Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЩО ПОСІЯЛИ, ТЕ І ПОЖИНАЄМО!
AA

ЩО ПОСІЯЛИ, ТЕ І ПОЖИНАЄМО!

З тяжким станом медичної реформи приведу позицію Президента України Володимира Зеленського, де в його зверненні, оприлюдненому в понеділок 4 квітня була заява –

"З перших днів президентства я отримую абсолютно полярну інформацію. Одні запевняють, що реформа - панацея, інші - що це смерть", - сказав Зеленський. За його словами, створена ним робоча група провідних лікарів разом з новим керівництвом Міністерства охорони здоров'я проаналізувала медичну реформу і виявила в ній і плюси, і мінуси.

"Зокрема, через новий механізм фінансування можуть бути звільнені близько 50 тисяч медиків і закриті 332 лікарні. Майже тисяча лікарень отримає набагато менше грошей, ніж минулого року. Під загрозою опинилися екстрена медична допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень, психіатрична і туберкульозна служби", - пояснив Зеленський.

Він стверджує, що деяким лікарням вистачить грошей лише на замок і плакат з написом "Ми закрилися, тримайтеся, удачі".

Окрім безумовної згоди з потребою негайно спасати нашу медицину є потреба нагадати недавню історію. Як тільки не хвалили ключові реформи України за урядів Яценюка (децентралізація з досвіду  Польщі) та Гройсмана (реформи освітянська, медична, пенсійна та інші) і при цьому стверджували, що безболісно вони відбуватись не можуть. Навіть Лешика Бальцеровича долучали до цієї роботи з його досвідом «шокової терапії» в проведенні реформ в Польщі.

Особисто був на його батьківщині невдовзі після початку терапії названих реформ. Поляки скаржились, що ламались долі людей, були суїциди і лунали не  дуже лесні відгуки про шоковий характер змін правил в житті людей через такі реформи.

В ті, вже далекі роки, коли не було досвіду може і були підстави виходити з радянської моделі господарювання в такий шоковий спосіб. Але був і досвід плана Маршала в економічній допомозі Європі з 1947 року, він був корисним відразу.

В наш час не може бути ніякої «шокової терапії» в проведенні реформ. Бо всі непродумані  тяготи лягають на плечі самоврядування на місцях і, звичайно, на людей. Це дуже боляче і небезпечно, і ми це бачимо на прикладі медичної реформи, а чи буде іспит життям інших реформ, покаже час.

Реформами мають займатись професіонали, вони мають бути продуманими, загодя підготовленими, їх впровадження має швидко давати позитивний результат для людей і не ставити владу на місцях в ступор, а людей в безвихідь.

Шановні Южноукраїнці! Ми додатково посилили заходи карантинної безпеки, де є відповідальність самоврядування Южноукраїнська і призиваємо інших відповідальних осіб, на інших об’єктах міста, дотримуватись всіх карантинних вимог та чергове просимо і всіх мешканців не розслаблятись і виконувати карантинні вимоги.

Є очікування, що SARS-CoV-2 проявить справжнє обличчя місцевих популістів, бо від них шкоди людям не на багато менше, ніж від вірусу. Адже хто бореться з цією хворобою і в цих умовах працює на потреби міста, а хто в любий спосіб моститься до міського бюджету зовні обставляючи своє «прагнення» благими намірами.

Наразі є доручення міського голови, де депутатам міської ради пропонується в оперативному порядку, додатково, до 13 мільйонів гривень, які міський бюджет надав на потреби забезпечення належного лікарського процесу в місті, з залишку резерву виділити кошти міського бюджету по міський програмі охорони здоров’я для виплат медичним працівникам, які задіяні в процесі протидії (SARS-CoV-2) – муніципальних надбавок до їх заробітної плати.

Попередня наша спроба перерахувати лікарям одноденний заробіток наших посадовців та всіх бажаючих ледь знаходить дозвільну процедуру це зробити, бо по цій медичній реформі тут теж є обмеження.

Поки державні кошти надійдуть в лікарні для обіцяного централізованого підвищення оплати праці, ми маємо можливу допомогу надати самі. Місто готове всіляко сприяти заходам, які Уряд України прийме в коригування медичної реформи.

Об’єднані клятвою Гіппокра́та, лікарським обов’язком — наші лікарі, медичні сестри, та задіяний персонал лікарень проявляють високий рівень морально-етичних принципів в їх ставленні до лікарського обов’язку, особливо в час боротьби з коронавірусною хворобою COVID-19. Будьмо і всі ми свідомими, дотримуймось карантинних вимог до дат їх послаблення та нових в умовах дозволів, аби зберегти власне здоров’я, здоров’я рідних і близьких людей, умови нашого спільного благополуччя.

Міський голова  В.Пароконний

 

Читайте також