Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Про наслідки та відповідальність громадян за неповну та недостовірну інформацію при оформленні соціальних допомог та житлової субсидії
AA

Про наслідки та відповідальність громадян за неповну та недостовірну інформацію при оформленні соціальних допомог та житлової субсидії

Одним з напрямків роботи управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради (далі-управління) контроль за правильністю надання державної соціальної допомоги та використанням коштів державного бюджету, спрямованих на цю мету, за напрямками:

- обстеження матеріально-побутових умов  і співбесіди з заявниками та членами їх сімей для визначення складу сімей  та  їх нужденності;

- перевірка достовірності та повноти інформації про доходи та майновий стан осіб, які входять до складу сім’ї, що звертається за призначенням державної соціальної допомоги та субсидії;

-  моніторинг призначення та виплати державної соціальної допомоги;

- надання пропозицій щодо припинення надання державної соціальної допомоги, позбавлення права на продовження строку її надання, зменшення розміру допомоги у випадках, передбачених законодавством;

- інформаційно-роз’яснювальна робота з питань надання різних видів державної соціальної допомоги.

 Станом на 01.12.2021року головним державним соціальним інспектором управління проведено 2597 перевірок з питань цільового використання державних соціальних допомог, а саме:

 2498 запитів щодо перевірки достовірності інформації про майновий стан осіб, які отримують державні соціальні допомоги та субсидії до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, на наявність нерухомого майна, що перебуває у власності отримувачів допомог; МРЕО на наявність транспортних засобів, з зазначенням їх року випуску, які зареєстровані на отримувачів допомог та членів їх родини; опрацювання верифікації та занесення до програмного комплексу „Обробка результатів верифікації”.

Проведено 99 актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, для призначення державних соціальних допомог та житлових субсидій.

Для здійснення постійного контролю за цільовим використанням коштів допомоги при народженні дитини направлено списки із 212 осіб до Южноукраїнського міського центру соціальних служб.

За результатами перевірок інформації про доходи та майновий стан одержувачів державної соціальної допомоги та субсидії виявлено 90 порушень на загальну суму 233 270,91 грн.

Громадянам, які надали недостовірну інформацію про доходи та майновий стан, повідомлено про розмір надміру виплачених коштів і вони ознайомлені зі статтями Законів України про відповідальність за надання недостовірної інформації та порядок оскарження рішення органу, що призначає державні соціальні допомоги.

Постійно проводиться робота з боржниками по поверненню надміру виплачених їм державних коштів. Громадянам, яким  було надміру виплачено кошти, надіслано 123 повідомлення про розмір боргу та необхідність його повернення.

Розмір повернутих до бюджету коштів по надміру виплаченим громадянам сумам державної соціальної допомоги та субсидії за звітний період складає 119 708,04 грн.

Управлінням в звітному періоді до суду було подано 3 позовних заяв на загальну суму 6 422,05 грн., з них по першій справі -  кошти повернуто в повному обсязі, по другій справі - рішення суду винесено на користь управління та знаходиться на виконанні у виконавчій службі та по третій справі - справа розглядаються судом.

Звертаючись за житловою субсидією громадяни забувають декларувати відомості про куплю будь-кого із складу домогосподарства або членів сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед місяцем зверненням земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будівельних матеріалів та іншого, або оплату будь-яких послуг на суму, що перевищує 50 тис. грн. Також забувають зазначати відомості про транспортні засоби, з дати випуску яких минуло менше ніж 5 років  (крім мопеда і причепа) та зазначити більше ніж один транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа).

Отримуючи житлову субсидію громадяни також забувають, або не вважають за потрібне повідомляти управління про всі зміни які у них відбулись, наприклад: зміну складу сім’ї (прописали, або виписали будь кого із складу сім’ї ), померлих осіб, продаж або куплю  майна, та інше, що нажаль у багатьох випадках також призводить до повернення надміру виплачених коштів до державного бюджету. У разі неповернення коштів, на наступний період субсидія не призначається.

Звертаючись за державними допомогами також трапляються випадки коли громадяни не зазначають всі свої та членів сім’ї відомості про майновий стан та доходи. Наприклад: наявність у володінні більше одного транспортного засобу (навіть якщо він проданий за довіреністю і не переоформлений на себе новим власником), є друга квартира (будинок), здійснили купівлю протягом 12 місяців перед зверненням земельної ділянки, квартири(будинку), транспортного засобу  та інших товарів довгострокового вжитку, або оплатили (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних згідно із соціальною нормою житла та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування) на суму, яка на дату купівлі, оплати перевищує 50 тис. гривень. Також забувають або навмисно не зазначають відомості про свої доходи та членів сім’ї, такі як: заробітна плата, доходи від цивільно-правової угоди, оренди земельної ділянки та нерухомого майна, пенсії, стипендії та інше. У результаті вищезазначеного отримані державні кошти в частковому або повному обсязі повертаються громадянами назад державі.

Головним державним соціальним інспекторам управління постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з питання відповідальності одержувачів державної соціальної допомоги за надання недостовірної або неповної інформації про доходи та майновий стан, а також співбесіди з громадянами, які повинні повернути до бюджету кошти по встановлених порушеннях.

 

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...