Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Президент: Угода про асоціацію Україна - ЄС - є дорожньою картою наших реформ
AA

Президент: Угода про асоціацію Україна - ЄС - є дорожньою картою наших реформ

 

«Угода про асоціацію, яка вступила в дію 1 вересня, є дорожньою картою наших реформ. І після того, як ми її ратифікували, сьогодні це - є завдання», - наголосив Президент Петро Порошенко на зустрічі з активістами Революції Гідності та учасниками АТО, під час робочої поїздки до Дніпропетровської області.

«Хочу наголосити, що поки що ми її виконали на 15%. У нас попереду дуже велика робота», - зазначив Глава держави. Він подякував народним депутатам і всім, хто у складі великої команди «допомагає творити історію» та нагадав про низку законів, які були ухвалені парламентом цієї осені і які визначили продовження реформ - освітньої, медичної, пенсійної.

«Саме це, про що ми маємо дбати це імплементація Угоди про асоціацію з її дорожньою картою. Її імплементація - це є передумова подальших кроків із євроінтеграції», - переконаний Глава держави.

Він зауважив: «Не потрібно питати: чи приймуть, чи не приймуть Україну? Україна має право на членство у Євросоюзі. Єдине, що ми повинні відповідати критеріям і це вже залежить тільки від нас».

Петро Порошенко також додав, що найгірше, що ми переживали вже позаду і крок за кроком наша країна повертається до економічного зростання та соціального розвитку

Глава держави нагадав про початок Революції Гідності і про те, що український народ вийшов на Майдан з вимогою не підвищення пенсій чи заробітних плат, і не зниження податків чи з будь-якими економічними вимогами. А з чіткою політичною вимогою - вимогою, щоб Україна повернулася в родину європейських народів, підписавши Угоду про асоціацію.

«І тому нинішня - 4-та річниця Майдану є дуже особливою», - зазначив він. Президент підкреслив, що з 1 вересня поточного року Угода про асоціацію почала діяти.

За його словами, документ був ратифікований всіма країнами Європейського Союзу, незважаючи на будь-які референдуми під російським впливом з твердою переконаністю, що ратифікація Угоди буде зупинена. «Але ми це зробили - ми переконали і перемогли. Угода ратифікована і з 1 вересня в повному обсязі набула чинності. Це означає, що ту першу ключову вимогу, яка вивела на протест мільйони і мільйони людей, ми з вами виконали», - сказав Петро Порошенко.

«Боротьба за ратифікацію Угоди виявилася не менш складною, ніж за її підписання. Українська дипломатія достойно впоралася з цим дуже непростим завданням. Ми переграли Росію», - додав Президент.

Глава держави зауважив, що 1 грудня Україна буде святкувати сторіччя української дипломатії і повідомив, що вніс сьогодні до Верховної Ради проект Закону «Про дипломатичну службу». «Це підкреслення тої ролі, яку зараз дипломати відіграють в історії України. Не менш важливу - ніж її славетні Збройні Сили, які ми також відновили і побудували за ці три роки», - додав він.

За його словами, яскравим доказом того, що Угода діє є те, що за десять місяців поточного року наш експорт до Євросоюзу зріс на 30%, на третину за рік. Частка Європейського Союзу у зовнішній торгівлі України досягла майже 43%, стрімко наближаючись до 50%. «50% всього товарообігу України буде припадати саме на Євросоюз», - наголосив Президент.

Він повідомив, що днями візьме участь у Саміті Східного партнерства та привітав ухвалені у середу рекомендації Європарламенту щодо створення моделі "Східне партнерство плюс" для тих країн, які продемонстрували найбільш ефективну імплементацію Угоди про асоціацію. «Це Україна, як лідер Східного партнерства. Ми повернули собі лідерство. Та наші партнери Грузія і Молдова». - зазначив він.

Петро Порошенко нагадав, що ще влітку на Саміті Україна-ЄС запропонував лідерам ЄС ініціативу щодо поступової секторальної інтеграції України. «Це інтеграція до Енергосоюзу ЄС та приєднання до Спільного цифрового ринку», - сказав він та зазначив, що Україні вдалося позбутися 98% залежності від російських енергоресурсів.

«Ще одна дуже амбітна ціль. Ми зробимо все, щоб Україна швидше повернулася в Європу і тому запропонували ще один формат наших відносин - підписання асоціації з Шенгенською зоною, тобто поглиблення безвізу. Ще одна позиція – це орієнтир на Митний союз Євросоюзу, щоб не було ніяких митних перевірок і створили єдиний митний простір з Євросоюзом», - підкреслив Петро Порошенко. Президент нагадав про запровадження з 11червня цього року безвізового режиму для українських громадян з країнами ЄС.

«Приємно, що ці ідеї зараз знайшли тепер відображення і в резолюції Європейського Парламенту, демонструючи що Україна залишається у перших пунктах порядку денного Європейського Союзу і має тверду і надійну підтримку в Європейському парламенті», - зауважив Петро Порошенко.

Читайте також