Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | РОБОТА ЮЖНОУКРАЇНСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ ЗА ЧАСТИНУ 2019 РОКУ, ЯКА ВОНА?
AA

РОБОТА ЮЖНОУКРАЇНСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ ЗА ЧАСТИНУ 2019 РОКУ, ЯКА ВОНА?

До вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» свою роботу міський голова будує переважно через підпорядковані йому виконавчі органи ради, через повноваження від інших вимог статей цього Закону та інших чинних вимог до цієї посади.

Але головним орієнтиром в роботі є те, що обіцялось територіальній громаді міста на передвиборній дистанції через доведені програми, через інші очікування, які сформувала територіальна громада міста в наступні роки та поточні періоди.

Тож поговоримо про місто, його владу і потреби наших мешканців.

Глибоко переконаний, що знані пристосуванці міста робили, роблять і будуть робити все, аби бути при владі. По можливості вони будуть впливати на бюджет міста для їх особистої користі. Та  всупереч їхнім планам свою роботу на посаді міського голови я продовжив з 22 лютого 2019 року за рішенням суду після мого відсторонення за змовою цих же осіб і моя робота є в наступному:

  •   З дня мого виходу на роботу був незаконний супротив відділу кадрової роботи та секретаря міської ради, яким мені фактично не дозволялось продовжити працю на посаді міського голови, було і солідарне мовчання з боку відділу правової роботи, де не було їх звичного реагування на захист Закону. Було подано понад три десятка надуманих заяв аби мене притягли до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Я пройшов через цей іспит і правда з’ясувалась на моїй стороні.
  •   Друга особливість полягала в тому, що міська рада до мого виходу на роботу не працювала на  протязі майже п’яти місяців. З мого виходу до праці на посаді було розблоковано роботу міської ради в її важливій частині – пленарних засіданнях. Конструктивна більшість в 19 обраних представників громади міста відразу відгукнулась на цю відповідальну роботу.
  •   Та вже в перші місяці роботи з’ясувалось, що конфліктні настрої поміж депутатів міської ради не припинились, вони тільки були розведені на вже названу конструктивну більшість і меншість, яку очолили секретар міської ради Дзюбенко Л.П. і депутат міської ради Горностай С.В. Місяцями вони намагались шкодити роботі міської ради та це не спрацьовувало і місто жило і розвивалось.
  •   Фактично диверсійні плани завадити нормальній роботі міської ради з боку вище названих осіб вартують місту десятками мільйонів збитків і низкою загальмованих соціальних проектів. Породженій  ними дезорганізації роботи представницького органу нашого міста жити не довго. Місто стає іншим.  

Всі побачили. Отримавши владу, популісти спрощують місцеві проблеми і кажуть мешканцям, що вони їх повирішують в спосіб, який потім з’ясовується не дієздатним і вони знову розповідають, що почекайте, ми скоро все вирішимо. Та проблеми тільки ростуть, а віра до цих діячів добігає кінця.

На декілька місяців секретар міської ради Дзюбенко Л.П. і депутат Горностай С.В. взяли владу в їх руки і: КП ТВКГ повели в банкрутство; на рік зупинили введення в експлуатацію 45 квартир гуртожитку №6, призупинили введення в експлуатацію двох важливих відділень в міській лікарні, провалили ремонт укріплення частини споруди дитсадка №8 та нашкодили ще в доброму десятку потрібних місту справ на мільйони гривні. Наразі виводимо ці об’єкти з їх штучного занепаду.

Запам’ятаймо, популізм, це обіцянки вирішити складні проблеми спрощеними засобами, що потім з’ясовується безплідним і зайвим. Та ці особи вже є на слуху, вони думають, що свого досягли? Аж ні!  

То в чому ж є наше головне? Це звичайно робочі місця, доступні тарифи, перспектива життя в Южноукраїнську, безпекові питання проживання в нашому місті та багато іншого. Яка перспектива? 

Южноукраїнськ отримає додаткові робочі місця через можливості від інвестицій, при житті міста в умовах об’єднаної територіальної громади та від його інфраструктурної трансформації в індустріальний парк і можливу аграрно-розвинену територію, які будуть орієнтовані на потреби міста, наших мешканців, атомної енергетики. Ми очікуємо, що Уряд України та Верховна Рада Україна підуть на зустріч територіям в зоні впливу АЕС пільгою на теплову енергію, ми отримаємо необхідну фінансову підтримку на об’єднану громаду, яка живе поряд з ядерними установками і ми знатимемо ясність в розбудові АЕС. І ще

Южноукраїнськ розвиває державні програми соціального спрямування, ми на боці ОСББ, шани і підтримки захисників незалежності України і сподіваємось, що в нових рішеннях децентралізації та адміністративно-територіального устрою всі названі напрями робіт отримають державний пріоритет.

Доповім мешканцям міста, що 9 грудня мною погоджено заяву на одну з важливих перспектив розвитку нашого міста. Читаймо текст вказаної заяви в її скороченому вигляді.

В листі до голови Миколаївської ОДА Стадніка О.В. 27.11.2019р. я зокрема звернувся з наступною пропозицією. Місто Южноукраїнськ – є монофункціональним містом, перспектива якого пов’язана з роботою Южно-Української атомної електростанції.

Остаточний ресурс енергоблоків АЕС прогнозовано буде вичерпано на протязі 20, може трохи більше років. В той час, як ресурс житлового фонду та інших об’єктів соціальної інфраструктури Южноукраїнська має ресурс є в межах 100 років.

При цьому, громаді міста не відомо про реальні події в добудові хоча б одного енергоблоку Южно-Української АЕС на почергове заміщення трьох діючих.

