Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Спеціалісти ВП ЮУАЕС разом з южноукраїнськими гімназистами розпочали реалізацію спільного проекту «STEM - професії майбутнього»
AA

Спеціалісти ВП ЮУАЕС разом з южноукраїнськими гімназистами розпочали реалізацію спільного проекту «STEM - професії майбутнього»

11 травня спеціалісти управління інформації та громадських зв’язків Южно-Української АЕС спільно з випускниками Южноукраїнської гімназії провели перші п’ять занять проекту для учнів Рацинської загальноосвітньої спеціальної школи-інтернату Вознесенського району. Учасники гімназійної команди FIRST LEGO League«SOVENYATA» допомагали своєму капітану Тетяні Шаповал реалізувати свій власний соціальний проект «STEM без обмежень» в рамках проекту «Агенти змін», а атомники залучили дітей до інформаційно-пізнавального проекту «Енергоквест».

Ідея випускниці Южноукраїнської гімназії Тетяни Шаповал щодо  впровадження освітньої методики STEM у спеціалізованих навчальних закладах – для дітей, позбавлених батьківського піклування,  не заставила довго очікувати на своє втілення. Справа в тім, що колектив Южно-Української АЕС з вихованцями школи-інтернату пов’язує тривала дружба, і більше як за 20 років атомниками зроблено чимало добрих справ. Наразі ж було вирішено об’єднати два проекти - інформаційно-пізнавальний «Енергоквест», який реалізує ЮУАЕС, і «STEM без обмежень». «З цією ідеєю я звернулася до спеціалістів атомної станції і одразу ж знайшла на неї відгук, - каже Тетяна Шаповал. – Для мене це особлива зустріч, бо дітки в інтернаті теж особливі. Головне, що торкнуло моє серце, це їхня щирість, з якою вони з нами спілкувались, і їхня повна довіра до нас».

В основі новітньої освітньої методики STEM лежать такі напрямки як наука, технології, інженерія та математика, а також їх комплексне вивчення. Важливим моментом є практичне застосування знань - учні отримують практичні навички, що можуть зробити наше життя простішим. Долучились до  STEM і вихованці Рацинської школи-інтернату.

Для учнів з 5-го по 8-ий класи команда «SOVENYATA» представила практичне заняття з виготовлення STEM-іграшки «дзиґа», а також про застосування технології LEGO для будівництва споруди. Гімназисти розповіли дітям про дзиґу, принцип її обертання, і запропонували усім власноруч сконструювати іграшку з паперу. Аби додати елементу гри у це практичне завдання, кожен учень із своєю іграшкою взяв участь у змаганнях на найдовше обертання дзиґи. Усі школярі отримали солодкі призи, а переможець – цінний подарунок. Також команда «SOVENYATA» розповіла учням школи-інтернату про землетрус і запропонувала скласти з конструктора LEGO споруду. І тут змагання стало показовим: чия споруда виявилась найміцнішою, той став переможцем. У подарунок діти отримали комплект конструктора LEGO.

Під час енергоквесту школярі з задоволенням грали в ігри, складали пазли, з цікавістю переглядали тематичні мультфільми та проморолик про Южно-Український енергокомплекс. Вихованці Рацинської школи-інтернату дізналися, про види енергії та переваги атомної енергетики, а також про те, як виробляються кіловати і як працює АЕС. Однією з найцікавіших частин зустрічі стала захоплююча подорож атомною станцією за допомогою окулярів віртуальної реальності.

Наприкінці зустрічі школярі отримали від атомників подарунки і запрошення на екскурсію Южно-Українським енергокомплексом. Щирим дитячим емоціям не було меж. «Дивлячись на цей дитячий захват і емоції, я розумію, що такі уроки для них дуже корисні, - каже вихователь, учитель соціально-побутового орієнтування Світлана Журавська. – Цю зустріч діти будуть обговорювати ще довго – вони будуть переглядати фотографії, гратися іграшками, які зробили власноруч, розповідати все в деталях друзям і вчителям. Звичайно, нам би дуже хотілося приїхати до вас на екскурсію, щоб вони  побачили атомну станцію на власні очі».  

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...