинізму стався випадок ще перед початком роботи 61 сесії Южноукраїнської міської ради, яку міський голова вже вдруге скликав з питань фінансового забезпечення в протидію пандемії COVID-19. Не так давно наша «сторінка» інформувала про безробітного журналіста О. Надьожу, де Він по приїзду з Єгипту  відразу очолив мешканців на прийом у виконкомі міської ради з особистих питань. В той день його відправили з виконкому, бо вводились заходи обмежень, а Він тільки приїхав з відпочинку з іншої країни.  

Перед початком сесії міської ради міський голова запитав у присутніх, чи є хтось, хто нещодавно прибув у місто з іншої країни? З’ясувалось, що О. Надьожа таки прибув з Єгипту  і Він мав би бути два тижня на самоізоляції аби не наражати інших на потенційну небезпеку. Було повідомлено, що в місті декілька осіб проходять цей дуже вірний спосіб захисту людей та і себе теж від інфекційної небезпеки і одна з цих осіб, це робітник виконкому міської ради.

Але О. Надьожа відмовився покидати сесійну залу. Він увійшов в тривалу ненормативну за висловами перепалку з депутатом С. Горностаєм та і інші депутати вимагали аби Він покинув сесійну залу. Врешті решт депутати проголосували, цей журналіст покинув залу і сесія розпочала свою роботу.

Та ледь було проголошено про початок роботи до трибуни, без будь якого дозволу головуючого добіг депутат М. Носан і почав гучно звинувачувати владу міста, що вона нічого не робить в протидію коронавірусної загрози і саме Він, депутат М. Носан, є особою, яка вболіває за місто, бо відмовляється від мільйонів на фонтан на користь медичних потреб.

На це була дана відповідь міського голови, що всі вимоги державного рівня в місті виконані. Лікарні доукомплектовуються в міру того, як знаходяться ті засоби, які ще не надійшли в аптеки по лінії державного забезпечення. Вони обіцяні Урядом України і ми їх очікуємо з дня на день.

Аби пришвидшити готовність міста до карантинних вимог за волонтерські кошти (готівку) закупили маски, бо не змогли забезпечити їх поставку безготівково в стислий термін, їх і  роздали в тому числі і депутатам, і по лінії виконавчих органів. Для пенсіонерів замовили і реалізується пошив таких пов’язок в індивідуальному порядку. Місту рекомендовано всі потрібні заходи профілактичного захисту від названої інфекції. Зокрема, на ринках міста є місця, де можна дезінфікувати руки після використання готівки, рекомендована дезінфекція місць перебування людей у різних суб’єктів дозволеної діяльності на території міста тощо. 

Депутату М. Носану робили зауваження і інші депутати, йому вказали, що вибори ще далеко і рано піаритись, краще йому саджати дерева, як Він і обіцяв після фонтану. Врешті його словесний запал закінчився і відбулось обговорення питань по додатковому фінансуванню лікарських потреб в забезпечення карантинних заходів. Це апарати штучної вентиляції легень, дистанційні термометри, кошти на будівельні роботи Відділення комп’ютерної томографії та ще десятки інших позицій робіт і поставки, які навряд чи нам будуть надані централізовано.  

А в частині зняття коштів з фонтану, так М. Носану ніхто не забороняв це питання ініціювати два тижня тому, коли виділялось перше фінансування на потреби лікарень. Доречи, тоді і депутат Носан і ще декілька депутатів не підтримали виділення бюджетних коштів, зокрема на потреби повного фінансового забезпечення Відділень комп’ютерної томографії та нефрології і гемодіалізу, чого дуже чекають мешканці нашого міста. Довелось нагадувати, що за цим обладнанням та готовністю до роботи нових відділень в лікарні є чиїсь життя.  

Лише за другим скликанням сесії пішло фінансування на ці та інші важливі потреби в сфері охорони здоров’я міста. Мабуть з понеділка я ще раз потривожу депутатів, бо за три голосування Вони не змогли виділити наявні кошти на доукомплектування Інфекційного відділення додатковими боксами, які можливо виготовити за сучасними технологіями робіт.

Як позитив, депутати після тривалих суперечок погодились здійснювати дозволений Законом перерозподіл в межах одного напряму фінансування робіт за рішенням трьох постійних депутатських комісій. А брак лише одного голосу депутатів для рішення на користь Інфекційного відділення, це погано, це потрібно виправляти, час плине швидко, а ми його втрачаємо.