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради не одноразово звертався до керівництва Миколаївської області та країни з пропозицією щодо прийняття загальнодержавної програми виведення міста Южноукраїнська, як і інших міст-супутників АЕС України, з їх потенційно небезпечного депресивного стану, що має своє державне визначення.

Враховуючи вище викладене, пропонується в рамках взаємодії, принаймні з керівництвом ДП НАЕК «Енергоатом», АЕС України, Кабінету Міністрів України, фахівців від органів місцевого самоврядування та інших зацікавлених осіб маємо вчасно започаткувати потрібний і корисний процес щодо перспективи життєдіяльності міст-супутників АЕС з віддачею їхнього соціального та технічного потенціалу.

Ми маємо перспективу аграрного розвитку території, яка буде орієнтована на потреби і можливості міста. Мною та Іванівським сільськім головою до раніше проведених консультаціях і з врахуванням прийнятого рішенння Костянтинівської селищної ради по темі приєднання цих громад до Южноукраїнська на основі економічно обрахованих розрахунків було подання на адресу Миколаївської обласної ради та Миколаївської ОДА слушного Проекту.

Це проект Програми з сьома локальними проектами для користі такого об’єднання. Цей проект підтримала і наша міська рада. Але він виявився не цікавим для керівництва області того періоду і ця корисна Програма так і лишається в резерві до очікування. Подивимось дещо детальніше на цю корисну тему. 

Поряд з робочими місцями і тарифами є потреба знати перспективу в доступному житлі. На черзі отримання житла є понад 500 осіб. Що зроблено і яка є перспектива в цьому теж не простому питанні?

За 2019 рік придбано 6 квартир для осіб з пільгами; 49 сім’ям надано гуртожиток. 45 нових квартир надано пільговикам та іншим мешканцям міста.

Є і можливість багатьом мати доступне житло при об’єднанні територіальної громади, де дачні з сотнями гарних будинків отримають статус мікрорайонів міста.

Є резерви в гуртожитках міста, де маємо продовжити їх звільнення від офісів та іншого не профільного використання. Разом з викладеним ми бачимо, що проблема з отриманням житла лишається. А чому б не жити поряд з містом на землі в своєму будинку?

Я вище вказував, що ще 28 грудня 2015 року до голови Миколаївської обласної ради та голови Миколаївської ОДА за моїм підписом, підписом голови Іванівської сільської ради при наявності згоди на об’єднання наших громад  від Костянтинівської селищної ради було направлено проект Програми «Крокуємо до гідності», далі буде копія того звернення. Таке об’єднання було і є актуальним –

 

З однієї сторони. Є давно назріла потреба об’єднати громади, які пов’язані територіально, економічно і потенційно соціально. З іншої сторони. Є можливість, за відносно не великі кошти, зробити це об’єднання результативним в соціально-економічному та культурному рівнях одночасно. Вище карта,  фото існуючої, майже в три рази коротшої дороги через Панкратове до дач у відстані менше кілометра, яку потрібно дещо розширити, є зразок і першої соціально потрібної споруди. Бузькі дачні масиви теж мають свою привабливість, є і політична доцільність. Підйомне включення додаткових ресурсних можливостей до наявної бюджетної децентралізації, яка має свої певні обмеження, робить цю знакову реформу більш виправданою. Та не все залежить від нас. Будемо оптимістами, час все покаже. 

Прикладом рішення для близьких територій є ресурсні спроможності громад, які приховані і які можливо включати в розбудову їх гідного життя. Доречи, у 2018 році з цього питання до мене були  надумані і безпідставні претензії від моїх опонентів. Але тоді і депутати міста були проти об’єднання.

Копія звернення подана в скороченні.  В проблемах мешканців отримати житло така тема є гострою і для молодих сімей. Ми маємо прораховувати наші можливості краще ніж це інколи роблять у вищих  владних кабінетах. Адже хто ще так знає місцеві проблеми і шляхи їх вирішення, як знаємо їх ми самі.

Тому запропонований вище проект Програми на спільний розгляд і спільне стартове рішення з обласною радою і наразі вбачаю цілком реалістичним рішенням. Варто на нього звернути увагу. 

 

Наразі про ще одну не просту тему.  

За 2019 рік тарифи на комунальні послуги по місту не зростали. Є постановочні питання до керівництва країни в частині пільг тарифу на теплову енергію від АЕС, які мають визнавати ризики проживання поряд з ядерними установками. Тарифи комунальні на воду і її відвід мають бути економічно обґрунтованими, де в основі їх виготовлення та постачання мають бути досконалі, сучасні технології для всіх домогосподарств. Тарифи по утриманню житла регулюються в ОСББ, в іншій частині міста (Управитель, КП ЖЕО) вони також перевіряються і обґрунтовано коригуються виконкомом міської ради.

11 грудня відбулось засідання виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради на якому було розглянуто низку тарифних питань на комунальні послуги. В результаті детального розгляду було з’ясовано, що обсяг субсидій для мешканців міста суттєво скоротився, понад в чотири рази.

Натомість зросла кількість мешканців, а це в межах чотирьох тисяч домогосподарств, які не отримуватимуть субсидії з однієї сторони, з іншої вони потрапляють в зону соціального захисту від проголошеної Урядом України квоти – не більше 15% доходу родини на комунальні тарифи в місяць, де соціальна пільга для цього контингенту громадян ще не визначена на Високому рівні Законотворців нашої Держави. Тому переважною кількістю голосів членів виконавчого комітету міської ради тарифи для населення та бюджетної сфери не були підвищені. З іншої сторони ми знаємо, як бути корисними нашій Державі в її реальному пошуку механізмів щодо тарифної проблеми. Будуть цікаві, підкажемо.

Про звернення в Офіс Президента України з питання, яке нещодавно ним порушено.

