Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Стрес на робочому місці. Управління стресом
AA

Стрес на робочому місці. Управління стресом

День з самого ранку не задався: по дорозі не роботу зламала каблук, в офісі начальник викликав «на килим» і «пропісочив» ні за що ні про що, колега знову підставила, комп’ютер «заключить» і весь звіт полетів коту під хвіст… Знайома ситуація, чи не так? Кожен день незліченні стреси на роботі виникають з багатьох причин. Але одне очевидно — з ними необхідно вміти справлятися, щоб не дати стресу відразу впоратися з вами.

Людина проводить на роботі більшу частину свого життя. Тому, коли робота починає напружувати — це дуже серйозно. Не можна просто проігнорувати стрес, тому що він буквально з’їдає вас зсередини. Тримати його в собі — теж не варіант. В один «прекрасний» момент все, що накопичилося вирветься назовні і змете все на своєму шляху. У тому числі і вашу кар’єру. Необхідно просто освоїти техніку управління стресом на робочому місці. Це матиме позитивний вплив на ваше здоров’я, психіку, настрій і якість життя в цілому.

Причини стресу на роботі

Людське тіло не володіє безмежними можливостями, як нам би хотілося. Намагаючись закінчити роботу в строк, ми часто доводимо себе до критичної точки, за якою слідує перевантаження. Все це поспіх, бездумні розпорядження начальства і їх практично нездійсненні вимоги, заздрість колег і низькопробні інтриги — не дивно, що це може призвести до нервового зриву і стресу на робочому місці.

Фактори для формування стресу на роботі різні, залежно від конкретної ситуації. Це можуть бути часті нічні зміни, понаднормова робота, за яку не платять, відсутність колегіальності і взаєморозуміння з іншими співробітниками в офісі і багато іншого. При організації спільних проектів з колегами, які дотримуються різних точок зору і по-різному налаштовані на роботу, стрес і нервові зриви також майже обов’язкові. Безлад є також чинником, що викликає стрес. Коли ви втрачаєте весь час свій день даремно, виконуючи неузгоджені доручення, роблячи чужу роботу або виправляючи помилки начальства, продуктивність знижується практично до нуля, ваші думки бродять далеко від офісу десь і рано чи пізно ви опинитеся в дуже неприємній ситуації. Або в ній виявляться ваші колеги, коли ви, нарешті, зірветеся. 

Розвиток технологій, інновацій в роботі також додають приводів для стресу. Ви не в змозі впоратися і швидко навчитися працювати з новою технікою, оновленими програмами або за новою системою, нав’язуваної керівництвом. Стресу на робочому місці, завданої такими проблемами, можна уникнути лише за умови проходження спеціальних курсів та тренінгів для підвищення кваліфікації співробітників. 

Передбачається, що стрес вибуває з колії тільки дуже чутливих по життю людей. Це не завжди так. Звичайно, невеликий прибуток, почуття ієрархії і усвідомлення того, що ви перебуваєте на найнижчому щаблі, відсутність конфіденційності в процесі роботи, одноманітність — це ті речі, які, можуть зломити кого завгодно. І навіть сильний духом і не дуже схильний до сентиментів людина може відчути себе в стресовій ситуації.

Стрес може бути викликаний спекою, холодом, шумом, відсутністю світла і свіжого повітря на робочому місці і в цілому поганими умовами праці. Якщо ваше робоче місце — то тут то там, ви весь день бігаєте або проводите на ногах 8-12 годин — стреси і депресія вам забезпечені.

Управління стресом на робочому місці

Організація — понад усе. Заздалегідь продумайте свій графік обов’язків по дорозі на роботу. Важливо знати, що ви повинні будете робити протягом дня і скільки це займе у вас часу. Нотатки тут будуть дуже до речі. І нічого не пропустіть, і заздалегідь налаштуєте себе на важливість окремих справ і зустрічей.

Наведіть порядок на своєму робочому місці. І не просто наведіть, а підтримуйте його постійно. У хаосі, під купами паперів і папок з документами і ховається джерело вашого стресу. Не дайте йому стати бурхливою річкою. 

Обов’язково виходьте на свіже повітря в обідню перерву. Це буде розвіювати негативні думки і погляди, пов’язані з роботою. Так ви на якийсь час зможете відволіктися від стресів і розчарувань. І смачна їжа в спокійній атмосфері теж здатна розбити стрес в пух і прах. 

Використовуйте іграшки-антистрес. Зараз їх навигадували безліч: м’які кулі, металеві кульки, гумові джгути. Ви можете м’яти їх, кидати, тягти, комкати в руці. Принцип їх дії — звернути вашу увагу в інший бік від роботи, проектів, обов’язків, проблем, які є основними факторами стресу. 

Не допускайте, щоб робота стала єдиним сенсом вашого життя. Так, усім необхідно задовольняти наші матеріальні потреби і шукати способи поліпшити свої житлові умови. Але робота в цьому — не самоціль! Необхідно, щоб було ще щось, що захоплювало б вас, приносило радість, розслаблювало. Спілкування з друзями, кіно, театр, спорт, будь-яке хобі.

Не соромтеся звертатися за допомогою до колег або до начальника, якщо виникають будь-які труднощі в роботі. В іншому випадку не дивно, що ви втратите цілий день, турбуючись про проблему, замість того, щоб з’ясувати один раз, як її вирішити. Адже зробити це можна без надмірних зусиль, нервів і стресу.

Недосипання легко може спровокувати стрес на робочому місці. Тому якщо ваш робочий день починається з 7.00. — Лягайте спати не пізніше 23.00. Так ви встигнете відновитися і будете фізично готові до нового дня без стресів.

Навчіться говорити «ні»! Оцініть свої сильні сторони і можливості для відпочинку. Не завантажуйте себе завданнями, які ще більше ускладнять роботу. Ви повинні виконувати доручення начальства і колег тільки тому, що це добре для вас. Якщо ви виявите, що виконання тієї чи іншої роботи буде коштувати дуже великих розумових і фізичних зусиль для вас — не соромтеся сказати «ні». В іншому випадку ви самі заженете себе в стресову ситуацію на робочому місці. 

Кращий спосіб справитися зі стресом майже на 100% — це поєднати роботу і хобі в єдине ціле. Якщо ви знайдете роботу, яку ви полюбите, яка стане приносити вам задоволення — ви забудете і думати про стреси. Іноді люди витрачають багато років, щоб знайти «свою» роботу. Але це в кінцевому підсумку варто того.

Для деяких співробітників стрес на робочому місці є стимулом для підвищення активності та продуктивності праці. Це так званий «позитивний стрес». Він викликає прилив бадьорості і бажання вирішити поставлені завдання у що б то не стало. 

Робота під тиском, стислі терміни, вимоги начальника — зовсім не те, з чим деякі амбіційні співробітники готові миритися для досягнення успіху. Тому різні перешкоди і є причиною стресу на робочих місцях — управління стресом в даній ситуації просто необхідно. Хоча в малих дозах стрес допомагає людям витрачати свою енергію належним чином, щоб він міг служити для творчих цілей — краще все ж намагатися уникати стресів. Або хоча б вміти вчасно справлятися з ними.

 

 

Читайте також

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...

Відшкодування витрат на виготовлення та встановлення пам’ятника на могилі ветеранів війни, які захищали незалежність,  суверенітет і територіальну цілісність України

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує. Рішенням виконавч...