Причина такої поведінки певних депутатів проста – звинувачення, що вкрадуть гроші і недовіра. Мабуть тому, що вже крали, не ці, інші особи. Вважаю, що це не причина стримувати фінансування на такі гострі соціальні потреби. А коли знаєш хто краде, заявляй куди потрібно, а не огульно критикуй всіх підряд.

Взагалі, це не зайвий приклад, коли депутати не дають кошти, а потім зацікавлені особи скрізь кричать – влада не ремонтує дороги і тротуари та інші об’єкти, не виконує обіцяне. Виділяйте належне фінансування і не вводьте в оману місто, що це хтось винен. Мешканці вже гарно зрозуміли, що бюджетні кошти ділять виключно депутати. На що дадуть, те і зроблять.

А по карантинним вимогам в очікування державних поставок працюють контрольні та організаційні робочі групи, волонтери, розповсюджуються пам’ятки, виконуються інші заходи в забезпечення лікарень та міста по карантинним вимогам. 19 березня на основі практик роботи вже діючих робочих груп, з врахуванням завдань державного рівня та рекомендацій Миколаївської ОДА створено міський оперативний штаб щодо запобіганню занесенню і поширенню на території міста Южноукраїнська гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Те, як саме проходила 61 сесія, всі бажаючі можуть побачити її роботу на офіційному сайті міста в розділі «Южноукраїнська міська рада». А спроби попіаритись замість дійсно вчасної, ініціативної роботи на вирішення кричущих потреб людей в очікуванні державних поставок, це просто цинічно. Що характерно, здається, що наставником у М. Носана і О. Надьожі є одна і та ж особа. Сьогодні це моє суб’єктивне припущення, а завтра воно може отримати своє реальне підтвердження.

Та роботу місцевого самоврядування чиїмось приватними планами не зупинити. Попереду не одне складне завдання і думаю, що здорові сили переважать любі прояви популізму, цинізму  і демагогії – не кращих проявів людської сутності. Тема формування готовності міста до надскладного виклику сучасності – пандемії COVID-19 буде продовжена, місто буде знати всі кроки цієї роботи.   

Нагадаю, зокрема Ангела Меркель вказала, що 70% в Німеччині перехворіють на цю хворобу. Наразі міста в Європі пустіють, там серйозно ставляться до виклику нової загрози.  Сьогодні нам потрібно чітко знати, принаймні наступне:

  • Приїхав з за кордону чи з іншої зони враження COVID-19, повідом про це свого сімейного лікаря, консультуйся з ним, повідом про це за телефонами гарячої лінії 4-64-30 і 4-62-03 і самоізолюйся на два тижня, бо вважаючи себе здоровим ти можеш бути носієм інфекції і вражати інших.
  • Викликай лікаря, консультуйся з своїм сімейним лікарем по телефону, коли захворів дома, не приховуй цього, бажано самоізолюватись, якщо стан здоров’я це дозволяє.
  • Дотримуйся особистої гігієни, мий руки з дезінфікуючим засобом і чим частіше, тим краще, бажано не ходити до лікарні і менше бувати на вулиці.
  • Застосовуй інші правила, пам’ятки все підказують, вони є в різних ЗМ, вони розповсюджуються по місту.
  • Ми централізовано чекаємо експрес-тестів та інших засобів, які нам допоможуть.
  • Жорсткі заходи, які ми отримали в державних вимогах мають сенс, потерпімо.
  • Працює названий вище Міський оперативний штаб, його телефони 5-50-03 і 067-517-99-98.
  • Ми посилюємо роботу волонтерів і Департаменту соціальних питань та охорони здоров’я, які взяли на свої плечі допомогу в умовах карантину людям з обмеженими можливостями.
  • В атомному місті ми подвоїмо заходи упередження поширенню і можливим проявам цієї страшної хвороби, ось тільки без повного розуміння нових правил життя всіма мешканцями, це зробити дуже складно. Будемо разом і виживім разом, без пустих і шкідливих балачок та приватних бажань темних сил. Телефонуйте, всі корисні пропозиції будуть підтримані. Не забуваймо, Україна виправляє свою економіку, нам всім не просто, ми справимось, ми гарна країна, ми помірковані люди, зійде сонце і ми житимемо.     

 

В. Пароконний, міський голова.

 

 

 

 

Читайте також