Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Профілактика кору
AA

Профілактика кору

Профілактика кору

За даними Центру громадського здоров'я, за 2017 рік в Україні зареєстровано 3 382 випадки захворювання на кір, за аналогічний період 2016 року було зареєстровано 78 випадків кору, спостерігається зростання захворюваності в 43,3 рази. Впродовж перших двох тижнів нового року на кір захворіло 1 285 людей – 856 дітей, такий епідемічний підйом захворюваності на кір,  пов'язаний із низьким охопленням профілактичними щепленнями дітей та з циклічністю цього захворювання. Найбільш високі показники захворюваності на кір спостерігаються в західних та південних регіонах. Станом на 29.12.2017 зареєстровано 102 спалахи кору у 16 регіонах країни. Частіше за все спалахи кору фіксувалися у дитячих дошкільних закладах - 10 випадків та в середніх навчальних закладах - 40 випадків, а також у побуті - 45 випадків.

За поточний період 2017 року захворюваність на кір реєструвалася в 24 регіонах країни, найбільше в Івано-Франківській області, Закарпатській, Тернопільській, Чернівецькій, Запорізькій та Львівській.

Померло від ускладнень кору за 2017 рік 5 чоловік, 4 – дитини та 1 – медичний працівник. С початку січня 2018 року помер 5 річний хлопчик та одна доросла. Всі померлі не були щепленні.

 В Одеській області кір реєструється з квітня 2017 року. Зареєстровано- 931 випадок захворюваності на кір. В зв’язку з тим, що Одеська область наша сусідка і ми часто їздимо до Одеси (на навчання, родичів та ін..), громадяни нашого міста також ризикують захворіти на кір. На даний час в м. Южноукраїнськ не зареєстровано випадків кору та показник імунізації населення складає 97.1% (це діти які мають хоч одне щеплення від кору). Також є 103 факти відмови від вакцинації, ці люди мають велику вірогідність захворіти на кір, та перенести захворювання в тяжкому ступені та з ускладненнями в разі завезення захворювання в місто.

Кір — інфекційна хвороба, яку спричинює вірус з роду Morbillivirus. Характеризується вираженою інтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини (плями Копліка) і папульозно-плямистим висипом на шкірі.

Механізм передачіі нфекції – повітряно-крапельний та контактно-побутовий.  Вірус корі дуже летучий - з потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, - тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. Вірус потрапляє в зовнішнє середовище з краплинками слизу під час кашлю, чхання, розмови, плачу. Сприйнятливість неімунізованих людей дуже висока. Сезонність – осінньо-зимово-весняна. Після перенесеного захворювання формується стійкий імунітет

Ускладнення кору: ларингіт (запалення гортані), круп (стеноз гортані), трахеобронхіт, отит (запалення вуха), корьова (вірусна) пневмонія, вторинна бактеріальна пневмонія, стоматит, корьовий єнцефаліт (запалення мозку), менінгіт, гепатит, лімфаденіт.

САМИЙ НАДІЙНИЙ СПОСІБ ЗАХИСТУ ВІД КОРУ ЦЕ – ВАКЦИНАЦІЯ

Згідно календаря профілактичних щеплень в Україні планова вакцинація дітей від кору проводиться у віці 12 місяців та ревакцинація в 6 років. Дітям, що не були вакциновані проти кору за віком, щеплення можна починати у будь якому віці до 18 років. Дорослі, які не мають жодного щеплення або їх щеплювальний анамнез невідомий можуть щеплюватись у будь якому віці.

  • Під час підйому захворюваності, слід уникати поїздок в регіони де реєструється захворювання кором та місць скупчення людей, масових заходів.
  • При наявності хворого вдома слід забезпечити максимальну його ізоляцію, часто провітрювати кімнату, ретельно мити руки та посуд.
  • Необхідно частіше бувати на свіжому повітрі та провітрювати приміщення.

Не в якому разі не займайтеся самолікуванням. При перших проявах захворювання  обов’язково необхідно викликати лікаря до дому.

 

 

Читайте також

Профілактика онкологічних захворювань

Вознесенський РВ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

  За даними Національного канцер-реєстру, в Україні понад 1 млн хворих на рак. Кожного року бли...

Що таке кір?

Вознесенський РВ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

С 5 грудня 2023року на території Румунії оголошено національну епідемію кору через тривалий спалах ц...

Сальмонельоз – це небезпечно

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

В поточному році на територіях ОТГ Вознесенського району склалась напружена ситуація щодо захворюван...

Профілактика грипу та ГРВІ

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Епідемічний сезон 2023 року в Южноукраїнській МТГ почався з росту захворюваності на ГРВІ. Тільки за...

Сказ – це небезпечно!

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні залишається неблагополучною. Природні вогнища...

Профілактика сезонних кишкових захворювань

Вознесенський районний відділ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ"

З липня  поточного року на території Вознесенського району, зокрема в місті Южноукраї...