Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Рентгенологічне відділення
AA

Рентгенологічне відділення

 Показання та протипоказання для проведення рентгенівської діагностики

У рентгенологічному відділенні комунального некомерційного підприємства «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня», у повному обсязі виконуються обстеження всіх органів та систем пацієнтів. Досвідчені рентген-лаборанти, які проводять обстеження, мають вищу кваліфікаційну категорію, якісно їх виконують, що має велике значення для встановлення правильного діагнозу.

Рентген-дослідження повинно бути проведено тільки за клінічними показаннями, після того, як буде з’ясовано характер захворювання та оформлено електронне направлення лікаря на дослідження.

Рентген (рентгенографія) застосовується у наступних напрямках:

  • Ортопедія і травматологія – різні види переломів кісток; вивихи; патології стопи; доброякісні та злоякісні новоутворення кісток; запальні зміни у кістках і суглобах (остеомієліт, артрити, артрози); порушення розвитку кісток (дисплазії);
  • Отоларингологія – захворювання придаткових пазух носа (гайморити, фронтити), викривлення носової перегородки, різні вроджені вади (відсутність пазухи, кісти) і травматичні ушкодження (переломи носових кісток).
  • Неврологія – патологічна рухливість і травматичні ураження та різні захворювання хребта, дегенеративно-дистрофічні зміни (остеохондрози, грижі міжхребцевих дисків, спондильоз), доброякісні та злоякісні пухлини хребта.
  • Ревматологія – ревматичні й інші системні ураження суглобів.
  • Пульмонологія – туберкульоз, аномалії й вади розвитку легенів, травматичні ушкодження або сторонні предмети в легенях і бронхах, пневмонії різного походження, деструктивні ураження легень (абсцес, гангрена), плеврити, доброякісні та злоякісні пухлини, метастатичні ураження.
  • Гастроентерологія — езофагіт, гастрит, виразкова хвороба шлунка та/або дванадцятипалої кишки, птоз шлунка, запалення кишківника, доброякісні та злоякісні пухлини шлунково-кишкового тракту
  • Урологія – виявляється птоз нирок (опущення), камені у нирках і сечовивідних шляхах, ниркова недостатність, пієлонефрит, гідронефроз, аномалії і вади розвитку нирок, сечоводів, сечокам’яна хвороба з точною локалізацією каменів, доброякісні та злоякісні пухлини сечової системи, цистит, аденома передміхурових залоз.
  • Профілактичне дослідження органів грудної порожнини на предмет раннього виявлення і відповідно своєчасного та якісного лікування туберкульозу легенів і онкологічних захворювань. Дослідження показано особам старших 40 років один раз на два роки. Завдяки рентгену можна швидко визначити на якій стадії знаходиться захворювання, а також який саме орган або ділянка організму піддавалася патологічним змінам.
  • Протипоказання до рентгенографії лише відносні – вагітність і період лактації у жінок.

Які переваги рентген-досліджень

Рентгенографія має наступні переваги до її проведення, а саме:

  • не вимагає спеціальної підготовки;
  • широка доступність і легкість її виконання;
  • виконується у найкоротші терміни;
  • дозволяє проводити оцінку ефективності терапії у динаміці;
  • рентгенівські знімки розшифровує досвідчений лікар-рентгенолог. При виявленні відхилень пацієнт може звернутися на консультацію до фахівця відповідного профілю (терапевта, ендокринолога, уролога, невролога, хірурга та інших).

Рентгенографія – це один із найбільш точних методів сучасної медицини, що дозволяє отримувати інформацію при первинній діагностиці. Рентген дає можливість отримати чітке зображення м’яких тканин і кісток, а лікарі-рентгенологи, за допомогою сучасної апаратури, можуть побачити проблеми, які неозброєним оком не визначить навіть досвідчений лікар.

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...