Зеленський: ціни на опалення для населення мають бути знижені вже в грудні (відео) 13:00, 30 листопада 2019 ЕНЕРГЕТИКА 2621 0

Глава держави Володимир Зеленський провів нараду щодо зниження тарифів на опалення для українців уже в грудні. Володимир Зеленський / фото REUTERS Президент України Володимир Зеленський наголошує, що ціни на опалення для населення мають бути знижені вже в грудні.

Читайте також Уряд скасував рішення Гройсмана про обмеження тарифів на опалення і гарячу воду.

Про це глава держави сказав на нараді щодо зменшення тарифів на опалення за участі прем'єр-міністра Олексія Гончарука, відео якої оприлюднено Офісом президента у Facebook.

Учасники наради обговорили шляхи зниження цін на опалення для українців уже в грудні. "Найголовніше: люди повинні отримати платіжку за грудень, і там повинні бути вже знижені (ціни)", - наголосив Зеленський. Президент заявив, що людям треба дати зрозуміти, що "не буде вище, а буде менше".

Ще влітку я звернувся до керівництва країни аби атомним містам надали пільгу в оплаті за використання теплової енергії на опалення та підігрів води через слушне коригування Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», де ст.12 зокрема вказує –

 

Населення територій, на яких розміщуються підприємства з видобування і переробки уранових руд, ядерні установки, об'єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, має право на соціально-економічну компенсацію ризику від їх діяльності, у тому числі на:

пільги з оплати за спожиту електричну та теплову енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, відповідно до статті 17 Закону України "Про електроенергетику". Порядок компенсації збитків енергопостачальних компаній встановлюється органом державного регулювання діяльності в енергетиці відповідно до повноважень, визначених Законом України "Про електроенергетику"; Наше прохання – та теплову  додати у вказаний Закон.

Поряд з тарифним питання є і не менш вагома проблема.

При утриманні житлових будинків в ОСББ маємо здійснити низку заходів в підтримку цих об’єднань з огляду на те, що державне регулювання їм в допомогу вкрай недостатнє.

Це увага і участь влади міста у вирішенні проблем і поточних питань, які виникають в наших ОСББ.

11 грудня 2019 року відбулась чергова зустріч міського голови з активом керівництва ОСББ. Намічено план спільних дій на зрушення накопичених проблем в цій важливі галузі життя територіальної громади нашого міста. Є і загальноміська проблема. Це інструментальний контроль проходження теплової енергії і гарячої води до споживачів міста. Є видане завдання і очікування його виконання від КП ТВКГ.

Проведено протокольну нараду договірних обов’язків КП СКГ/ЖЕО/ТВКГ і ОСББ щодо утримання при будинкових територій в зимовий період і підтримання встановленого режиму ГВС і тепла в будинках ОСББ без погіршення цих показників в інших будинках міста.

Про зрушеннях в кращу сторону об’єктивних проблем, які виникли в умовах експлуатації практично половини житлових будинків міста через ОСББ офіційний сайт міста буде інформувати громаду Южноукраїнська про досягнене в цій важливій роботі, де налагоджено режим взаємодії ОСББ – міський голова в постійно діючому режимі, як і для іншої частини міста.

В грудні 2019р. було звернення ОСББ і КП СКГ до депутатів міської ради для придбання потрібної комунальної техніки – авто для збирання і вивезення відходів. Такий автомобіль і розкидувач піску купили вже 22 грудня. На черзі техніка для збирання листви та інші заходи на потреби міста.

КП СКГ Керівник Вакар Є.Б. та їм керований колектив вирішує завдання громади. За 2019 рік    результати їх роботи краще побачити ніж про це розповідати. Є і проблеми, але дивимось на зроблене.

Благоустрій міста в 2019-у посилено парковою алеєю, іншими  гарними куточками місць загального користування від КП СКГ  за бюджетний і рахунок підприємців. Реконструйовано дитячі  містечка, асфальтними картами покриваються вулиці, сучасний вигляд отримують сходи на міський пляж, реконструюється освітлення міста; продовжено впорядкування торгівельних площ на ринках міста, міському пляжі, виконувались інші роботи.

Життєдіяльність на території нашого міста стає більш безпечною завдяки роботі місцевої поліції, місто додало 21 відеокамеру, які встановлено на всіх ключових розв’язках наших вулиць.

Малі архітектурні форми; цікаві майданчики для відпочинку; новий благоустрій; оновлені сходи на міський пляж; паркова алея в мозаїчне сучасне покриття з новим освітленням; великі ділянки вулиць міста з надійним асфальтним покриттям, оновлені тротуари та багато іншого, це бюджетні рішення міської ради для територіальної громади, всього міста.

Одне з важливих надбань нашої громади – сходи на міський пляж, які за п’ятнадцять років помітно зносились, оримали сучасне гранітне покриття. Хто б не говорив, а ми змінюємо наше місто на краще.

Окремо вкажу на велику роботу по реконструкції майданчиків для нашої дітвори.

Всі наведені приклади зусиль по впорядкування місць загального користування та відпочинку, особливо для дітей, потребує їх збереження від вандалізму та забезпечення просто людського ставлення до вкладених коштів, праці і душі в піклуванні за кожного мешканця, кожного, хто приїздить в наше місто в гості, на відпочинок чи у відрядження. 

Може хтось і не знає, але Дитяче містечко на нашому Меморіалі спалили і його силами КП СКГ прийшлось відновлювати власноруч. Роботи йдуть до завершення. Бережімо наше спільне майно.

Йдуть до завершення і роботи по суттєвому покращенню ще одного містечка для дітей. Це бульвар Цвіточний. Дбаймо про наших дітей разом.

