Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Сказ - це вкрай небезпечно
AA

Сказ - це вкрай небезпечно

Практично вперше за багато років в місті організована боротьба з безпритульними тваринами. У той же час питання роботи притулку для тварин, який організований у відповідності до ст. 15 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», з метою проведення корегування чисельності безпритульних тварин в м. Южноукраїнську у частини мешканців визиває незадоволення.

Як лікар-епідеміолог  хочу сказати, що боротьба з безпритульними тваринами украй необхідна  нашому місту - ці тварини у першу чергу небезпечні на випадок захворювання на сказ,  також вони є розповсюджувачами паразитарних захворювань, заразних кожних захворювань, тощо.

Що же потрібно знати про сказ - цю смертельну для людини хворобу?

Ситуація щодо захворюваності тварин на сказ в Україні, Миколаївської області, м. Южноукраїнську, прилеглих районах оцінюється як  небезпечна.

Носіями вірусу сказу на території Миколаївської області є лисиці та вовки.  Хворі на сказ дики тварини не лякаються людей, можуть заходити в міста, села, садиби, на пляжі, де нападають на людей, собак, кішок, корів, інших домашніх тварин.  Лисиці заходять в домашні господарства, душать курей, оставив  на них слину,  мешканці цих курей беруть руками, що не виключає можливості зараження. У тварин вірус сказу знаходиться у сліні.

У Братському районі в 2014 р. було зареєстровано сказ у свійської корови, в 2016 р. - у домашньої кицьки. В 2015 р. сказ встановлено у вовка в с. Агрономія Арбузинського району. В усіх  випадках постраждали люди.

В м. Южноукраїнську випадки сказу у тварин були в 2010 р. (домашня кицька на дачах с. Олексіївка) та в 2015 р. (скажена лисиця, яку було вбито на території МЕЗ).

Тварини, що знаходяться на території міста (безпритульні або без нагляду хазяїв), мають риск зустрічі з хворою на сказ дикою або безпритульною твариною. Результатом таких контактів у них виникає захворювання на сказ, яке в усіх випадках закінчується гибеллю.  В скритому періоді захворювання така тварина не відрізняється від здорових, але вже може передати вірус сказу зі слиною. У останній фазі захворювання  тварина частіше нападає мовчки, ззаду. У такий  тварини підібраний хвіст, опущена голова, у пізні стадії захворювання - піна з роту.  Тварина не може глитати, у т.ч. воду,  питається сховатись у темних місцях.      

Безпритульні тварини у нашому місті являються загрозою для мешканців, у першу чергу - для дітей. Вони збираються зграями, сердобольні мешканці їх підкормлюють (особливо кішок), а зграя охороняє місце свого харчування. Крім того, небезпечні  самки, що мають цуценят, - вони  стають агресивними, нападають на людей.

З метою регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною (ст.ст.15, 16 вищевказаного Закону) в місті створено притулок для утримання безпритульних собак. Що він дає:

    - щорічно в СМСЧ-2   звертається 50-100 постраждалих від покусів, до 2015 р. основна маса звернень (30-40%) була пов’язана з домашними тваринами

-  у 2015 р. кількість постраждалих від безпритульних тварин  зросла до 70 відсотків

-  за 2016 рік до моменту відкриття притулку мало ризик зараження вірусом сказу 39 громадян нашого місту, з моменту відкриття притулку  різко впала кількість постраждалих від безпритульних тварин (всього звернулось 4 особи).

У той же час у січні  2017 р. ситуація знову загострилась - з 6 осіб, що звернулись  за медичною допомогою, 5 знову постраждалі  від безпритульних  тварин. Таким чином, проблема безпеки населення до кінця не вирішена, а питання відлову тварин та розміщення їх у притулку  остається одним з головних завдань на 2017 р..

При вирішенні будь якої  проблеми слід у першу чергу пом`ятати, що людське життя безцінне и підлягає захисту у першу чергу.  Захворювання на сказ у людей - це на сьогодні  смертельна хвороба.  Вірус при попадання до організму поражає нервові клітини та їде по нервам від місця травми  до головного мозку. Лікувальні щеплення, які призначає лікар,  діють таким чином, що зупиняють вірус на його шляху до мозку. Якщо лікування призначити несвоєчасно, не у повному обсязі, або перервати - вірус доходить до своїй цілі,  поражаючи  клітини мозку. Ці ураження вже є такими, що не лікуються, ї людина у муках гине.  

З метою попередження  можливого контакту з безпритульними, дикими тваринами необхідно: - уникати місць їх скупчення,  - не робити ризьких рухів якщо ви потрапили в оточення тварин, - не створювати умови для їх існування в місті (підкормлювання), - не жаліти хворих тварин та не питатись допомагати їм, - на дачних ділянках створювати умови недопущення диких тварин на територію.

Необхідно  оберігати своїх собак, кішок від контакту, дотримуватись вимог нормативно-правових актів (ст..ст. 2, 9 вищевказаного Закону), санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил, проводити їм щорічні щеплення проти сказу, тощо. Якщо вони контактували з хижою, бродячою твариною,  або отримали пошкодження - треба звернутись до ветеринарної служби.    

При нанесенні покусів їх важкість, необхідність лікування може вирішити тільки лікар. Крім того важливим моментом є правильна первинна обробка місця покусу, яку може провести фахівець. Ми рекомендуємо у таких випадках негайно звертатись за медичною допомогою. Якщо це неможливо, потрібно промити рану проточною водою з милом, при необхідності накласти не тугу  суху пов`язку. У подальшому консультація лікаря обов’язкова!

 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...