Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Порядок направлення на альтернативну (невійськову) службу
AA

Порядок направлення на альтернативну (невійськову) службу

Указом Президента України від 29.12.2021 №687/2021 визначено терміни проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу. Згідно із зазначеним документом, проведення чергового весняного призову громадян України на строкову військову службу відбудеться з квітня до червня 2022 року.

Відповідно до ст.2 Конституції України – право на альтернативну службу мають громадяни України, якщо виконання військового обов'язку суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громадяни належать до діючих згідно з законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.

Альтернативна (невійськова) служба — це служба, яка запроваджується замість проходження строкової служби і має на меті виконання обов’язку громадянина перед суспільством. Строк альтернативної служби в півтора рази перевищує строк проходження строкової військової служби і становить 27 місяців, а для осіб із вищою освітою (спеціаліст, магістр) — 18 місяців. 

Право на альтернативну службу мають громадяни України, які відповідають таким вимогам:

• підлягають призову на строкову військову службу (за віком, статтю, станом здоров’я);

• виконання військового обов’язку суперечить їх релігійним переконанням;

• вони належать до діючих згідно із законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю, як зареєстрованих, так і тих, що діють без реєстрації статуту (перелік таких організацій затверджено Постановою «Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування Заскону України «Про альтернативну (невійськову) службу» від 10 листопада 1999 року № 2066 (далі-Постанова №2066);

• документально підтвердили істинність своїх переконань (довідка релігійної організації, наявність релігійної освіти чи певного духовного сану, інші документи);

• щодо яких відповідною комісією місцевої державної адміністрації прийнято рішення про направлення на альтернативну (невійськову) службу замість проходження строкової військової служби.

Треба знати!

Не підлягають направленню на альтернативну службу громадяни України, які звільнені відповідно до законодавства від призову або яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу.

Проходження альтернативної служби регулюється:

• Законом «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.1991 №1975-XII (далі — Закон №1975);

• Положенням №2066;

• Постановою «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10.11.1999 №2066» від 31.12.2014 №1795 (далі- Постанова № 1795).

Альтернативну службу громадяни проходять на підприємствах, що перебувають у державній або комунальній власності, діяльність яких, насамперед, пов’язана із соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста. Відповідний перелік видів діяльності, якими можуть займатися громадяни, які проходять альтернативну (невійськову) службу, затверджений Постановою №1795.

Порядок направлення працівника на альтернативну службу:

Для вирішення питання про направлення на альтернативну службу громадянин України, який підлягає призову на строкову службу, не пізніше ніж за 2 календарних місяці до початку призову, особисто подає письмову заяву до відповідного органу місцевого самоврядування – управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради.

Рішення про направлення на альтернативну службу протягом 5 календарних днів видається заявникові та надсилається у військовий комісаріат, в якому він перебуває на військовому обліку.

Особа, щодо якої прийнято відповідне рішення, має звернутися протягом 5 календарних днів до військового комісаріату, в якому вона перебуває на військовому обліку.

Протягом періоду проведення призову відповідний орган місцевого самоврядування приймає рішення про конкретне місце проходження громадянином альтернативної служби, яке визначається переважно в межах Южноукраїнської міської територіальної громади.

Треба знати!

Особа, направлена на альтернативну службу, не має права відмовлятися від місця її проходження, визначеного відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації.

Працівник, стосовно якого прийнято рішення про направлення його на альтернативну службу, має бути звільнений з роботи, оскільки він проходитиме альтернативну службу шляхом укладення трудового договору на визначеному для цього державному або комунальному підприємстві. Законодавчою підставою для припинення трудового договору є п.3 ст.36 Кодексу законів про працю.

Підставою для видання роботодавцем наказу про звільнення працівника у зв’язку з направленням його на альтернативну службу є направлення для проходження згаданої служби. Згідно з наказом до трудової книжки працівника вноситься відповідний запис.

Треба знати!

Якщо особа проходитиме альтернативну (невійськову) службу на підприємстві, на якому працювала раніше, такого працівника потрібно звільнити та знову прийняти на роботу за строковим трудовим договором на час проходження такої служби. Якщо цього не зробити, виникнуть правові наслідки, які унеможливлюватимуть виконання положень законодавства щодо проходження альтернативної служби.

 

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...