Є нагода сказати добрі слова і нашим підприємцям. Вслід за Русланом Умаровим, який за власний кошт привів в порядок великий майданчик біля 53-го магазину та влаштував в багаторічній ямі гарний фонтан. Підприємець Васіб Анваров теж постарався і прикрасив проспект Незалежності гарною композицією, біля ринку на Молодіжній з’явився гарний куточок від підприємця Олександра  Бровкова.

Але цього не можемо сказати про інших підприємців, де поряд з їхніми об’єктами вибиті тротуари та захаращені території. Окремо вкажу на «Бідні» «Сільпо», «АТБ» та деякі магазини і офіси, які теж  з середини охайні, а зовні сором дивитись.  Шановні добродії!

Не вся радість місту в Ваших грошах, коли їх у Вас так багато. Є мораль та законні потреби міста! Магазини повні плитки тротуарної, а тротуар поряд з гарними всередині об’єктами розбитий!

Зробимо разом наше місто кращим! В цьому нам ніхто не завадить.

Зверніть увагу, поряд з нашим КП СКГ, яке щорічно дарує місту гарні куточки працюють і підприємці. Що заважає іншим суб’єктам долучитись в розвиток нашого міста до кращих зразків міст України?

 

Медична реформа, чи може бути кращим медичне обслуговування в нашому місті?

Маємо дещо покращене медичне обслуговування наших містян. Створено лікарню НКП ЮМЦ ПМСД – первинна ланка в медичній реформі. Та як і було на межі 2017/18 років певні сили стримували прийняття Статуту комунального некомерційного лікувального закладу ЮМЛ, вторинна ланка реформи. Але в дискусіях міська рада прийняла рішення продовжити медичну реформу. Адже це державна фінансова підтримка і ми не мали права від цього відмовлятись. В лікарні на виході нове відділення Нефрології і гемодіалізу, вводиться кисневе  обладнання, що створить безпечні умови роботи всіх лікарів, розпочато проект нового відділення Томографії.

За 2019 рік придбано нове медичне обладнання для потреб громади міста:

Автомобіль санітарний. Апарат наркозно-дихальний WATO EX-35,3. Електрохірургічний апарат COMBI MAX-MBAVP 2. Мікроскоп Granum L-20 2, Аудеометр Auditus-A1.jpg. Васкулярний сканер для дорослих 1400А.jpg. Відеоендоскопи. Систему відео ендоскопічної візуалізації.jpg. Електрокардіограф ECG600G.jpg. Ендоскопічну відеокамеру для операційних . Ендоскопічний інсуфлятор для операційних 2.jpg. Ендоскопічну відеокамеру для операційних. Ендоскопічний інсуфлятор для операційних.jpg.  Мікроскоп бінокулярний SIGETA MB-202 40x-1600x LED Bino.jpg. Монітор пацієнта АВРМ 50.jpg.  Мультифункціональний неонатальний монітор.jpg. Транстелефонний цифровий 12-канальний ЕКГ комплекс медичний діагностичний.jpg. Цифрову ендоскопічну відеокамеру у комплекті з рукояткою та синускопом.jpg.

Шановні Южноукраїнці! Будь ласка, не хворійте. Ми зміцнюємо матеріально технічну базу наших лікарень на випадок Ваших потреб. Є зусилля і в комплектації лікарями лікувальних закладів міста. Це дещо складніше ніж займатись придбанням нової медичної техніки та приладів, але ми робимо і це.

 

Освітянська галузь міста, це живе вмістилище кипучої енергії, творчих задумок та наполегливого навчання. Керівник Сінчук Ю.М., директори всіх закладів, їх колективи, які мають повагу всього міста.

Наші заклади освіти; це не тільки реформа в цій галузі, це наші місцеві ініціативи, де діти отримують всю можливу підтримку різних заходів та ініціатив їх самих, аби вони йшли в ногу з розвитком країни, та сучасного Світу. Варто побувати на заходах презентації творчості інших дітей любого віку і ми будемо приємно здивовані.

Освітянську реформу підтримує міська рада, активні депутати її виконком та міський голова. За стадіон окрема подяка депутатам Квасневському Є.А., Борцю М.М. та іншим посадовцям і депутатам, хто доклав власних зусиль аби була довгоочікувана радість наших дітей.

 

Старше покоління нашого міста має належну увагу до їхніх потреб.

Одним з таких засобів є Територіальний центр соціального обслуговуванні

в складі Департаменту праці та охорони здоров’я.

Опіка категорій городян, які потребують від нас  додаткової участі є нагальною потребою нашого міста. Завжди міра діяльності любої влади була об’єктивно відзначена тим, як налагоджено її увагу до людей з додатковими потребами. Южноукраїнськ, це наші заклади і проекти для наших мешканців.

Наші ветерани з їх потребами завжди в полі зору міської ради, її виконкому, міського голови.

Наразі розглядається можливість, як розширити коло приміщень під потреби наших ветеранів.

На рішення міської ради такі пропозиції будуть подані вже з початку нового бюджетного року.

 

Южноукраїнська міська організація ветеранів війни,праці та

Збройних Сил Організації ветеранів України (ЮМОВВПЗСОВУ)

Підпорядкованість: раді Миколаївської обласної організації ветеранів України.Раді міської організації ветеранів Керівництво організації :

*голова ради ЮМОВВПЗСОВУ– Громенко Вячеслав Сидорович

*заступник голови ради – Васильцева Валетина Аркадіївна

голови 6–ти  первинних організацій ветеранів  професійної направленості

*  5 п/ о - за місцем проживання  , які  підпорядковані «Міській організації волонтерів»  - в.о. голови Зелена Валентина Володимирівна

На протязі 2019 року було продовжено плідну співпрацю  по соціальному захисту наших ветеранів через КЗ «Територіальний центр соціального обслуговування», «Червоний хрест», ДСЗН та ОЗ, міськвиконкомом, Центр культури та дозвілля, що дало можливість поєднувати матеріальну   допомогу з організацією вечорів відпочинку, привітання ветеранів з ювілеєм та інше.

