Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Про наслідки та відповідальність громадян за неповну та недостовірну інформацію при оформленні соціальних допомог та житлової субсидії
AA

Про наслідки та відповідальність громадян за неповну та недостовірну інформацію при оформленні соціальних допомог та житлової субсидії

Шановні мешканці міста!

При зверненні до департаменту соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради (далі-департамент) за призначенням того чи іншого виду державної соціальної допомоги серйозно та відповідально віднесіться до заповнення необхідних для призначення допомоги документів, уважно заповнюйте заяву та декларацію про доходи та майновий стан, прислухайтесь до порад спеціаліста з прийому документів, ознайомлюйтесь з розробленими пам’ятками, в яких зазначені найбільш розповсюджені порушення та помилки, яких допускаються мешканці міста, зазначені останні зміни в законодавстві.

Якщо при повторному зверненні за призначенням державної соціальної допомоги Ви розумієте, що раніше не вказали ті чи інші доходи чи майно, що можуть вплинути на призначення чи розмір цієї допомоги, обов’язково повідомляйте про це спеціаліста з прийому, чим зменшите суму переплати у разі виявлення цього порушення спеціалістами департаменту, а в деяких випадках збережете за собою право на подальше отримання соціальної допомоги у дещо зменшеному чи навіть у тому ж розмірі.

Хочемо зауважити, що всі нормативні документи з питань призначення та виплати того чи іншого виду державної соціальної допомоги (Закони України, постанови Кабінету Міністрів України, накази відповідних міністерств та інше) є у вільному доступі мережі Інтернет, тому з метою запобігання непорозумінь заявникам-одержувачам державної соціальної допомоги слід і самостійно знайомитись з цими документами.

Для деяких сімей державна соціальна допомога є основним джерелом існування. Але це тільки  допомога Держави для мінімальної підтримки нормального функціонування організму дитини, збереження його здоров’я, покупки набору продуктів харчування, засобів особистої гігієни тощо. Система соціальних виплат спрямована на поліпшення матеріального забезпечення соціально вразливих верств населення, подолання бідності та зниження ступеня розшарування суспільства за рівнем доходів.

Хочеться зазначити, що отримувачі державної допомоги повинні усвідомлювати, що несуть відповідальності за раціональне використання державних коштів. Заявник та члени його сім’ї  повинні відповідати за достовірність наданої інформації, відомостей про доходи та майно, які вплинули або могли вплинути на встановлення права при призначенні соціальної допомоги та її розмір. Для призначення будь-якого виду допомоги заявник надає заяву відповідної форми, затверджену наказом Міністерства соціальної політики України  в якої своїм підписом дає згоду  на збір  інформації  про сім’ю, доходи, власність та майно, що необхідна для отримання всіх видів соціальної допомоги на які сім’я має право.

Контроль за правильністю надання державної соціальної допомоги та цільове використання державних коштів здійснює головний  державний соціальний інспектор департаменту. Якщо в ході перевірки виявлено, що громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права при призначенні  соціальної допомоги, визначення її розміру, внаслідок чого було надмірно зарахована сума, виплата припиняється. Надмірно виплачені кошти підлягають відшкодуванню. У разі відмови повернення коштів у визначений термін, вони будуть стягнуті у судовому порядку.

Станом на 01.11.2020 департаментом було виявлено 128 осіб, які порушили діюче законодавство на загальну суму 255 216,31 грн., з яких на сьогоднішній час повернуто  46 %. 

У 2020 році департаментом подано до суду дві позовні заяви про повернення надміру виплачених державних коштів. На даний час одна справа находиться на виконанні  в органах державної виконавчої служби, друга справа знаходиться на розгляді Южноукраїнського міського суду.

Читайте також

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...