Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Профілактика гепатиту А: пам’ятка для населення
AA

Профілактика гепатиту А: пам’ятка для населення

В місті Миколаєві останнім часом серед населення реєструються випадки захворювання на вірусний гепатит А. На стаціонарному лікуванні в спеціалізованих лікувальних закладах перебувають понад 40 осіб дорослого та дитячого населення.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально – оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою.

Актуальність вірусного гепатиту А (ВГА) визначається повсюдним його поширенням (особливо серед працездатного населення), відсутністю чіткої тенденції до зниження захворюваності, доступних засобів експрес-діагностики і специфічної профілактики, можливим розвитком ускладнень і небажаних наслідків, значними соціально-економічними витратами.

За даними всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), загальний показник захворюваності вірусним гепатитом А в Україні на 100 тис. населення перевищує показник захворюваності в західно-європейських країнах у 10 – 25 разів. Характерним для вірусного гепатиту А є  періодичні підйоми і спади захворюваності з інтервалами 5 – 20 років. Високий рівень захворюваності на ВГА в Україні пов’язаний з незадовільним санітарним станом населених пунктів, каналізаційних очисних споруд, порушенням санітарних вимог на підприємствах торгівлі, громадського харчування і в навчальних закладах, а також з інтенсифікацією забруднення довкілля й екологічною незахищеністю ґрунтових вод, якими користується основна маса  населення, відсутністю належного щеплення. Поширенню хвороби сприяють недотримання правил гігієни та антисанітарні умови.

Природна сприйнятність людини висока. Захворювання реєструється у вигляді поодиноких випадків або епідемій. В Україні підвищення рівня захворюваності спостерігається в літньо-осінній період. Дуже високою є передача вірусу всередині сім’ї.

Вірус стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 40°С – кількох місяців, за температури 100°С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та дезінфекційних засобів.

Після перенесеного захворювання формується стійкий довічний імунітет.

Джерелом інфекції є хвора людина. Виділення вірусу відбувається з випорожненнями. За 2 тижні до появи жовтяниці вірус починає виділятися у навколишнє середовище. Передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани. Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 2 – 4 тижні.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтінням шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри.

Загострення та рецидиви спостерігаються у 2,5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов’язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

Щоб уникнути захворювання  рекомендовано:

- вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання,

- воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити;

- не використовувати воду із сумнівних джерел;

- не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

- ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;

- дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;

- регулярно мити руки.

Пам’ятайте!!!

Від  дотримання вищевказаних правил залежить

Ваше здоров’я!

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...