Міська рада, її виконавчий комітет є постійним партнером цієї гарної та всім корисної співпраці.

У співдружності – наша сила , наш успіх, Громенко В.С. !

Героїко – патріотичне виховання молоді, це традиція вивірена нашим життяим

Досвідчені дорослі та діти – естафета життєвої потреби та подяка цим людям

Культура за визначенням, це сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством протягом його історії; історично набутий набір правил усередині соціуму для його збереження та гармонії.  Культура є складною системою буття. Впевнений, життя міста склало гарну традицію, і ми це бачимо самі.

Через культуру і спорт все місто відчуває пульс гармонії життя нашої громади.

Розмаїття творчих колективів міста з  вихованням АЕС та творчі колективи міста постійно радують нас всіх. Ми маємо гарні позиції по спорту.

Є у нас призери в царині культури і спорту міжнародного рівня.

Свобода слова, це концепція природного права людини на публічне висловлення своєї думки без протиправного обмеження цензурою чи можливістю відповідальності. Таке висловлення не обмежується публічними виступами і в загальному сенсі охоплює й інші форми самовираження.

Та своєчасна інформованість мешканців про життя міста має недостатній рівень. Газета «Контакт» набула незалежного фінансового статусу, її тираж лише 2 тисячі.  

Міська рада на висвітлення життя громади міста виділяє дуже мало коштів. Власний кореспондентський пункт депутати не підтримали і блокували кошти на телеефіри і це при тому, що в бюджет наступного року з цього перейде понад сорок мільйонів міських гривень. Як це назвати? Думаю дуже просто. Це боязливість певних депутатів і осіб показувати життя самоврядування міста, яким воно є насправді.

Тому лишається сайт міста і особисті зустрічі міського голови в колективах. В ці дні проявлена ініціатива певних депутатів і ми поновили випуск щомісячної соціальної пам’ятки, «Наша влада і громада». Попереду життя міста в умовах об’єднаної громади і роботу поінформованості громад маємо змінювати на краще. Коли бояться слів міського голови на широку аудиторію, то це означає тільки одне, авторам таких заборон є що скривати.

А скривається те, що одна особа, яка набула специфічного досвіду в місцях дещо віддалених від вільного життя людей в звичайному житті прописує той досвід і образи, які вона дуже просто зрисовує з свого власного життя глядячи на себе в дзеркало і безсоромно переносить їх на своїх опонентів, конкурентів та всіх, хто заважає цій особі крокувати по давно обраному шляху з низкою її пересторог аби чергове не потрапити у вказані місця обмеження волі за справи не дуже пристойні.  

І все б нічого, але місто вже декілька років живе під періодичні сценарії особи, яку не зупиняють  правоохоронні органи, хоча межі Закону нею перетинаються не раз.

Думаю, що це зробить громада, якщо має намір жити в місті без інтриг, змов, бруду, наклепів та іншого зла з арсеналу цього та інших діячів такої вдачі.

Ми монофункціональне місто і живемо, де доля АЕС в загальному бюджеті Южноукраїнська превалює. Є декілька ініціатив нашого міста до керівництва країни і області по його виведенню з цієї залежності. Без обід до розвитку АЕС.

Але місто не знає, що з ним буде через ближчі 20 років. Ми запропонували свій проект дій і очікуємо на відповідь. Будемо соціально активними, будемо мати своє майбутнє.

Скажуть, що вже є такий план, ми будемо вітати цих державників, але вони мають чути і нас.

Магдебургське право та Хартія місцевого самоврядування, це орієнтири, на які нам ще належить виходити. Ближчі роки покажуть наскільки ми, Україна долучаємось до цінностей сучасного Світу.

Місцеве самоврядування в Южноукраїнську, це зразок, де реально відслідкувати всі його переваги і недоліки, як базової Інституції влади в країні.

     Сайт міста виділяв і виділяє потрібну увагу перебігу подій в роботі міської ради, її виконавчих органів, комунальних підприємств та закладів і   буде робити це надалі, бо вкрай важливо для всієї громади нашого міста знати, як будемо жити далі, яка є перспектива нашого розвитку?

Закон України «Про відходи» зокрема вимагає.

Всі матеріальні предмети (продукти), які виробляються для потреб людства, особливо ті, які є в нашому побуті завжди мають свого господаря, мають засоби їх збереження і вони не являють безпеки для їх оточення. Вони лежать на складі, є в магазині, потім вони потрапляють в офіс, в нашу оселю, в школу, в лікарню тощо.

Але рано чи пізно настає час і власники вказаних продуктів втрачають потребу до цих продуктів. Ці предмети (продукти) втрачають господаря, засобах їх догляду та збереження і на подальшому їх шляху, переважно до звалища багаторазове змішуються з безліччю інших і дуже різних продуктів.

В кінцевому результаті, їх друге життя без господаря, без засобів їх зворотного збереження на шляху до утилізації, захоронення чи іншого вторинного використання утворює їх суміш, яка стає вкрай небезпечною для довкілля, для здоров’я і навіть життя людини. 

