Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Що мають знати поціновувачі грибів та їх реалізатори
AA

Що мають знати поціновувачі грибів та їх реалізатори

Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживсл

ужби в Миколаївській області повідомляє про наступне.

Здавна гриби – одна з улюблених їстівних страв. Збір грибів називають «тихим полюванням». Той, хто лінується, або не в змозі «полювати по-тихому», їх купує. Але чи нешкідливі гриби? Купуючи гриби в різноманітних місцях, окрім торгово-роздрібної мережі та ринків, де є державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, споживач наражає себе і своїх близьких на серйозну небезпеку – отримати харчове отруєння замість задоволення скуштувати смачну страву.

Існують прості правила реалізації грибів, які необхідно знати як продавцю, так і покупцю. Збиранню, заготівлі та реалізації підлягають лише їстівні молоді гриби, що не переросли. Реалізація грибів, що переросли, а також пошкоджених личинками, слимаками і плісенню, зіпсованих грибів – забороняється.

На продаж їстівні гриби допускаються тільки свіжозібраними, розсортованими за ботанічним видом, ретельно очищеними від землі, сміття, шкідників, неушкодженими і не пом'ятими. Призначені до продажу пластинчаті гриби повинні бути абсолютно цілими і мати цілу ніжку, акуратно відділену від грибниці. Такі гриби без ніжок, особливо печериці та сироїжки, до продажу не допускаються.

На продаж допускаються лише ті гриби, які повністю відповідають стандартному переліку їстівних грибів за наявним в ньому описом. Продаж суміші з різних грибів категорично забороняється. Продавець повинен точно знати загальновживані назви грибів, які реалізує.

До продажу на ринку допускаються гриби тільки у свіжому і сушеному вигляді, які зібрані, підготовлені і висушені з дотриманням вищевикладених правил і ті, які пройшли обов'язкові дослідження в держлабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

У сушеному вигляді дозволяється продаж на ринках наступних грибів: білих, підберезовиків, підосиковиків, моховиків, маслюків.

Для продажу на ринку повинно бути відведене спеціальне місце (ряди, ларьки, тощо), де відбувається торгівля грибами. Розосереджена торгівля грибами в різних місцях ринку не допускається.

Продаж грибів дітьми, а також особами, які не знають назв грибів, що продаються, не допускаються.

Виконання вищевказаних правил убезпечить споживачів від неприємностей. 

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...