Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Що потрібно знати про ботулізм
AA

Що потрібно знати про ботулізм

Дехто полюбляє з’їсти картоплю з маринованими грибочками, що були куплені в бабусі на стихійному ринку. Хтось надає перевагу пиву під солону або в’ялену рибку якою пригостив сусід рибалка. Проте мало хто замислюється про те, яким чином ці «ласощі» були приготовлені. А ще менше ми здогадуємось про наслідки вживання підозрілих харчових продуктів. Результатом такої легковажності може стати захворювання на ботулізм.

Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м'ясних та грибних консерв,
  • консервів домашнього виробництва,
  • продуктів, що зберігалися або транспортувалися неналежним чином,
  • продуктів харчування придбаних на стихійних ринках з під поли або з асфальту.

 Перші симптоми захворювання можуть виникнути як через 2 години, так і значно пізніше – 4 доби і більше.  Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період.

Одними з найперших симптомів можуть бути короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп).

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму. Хворого турбує «сітка» або «туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Також уражаються м’язи шиї та кінцівок.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (сироватка, імуноглобулін).

З початку 2018 року станом на 11 вересня 2018 року зареєстровано 80 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждало 93 людини, 8 з них померли.

Сімейний лікар Безпалько-Горкавчук Катерина Петрівна

Читайте також

Як захиститися від холери

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Холера − це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води...

Що таке сказ?

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Сказ - це гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняєтьс...

Профілактика отруєнь рослинами

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед мешканців які вживають незнай...