Зробимо висновок. Якщо ми, люди, не знайдемо і не забезпечимо надійний і безпечний шлях для другого «життя» наших «продуктів», ми будемо тонути в смітті, постійно перебувати під  його над шкідливим впливом на наше життя. Закон України «Про відходи» в його Статті 5. Основні принципи і напрями державної політики у сфері поводження з відходами, зокрема вказує –

Основними принципами державної політики у сфері поводження з відходами є пріоритетний захист навколишнього природного середовища та здоров'я людини від негативного впливу відходів, забезпечення ощадливого використання матеріально-сировинних та енергетичних ресурсів, науково обґрунтоване узгодження екологічних, економічних та соціальних інтересів суспільства щодо утворення та використання відходів з метою забезпечення його сталого розвитку. Ми почали їх поділ зі стартових меж. Ця важлива робота має свою перспективу, яку визначив Закон.

В Южноукраїнську за рішенням міської ради, зокрема через КП ЖЕО та школи міста, діє сучасна програма «Зелена карта відходів». Та є деякі особи, які чинять супротив цій технології. Але вони не розуміють, що до вимог нового Закону України «Про відходи» ті особи, які не будуть роздільно вилучаити відходи з своїх осель, офісів чи інших мість їх перебування, отримують тариф на подальше поводження з такими відходами, який буде вимушено і в багато разів більшим, вже не кажучи про шкоду довкіллю і нашому здоров’ю, коли ми не виконуємо вимогу Закону.

Розділені відходи, це низькі тарифи, пристойна санітарія, безпечна екологія та здорові умови проживання скрізь, де вони рухаються, зберігаються і перероблюються у їх вторинну користь.

Подивимось, як у нас виходить це робити, це корисно нам всім. А ще не так давно цю технологію атакували безплідні для потреб нашої громади діячі легкої поживи.

Водопостачання                                                                                               

Южноукраїнськ споживає питну воду добуту з річки Південний Буг. Стосовно цього джерела зокрема відомо про такі проблеми.

Мікрофлора води річок залежить від ступеня їх біологічного забруднення та якості очистки стічних вод, які спускають у русла річок. Санітарно-мікробіологічне дослідження води, перш за все, повинно вирішувати питання про наявність або відсутність у ній патогенних бактерій, вірусів і грибів. Але їх безпосереднє виявлення має ряд методичних труднощів.

У зв’язку з цим широкого розповсюдження набули методи непрямої оцінки її епідеміологічного благополуччя шляхом виявлення так званих санітарно-показових мікроорганізмів і визначення загального мікробного числа (ЗМЧ). Мікробіологічні показники безпеки питної води (Наказ МОЗ України від 23.12.1996 р.)

Далі, на перших картинках є відображення представників «зоопарку» паразитів, які через прямий злив каналізаційних стоків потрапляють в Південний Буг з Первомайська, їх вбивають хлором в очисних спорудах (ВОС), а далі вони знову потрапляють в кілометри трубопроводів через їхні пориви і тріщини, де вода з ВОС вже не має прямого захисту хлоруванням. Єдиним місцем, де ми можемо вбивати цю заразу, є водопровідні трубопроводи, які вийшли з землі.

Це вводи в наших будинках. Там і є місце для додаткового знезараження питної води, яка потрапляє в наші оселі, в інші місця її споживання. Проект «АQUa+», це перший і дуже потрібний бар’єр знезараження води, після якого її додаткове доочищення буде більш результативним. Це бюджетний внесок в більш безпечне водопостачання.

В частині виконання вимог Закону України «Про питну воду і питне водопостачання», вимог відповідних програм різного рівня, Южноукраїнська міська рада своїм рішенням від 31 березня 2016 року затвердила низку нових рішень в складі Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2016 – 2020 роки, де є і названа вище локальна програма, (Проект «АQUa+»)  знезараження (доочищення) води.  

Дієвість засобів Програми, що вже впроваджені, підтверджена відповідними дослідженнями місцевої державної лабораторії та аналогічної лабораторії з м. Вознесенська. Результати позитивні. Варто відмітити, що показник КУО в середньому від дії вказаних засобах будинкового доочищення води є в межах п’ятикратного покращення її якості.

На виконання Програми майже в 50% житлових будинках міста встановлено бактерицидних ультра фіолетових фільтрів (УФ ламп спеціальної конструкції) для додаткового знезараження води питної, які суттєво, в рази забезпечують покращення якості питної води по цьому важливому показнику. Зауважу, після такого обладнання будинку щорічна заміна самої лампи коштує в межах  150 грн. А контроль за їх роботою має здійснювати спеціалізована диспетчерська КП ТВКГ.

Міській голова Первомайська Людмила Дромашко визнавала, що міській водоканал масово зливає каналізаційні стоки в річку Південний Буг і що це може призвести до екологічної катастрофи.

Місто своєчасно почало здійснювати впровадження вказаного вище обладнання. На нього є всі дозвільні сертифікати, а роботи виконуються проектне. Фото 1 «Наш берег», 2 – УФ лампа.

Ми почали  виконання цієї роботи за умов, що річка Південний Буг – для нас, це єдине джерело видобування води, а вище по течії від міста є різні забруднювачі води, є Первомайськ, який постійно і в різних обсягах здійснює викиди господарсько-побутових стоків.

З усіх існуючих методів дезінфекції води УФ випромінювання вважається одним з найбільш ефективних, економних, швидких і безпечних. Бактерицидна (УФ) лампа для знезараження води.

Повітря теж убезпечують в цей спосіб. 

Бактерицидне знезараження води протікає в декілька разів швидше, чим хлору; після випромінювання воду відразу можна подавати споживачам.

Бактерицидні промені знищують не тільки вегетативні види бактерій, але і ті бактерії, що утворюють спори. Семенов А.О., к.ф.м.н., доцент (ПУЕТ, Полтава) Кожушко Г.М., д.т.н., професор  (ПУЕТ, Полтава) Шурдук І.В., асистент (ПУЕТ, Полтава)

Відомо про те, що державна лабораторія перевіряє нашу воду і вона в нормі.

А що ми маємо насправді?

