Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Робота у холодну пору року на відкритому повітрі
AA

Робота у холодну пору року на відкритому повітрі

У зв’язку з погіршенняи  погодних  умов слід памятати що роботодавець має вибудувати процес так, щоб він відповідав будівельним нормам і правилам, нормативно-правовим актам з охорони праці, проектно-технологічній документації, зокрема проектам виконання робіт, технологічним картам, інструкціям з експлуатації конкретних механізмів, машин, устаткування та інструкціям з охорони праці.

Зокрема, базовим документом, що ним необхідно керуватися насамперед, є Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу (далі — Гігієнічна класифікація), затверджений наказом МОЗ України від 08.04.2014 № 248, в пункті 6.3 розділу ІІ якого зазначено, що класи умов праці можна визначити, керуючись: додатком 7 до Гігієнічної класифікації, коли йдеться про виконання робіт у виробничих приміщеннях в холодний період працівниками, що не мають спецодягу;

Класи умов праці за показниками мікроклімату для відкритих територій в холодну пору року, в неопалюваних та охолоджених приміщення приведено у додатку 8 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу» , затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2014 № 248, відповідно до якої:
• для кліматичної зони 2: межа шкідливих умов праці 3.1 – 12°С; межа шкідливих умов праці 3.2 – 17°С; межа шкідливих умов праці 3.3 – 22°С; межа шкідливих умов праці 3.4 – 27°С. Небезпечні умови праці для кліматичної зони 2 вважаються роботи за температури нижче -27 °С; 
• для кліматичної зони 3: межа шкідливих умов праці 3.1 – 14,9 °С; межа шкідливих умов праці 3.2 – 20 °С; межа шкідливих умов праці 3.3 – 25°С; межа шкідливих умов праці 3.4 – 30°С. Небезпечні умови праці для кліматичної зони 3 вважаються роботи за температури нижче - 30 °С.
          

Так, відповідно до статті 168 Кодексу Законів про праці працівникам, що працюють в холодну пору року на відкритому повітрі чи в закритих неопалювальних приміщеннях, вантажникам і деяким іншим категоріям працівників у випадках, передбачених законодавством, надаються спеціальні перерви для обігрівання та відпочинку, які входять у робочий час.

Власник або вповноважений ним орган зобов'язаний обладнати приміщення для обігрівання та відпочинку працівників.

Кількість і тривалість перерв визначає власник або вповноважений ним орган за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.

Переліки працівників, які мають право на спеціальні перерви для обігрівання, погодні умови та тривалість і кількість перерв, установлюються в колективних договорах.

Додатково: «Під час виконання будівельно-монтажних робіт граничні значення температури повітря, сили вітру в даному кліматичному поясі, за яких повинні бути тимчасово припинені роботи на відкритому повітрі та припинено перевезення людей у неопалюваних транспортних засобах, визначаються відповідними службами місцевих органів влади (державної адміністрації)» (п. 4.31 ДБН А.3.2.2-2009 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека в будівництві. Основні положення»).
Слід зазначити, що виконання зварювання з’єднань з використанням сталі 3 допускається при температурах не нижче –30°С, а сталі класу А-ІІ, А-ІІІ (наприклад, сталь 5, сталі 3ГГС, 25Г2С) – не нижче –20°С. Виконання штукатурних робіт нижче -5° повинно виконуватися тільки розчинами, які містять відповідні хімічні добавки. Аналогічні вимоги передбачені під час проведення бетонних робіт.

Читайте також

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...