Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Що таке поліомієліт та турова вакцинація від поліомієліту
AA

Що таке поліомієліт та турова вакцинація від поліомієліту

Поліомієліт – інфекційне захворювання, збудником якого є поліовірус, який поширюється серед людей через фекалії або слину. Погано вимиті руки чи їжа, забруднена вода можуть стати причиною інфікування поліовірусом. Поліомієліт вражає переважно дітей віком до 5 років. Проте кожен, хто не був вакцинований, ризикує захворіти. Поліомієліт майже неможливо вчасно виявити, бо практично завжди відсутні будь-які ознаки хвороби. У більшості дітей хвороба проходить без симптомів, однак у деяких вона набуває таких ознак: лихоманка, втома, головний біль, блювота, оніміння в області шиї та болем у кінцівках. З кожних 200 інфекцій поліомієліту один випадково призводить до паралічу, як правило, ніг. Близько 5-10% людей, паралізованих поліомієлітом, помирають через те, що вони не можуть використовувати свої м’язи для дихання. Врятувати й підтримувати життя в таких випадках можливо, лише штучно підтримуючи процес дихання.

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є вакцинація. В місті Южноукраїнськ понад 75 дітей не вакциновані в зв’язку з відмовою батьків через власні переконання. Кожна не вакцинована або не повністю вакцинована дитина зараз у небезпеці в зв’язку з спалахом поліомієліту в Україні.

Що потрібно знати про вакцинацію? Є 2 види вакцин:

ІПВ – інактивована вакцина, яка містить вбитий вірус. Це укол, він робиться у 2,4 міс. Якщо дитинка вакцинується комплексними вакцинами, можна отримувати всі вакцини інактивовані.

ОПВ – жива вакцина, це капельки. Вводяться згідно з календарем у 6, 18 місяців, 6 та 14 років. Зверніть увагу, ОПВ не можна давати дитині якщо вона попередньо не щеплена ІПВ!

Що ж таке турова вакцинація?

Це план мір, який направлений на зупинку передачі та циркуляції вірусу. Для цього потрібно досягти рівня вакцинації більше 95%. Враховуючи епідситуацію (а це більше 20 зареєстрованих випадків), з січня почалась планова (додаткова) вакцинація дітей до 6 років.

1 тур – направлений на діток, які не мають вакцин, або вакциновані з порушеним календаря щеплень. Він проводиться вакциною ІПВ Європейського виробництва.

2 тур – проводиться ОПВ (березень, квітень).

3 заключний тур (ОПВ) – для тих, хто не отримав щеплення попередніх турів.

Пам’ятайте, ОПВ не лише захищає Вашу дитину, а й зупиняє передачу вірусу, тобто рятує інших діток. Тому, дорогі батьки, поставтесь з відповідальністю до Вашого здоров’я та здоров’я Ваших дітей. Не відмовляйтесь від щеплення. Маю велику надію, що ми швидко здолаємо цей спалах і повертатися до турової вакцинації не будемо.

Лікар-педіатр НКП «ЮУ МЦПМСД» Задорожнюк Наталія Юріївна

Читайте також

Як захиститися від холери

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Холера − це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води...

Що таке сказ?

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Сказ - це гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняєтьс...

Профілактика отруєнь рослинами

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед мешканців які вживають незнай...