Зокрема Директива 98/83/ЄС спрямована на забезпечення захисту здоров’я людей встановлює необхідні стандарти для води. Україна теж мала впровадити цю Директиву до кінця жовтня 2019р.

Мова йдеться про стандарти. У них, в Європі, 48 мікробіологічних та хімічних показників, що  підпадають під нормування якості води. В України поки що в межах від 20 показників з підвищенням до вимог Європейського Союзу.

В прозрачной на вид воде может содержаться множество вредных для человеческого организма частиц. Там вся Менделеевская таблица и целый «зоопарк» из бактерий, вирусов, микроорганизмов, личинок и яиц вредителей.

А это риск получить заболевания рака, печени, крови и других болезней. Ультрафиолетовое излучение эффективно удаляет биологическое загрязнение без использования химикатов и распространено в промышленных масштабах.

В сочетании с защитой от химического загрязнения это путь к получению чистой и безопасной для здоровья питьевой воды.  

Ігор Пах для «Преступності НЕТ».

Но в Южноукраинске, как и против технологий по раздельному собиранию отходов, так и по достижению более высокого качества воды из уст популистов все это городу не надо.

Що потрібно популістам, демагогам та іншим «розумникам», ми вже бачили – влада і бюджет.

Як налагоджувалась робота міста в неповний рік роботи міського голови?

За період з 22.02.2019 року міським головою зокрема:

    - видано 223 розпорядження;

    - підписано і проведено під головуванням міського голови 485 рішень міської ради;

    - підписано 344 рішень виконавчого комітету міської ради, головував міський голова за мінусом одного засідання (відпустка);

    - проведено 12 круглих столів з питань врегулювання соціальних питань громади міста;

    - на щоденних та щотижневих нарадах забезпечувалась поточна робота життя та розвитку міста;

    - надано 29 доручень щодо вирішення проблемних питань територіальної громади;

    - врегульовано 230 звернень громадян;

    - 59 питань зі звернень громадян знаходиться на контролі виконання.

Стосовно рішень міської ради та її виконавчого комітету міський голова приймав активну особисту участь та забезпечував проведення цільових нарад щодо їх попереднього розгляду та врегулювання питань, які виникали і потребували колегіального розгляду.

Виконавчі органи міської ради за поданням та сприянням міського голови звертаються до суду з питань захисту прав та інтересів територіальної громади міста.

Міський голова у вказаний період виконував інші повноваження, які законом віднесені до його компетенції. 

ШАНОВНІ ЮЖНОУКРАЇНЦІ!

В розділі про медичне забезпечення нашої лікарні ми бачили скільки корисної медичної техніки придбано за кошти міського і державного бюджету тільки в 2019 році. Купувалось потрібне обладнання та апаратура і в попередні роки.  

Та якщо ми налагодимо належне поводження з відходами, реально будемо зменшувати їх загрозливу суміш на звалищі, не будемо блокувати додаткове знезараження води на вводах в наші будинки, то принаймні за цими показниками, ми суттєво менше будемо мати потребу користуватись вказаною та іншою медичною технікою, бо менше разів у нас буде привід звертатись до лікаря.

Робота міського голови буде не повна, якщо не сказати про його зусилля та ініціативи. 

В частині тарифів на житлово-комунальні послуги міській раді потрібно більше коштів виділяти на модернізацію цієї галузі міста в компенсацію того, що недодали ще в 2018 році за ініціативою депутата Горностая С.В. за його задокументованою і суто популістською позицією – «…на тариф грошей не дам…», «.. я сам собі закон…». Така позиція вартувала місту невиконання декількох законів та суттєво погіршила, принаймні економічний стан КП ТВКГ.

З іншої сторони, є слушне запитання, як налагоджувати упущені роботи та компенсувати  наявний брак бюджетних грошей на вище вказані цілі аби прискорити роботи з вкрай потрібної модернізації, коли є безліч інших суто соціальних потреб територіальної громади, які можуть розраховувати тільки  на бюджет міста?

Є певна відповідь на це запитання. Принаймні потрібно розблокувати інвестиційну роботу по розвитку інфраструктури міста, яка поки що знаходиться під мораторієм міської ради. Інвестори вкладуть свої кошти, створять десятки робочих місць, що одночасно поповнить і розвантажить міський бюджет. Приведу приклади.

На 56 сесії міської ради 19 грудня депутати не підтримали дозвільне рішення на аукціон, конкурс, де вже принаймні такі потужні інвестори, як «ЕпіЦентр» та «33 метра кв.» можуть швидко забудувати пустир між Критим ринком та АЗС, район льодового катку і створять понад 50 нових робочих місць. Питання буде повторно внесено на розгляд міської ради. Є і наші місцеві інвестори на низку важливих об’єктів, а це теж з півсотні нових робочих місць та додаткові відрахування в бюджет міста.

Не потрібно стримувати інвесторів в їх прагненнях долучитись до будь якої сфери розвитку нашого міста, бо складеться враження, що тут є чийсь корпоративний і не зовсім потрібний громаді міста умисел, як би його не мотивували.

Міська рада безпідставно не підтримує ініціативи Інвестора, який помітно покращив роботу Критого ринку міста, що є не зайвим прикладом критики міського голови на адресу певного кола депутатів міської ради.

Маю вказати на важливий напрям роботи, де міська рада теж стримує інвесторів, особливо це стосується місцевих суб’єктів підприємницької діяльності, де вони зобов’язуються виконувати прилеглий благоустрій до заявлених земельних ділянок та влаштовувати так потрібні місту стаціонарні туалети з потрібним місту режимом роботи.

