Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Причиною зупинки Ташлицької ГАЕС стали птахи
AA

Причиною зупинки Ташлицької ГАЕС стали птахи

Винуватцями зупинки гідроагрегатів Ташлицької ГАЕС стали продукти життєдіяльності чорних бакланів, які використовують опори та грозозахисні троси ВЛ-330 кВ у якості місць для посадки. Одночасна запинка двох машин роботою захисту згідно з заданим алгоритмом сталася 6 серпня о 21 год. 16 хв. Відхилень від параметрів нормальної експлуатації гідроагрегатів не було. Першопричиною роботи релейного захисту стало однофазне коротке замикання фази «А» ВЛ-330 кВ «Трихати» на відстані близько 1,7 км від шин ВРП-330 кВ ВП «Южно-Українська АЕС» на ділянці лінії, що не належить ЮУАЕС.

- Персонал каскаду перевірив правильність дії захисту та виконав огляд механічної частини гідроагрегатів, - повідомив заступник головного інженера каскаду ГЕС-ГАЕС Богдан Пахомов. - Відхилень не виявлено. За дві з половиною години машини було підключено до мережі в генераторному режимі.

З проблемою, коли причиною короткого замикання на високовольтних лініях стають продукти життєдіяльності пернатих, періодично стикаються електрики всього світу. Южно-українські гідроенергетики - не є винятком. Через пташиний послід неодноразово відбувалися однофазні короткі замикання фази «В» ВЛ-330 кВ «ТГАЕС-1», що призводило до її відключення дією релейного захисту. Останнє таке порушення в роботі сталося 30 вересня 2014 року. Перейнявши досвід колег, восени того ж року южно-українські енергетики встановили на високовольтній лінії додаткові пристрої, що захищають від птахів. Механічні відлякувачі стали ефективним засобом боротьби з чорними бакланами в початковий період їх використання. Згодом птахи звикли до механічних відлякувачів і перестали на них реагувати.

Для ефективнішої боротьби з пернатими ВП ЮУАЕС придбано біоакустичний відлякувач. Його роботу засновано на якісному цифровому відтворенні криків тривоги відлякуваних птахів, а також їх природних ворогів - хижаків. За інформацією начальника електроцеху каскаду ГЕС-ГАЕС Олега Агамалова, нині ведеться монтаж кабельної траси для підключення птаховідлякувачів типу «Орлан-1».

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...