Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Теплову потужність першого енергоблока ЮУАЕС підвищено на 1,5%
AA

Теплову потужність першого енергоблока ЮУАЕС підвищено на 1,5%

1 листопада енергоблок №1 Южно-Української АЕС виведено на рівень теплової потужності 3045 МВт, що відповідає 101,5% проектної потужності.  Період дослідної експлуатації, відповідно до затвердженої програми, триватиме 200 ефективних діб,  тобто фактично до кінця паливної компанії. Підвищити потужність вдалося завдяки виконаній у процесі підготовки до продовження експлуатації масштабній модернізації обладнання.

Начальник відділу ядерної безпеки (ВЯБ) ВП ЮУАЕС Олексій Арванінов пояснює: «Енергоблоки типу ВВЕР-1000 проектувалися зі значними запасами в частині продуктивності, міцності тощо. Почасти ці запаси обиралися без достатнього обґрунтування, на основі надмірно консервативних розрахунків. Термін експлуатації першого блока в 2013 році продовжено на 10 років. Було проведено модернізацію практично всіх систем і елементів АЕС, усіх програмно-технічних комплексів. Ми впровадили абсолютно нові засоби вимірювань, алгоритми, комп'ютерні системи на базі сучасних технічних рішень. При цьому похибки залишилися на старих консервативних значеннях, а вони мають бути меншими. І коли ми їх оцінили, став очевидним той запас, який можна використати».

Підвищення потужності енергоблоків ВВЕР-1000 - світова практика. Цим шляхом пішли практично всі країни, де експлуатуються атомні блоки цієї конструкції. У Росії, Болгарії, Чехії реакторні установки ВВЕР-1000 використовуються на 104% потужності. В Україні підготовка до підвищення потужності атомних блоків розпочалася в 2007-2008 рр. Фахівці ВЯБ ВП ЮУАЕС брали безпосередню участь у розробці обґрунтовуючих документів щодо визначення методів і способів виконання цього завдання. Перший южно-український  «мільйонник» став пілотним у реалізації затвердженої НАЕК «Енергоатом» відповідної галузевої програми.

45 надпроектних теплових мегават потужності дозволяють отримати близько 15 додаткових електричних мегават з енергоблока. «Реалізація цієї ідеї та планів дозволяє, принаймні, ДП «НАЕК «Енергоатом», а в підсумку і нашій країні отримати додатково близько 15 мегават з енергоблока, які є гарним внеском у стан енергобезпеки нашої держави. На тлі досить важкого стану енергосистеми це, я вважаю, важливий, потрібний і дуже своєчасний крок», - підкреслює О. Арванінов.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...