Інвестори і інвестиції, це саме той засіб, який дозволить вивільнити кількість грошових коштів міського бюджету на формування потрібної якості житлово-комунальних послуг з економічно обґрунтованими тарифами. Більше того, продовження такої роботи має забезпечити, принаймні два важливих чинника в цій важливій сфері. А саме –

Ми також можемо самі на існуючій житлово-комунальній і доповненій матеріально-технічній базі створювати нові можливості в наданні додаткових послуг і виробництв, які помітно понизять собівартість Ж/К послуг, що суттєво доповнить потуги державних субсидій для прошарку населення соціально не спроможного оплачувати вказані послуги навіть за умов їх реально забезпеченої економічної обґрунтованості.

При цьому потрібно припинити продаж основних засобів в приватні руки за хибним для самоврядної території принципом – приватний власник більш ефективний менеджер ніж власник самої громади. Звісно можуть бути і виключення, та вони мають окремо досліджуватись. Нагадаю. В попередні роки ми безпідставно втратили такі великі об’єкти, як бувший консервний завод в промисловій зоні «Берізка» та «Автобусний парк».

Окрім цього є можливість більш активно працювати на участь в конкурсах та спільних проектах аби отримувати додаткові грошові кошти з різних джерел. Такі кроки ми вже робимо, але їх повинно бути більше.

В 2018р. і 2019 році декілька депутатів, в порушення Закону міському голові чергове обмежували можливість належне інформувати місто про роботу, яка пророблена в 2019 році. Бюджетних кошті на публікацію цього звіту наразі недостатньо аби його друкувати в газеті «Контакт», а на телебачення взагалі зняті всі кошти.

І це при тому, що перехідний обсяг коштів міського бюджету на 2020 рік становить понад сорок мільйонів гривні. Необхідні матеріли я передав в правоохоронні органи, бо чотири чи шість депутатів в постійній «бюджетній» комісії не мають права приймати ті рішення, які належить  більшості депутатів в пленарному засіданні сесії міської ради.

Друга половина 2019 року була відмічена двома акціями. Одна була ініційована керівництвом КП ЖЕО, де була спроба захистити інтереси цього колективу у відповідь на комісійну перевірку законності створення «Управителя» і тарифів від вказаного комунального підприємства за колективним зверненням мешканців міста. Відкрита зустріч міського голови з активом КП ЖЕО та мешканцями міста підтвердила правомірність роботи виконавчого комітету міської ради та міського голови щодо питання тарифів на послуги з утримання багатоквартирного житла міста.

Аргументи та підстави порушеного питання, яке розглядалось на вказаній зустрічі підтверджено відповідним правовим висновком відділу правової роботи апарату Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету. Не підтверджуються спроби декого з депутатів міської ради, які безпідставно збурювали працівників ДНЗ-8 та батьків дітей з причини продовження руйнування частини споруди цього дитячого садка. Є відповідний експертний висновок, який вказує на низьку якість обраного в 2018 році проекту укріплення частини вказаної споруди.

19 грудня ми відповідальне підійшли до приєднання територіальних громад, прийняли позитивне рішення, яке за умов нашої наполегливої праці вже через два, три роки почне всій об’єднаній територіальній громаді давати потрібну соціально-економічну віддачу.

Останні роки ми спостерігаємо спроби повзучої дезорганізації роботи всіх органів місцевого самоврядування. Причина явна – корисні приватні інтереси певного кола осіб. Як цьому злу  протидіяти?

Перше. В межах чинного законодавства посилити тендерні комітети можливим громадським контролем та розробити дієві заявочні умови на використання бюджетних коштів з послідуючим дозволеним контролем того, як вони реалізовуються в рішеннях та використовуються на рівні робіт, товарів і послуг.

Друге. Територіальній громаді при місцевих виборах не пропускати на представницьку роботу осіб з багатим досвідом, який вони набули в пенітенціарних установах, як і тих, що вже гарно нашкодили нашій громаді та її мешканцям їхнім депутатством. Не вірте артистизму та наносному патріотизму осіб з яким вони в любий спосіб намагаються пролізти до влади та міського бюджету.

Третє. Всім виборцям потрібно навчитись більш прискіпливо та розбірливо ставитись до кроку в кабінку за яким ми поставимо галочку в тій чи іншій клітинці виборчого бюлетеня та всім більш активно ходити на вибір свого майбутнього через обрання представників наших інтересів, яких ми давно знаємо, як порядних та осіб спроможних постояти за свою громаду.

І прикінцеве. Звітом за неповний рік моєї роботи в різних колективах, та цим форматом мешканцям Южноукраїнська маю сказати, що набутий в 2005 – 2015 рр. спадок зруйнованих та розкрадених об’єктів міської інфраструктури з вартістю їх відновлення в понад 170 мільйонів гривні міська рада цього скликання та її виконком подолали на 60%, маємо долати і те, що лишилось.

За вказані роки борг міста до ДП НАЕК «Енергоатом», нині за бездарності популістських вмінь вже названих Горностая і Дзюбенко досягнутий в 150 млн. грн., переважно за теплову енергію, ми спроможні подолати при високопрофесійному ставленні міської ради та нею сформованого бюджету в реанімації існуючих засобів та ліквідації наявної наслідкової кризи наших і державних  упущень до проблем атомних міст, де живуть діючі АЕС України.

Ми природно прагнемо кращого майбутнього нашого Южноукраїнська. І тут все залежить тільки від нас самих. Згадаймо Булгаковського професора Преображенського з «Собачого серця». До його поради не читати поганих газет, можу додати. Не дивіться і «дурне зомбі кіно» з телебачення та інших екранів і все буде ставати на потрібні людям місця!  Це був рік 2019-й.

 

Вітаю з Новорічними святами і Різдвом Христовим!

Всім миру добра, здоров’я і злагоди!  В. Пароконний

Читайте також