Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Поради по попередженню побутового травматизму людей літнього віку
AA

Поради по попередженню побутового травматизму людей літнього віку

У людей літнього віку зростає ймовірність отримання травм, особливо переломів. Цьому сприяє розвиток змін кісток – остеопорозу (зниження щільності кісткової маси зі зменшенням в ній солей кальцію), що призводить до зменшення міцності кісток. Виникненню травм сприяють також вікові зміни центральної нервової системи, які ведуть до хиткості ходи, порушення рівноваги, а також порушення мозкового кровообігу, захворювання опорно-рухового апарату, зниження гостроти зору, порушення пристосування ока до змін освітленості.

Побутовий травматизм є одним з провідних чинників, які несуть загрозу втрати здатності до самообслуговування та самого життя. Найчастішою безпосередньою причиною побутового травматизму є падіння. Частота падінь суттєво зростає після 60 років. У віці 65 років та старше щорічно падають 35-40 % загалом здорових осіб, які живуть вдома.

Поширеність ускладнень при падіннях

Приблизно 10 % падінь приводять до суттєвих травм, з яких 5 % складають переломи. Значна кількість літніх людей з переломами створює важке навантаження на систему охорони здоров’я.

Переломи шийки стегна складають приблизно 25 % усіх переломів при падінні вдома. Приблизно в половині випадків перелому шийки стегна здатність до ходьби вже не відновлюється, 20 % випадків закінчується смертю протягом шести місяців.

У 75 % - 80 % випадків падіння без травми люди не звертаються за медичною допомогою. Разом з тим частим наслідком неодноразових падінь є так званий синдром страху повторного падіння: поєднання депресії, постійної боязні впасти та інших психологічних розладів. Можуть розвинутися втрата впевненості у собі, соціальна самоізоляція, дезорієнтація та відчуття самотності. Падіння навіть без фізичної травми може привести до смерті, якщо потерпілий не може самостійно піднятися і не має можливості покликати на допомогу. Якщо літня людина пролежить на підлозі більш ніж 12 годин, виникають пролежні, може розвинутися стан зневоднення, гіпотермія, пневмонія і настати смерть.

Регулярні прогулянки, плавання, легка гімнастика допомагають зберегти бадьорість і рухливість. Важливу роль у попередженні падінь грають тренування відчуття рівноваги, управління рухами. Це корисно всім людям літнього віку, особливо тим, хто відчуває труднощі при ходьбі та при складних по координації рухах, після перенесеної травми або операції на опорно-рухомому апараті. Пройти курс тренування можна в  центрі реабілітації або в домашніх умовах. Для тренування використовують фітболи (надувні м’ячі великого діаметру), еластичні платформи, виконання вправ на рівновагу з заплющеними (зав’язаними) очима.

30 % - 50 % випадків падіння літніх людей, що живуть дома, обумовлені факторами середовища, в інших – що 20 % падінь обумовлені інтенсивним впливом зовнішніх факторів, які привели б до падіння будь-яку здорову дорослу людину. Літні люди часто оступаються і можуть послизнутися, при цьому їм важко втримати рівновагу.

Виділяють наступні зовнішні фактори: дефекти оточуючого середовища (погане освітлення, слизька і нерівна підлога і т. п.); характер взуття і одягу; незручні допоміжні засоби і пристрої для ходьби.

Заходи по профілактиці падінь

Належне використання допоміжних пристроїв:

  • лікування серцево-судинних захворювань, включаючи аритмії серця, різкі коливання тиску;
  • виконання в домашніх умовах вправ за призначенням лікаря для  

     тренування   рівноваги та тренування м’язів, а також ходьба;

  • повільна зміна положення тіла (підйом з ліжка, зі стільця і т.п.). Швидкі повороти тіла можуть знижувати артеріальний тиск з головокружінням та втратою рівноваги;
  • підтримка в приміщенні оптимальної температури, оскільки значні її перепади погіршують кровопостачання головного мозку, координацію рухів;
  • не бажано виходити з дому в дуже холодну погоду, коли падає сніг і слизько.

Для попередження падіння слід користуватися палкою.

Важливо правильно підбирати взуття. Воно повинно бути вільним, але не надто великого розміру, м’яким і з рифленою підошвою (можна наклеїти пластир). По слизькій  підлозі краще ходити у м’яких панчохах. Необхідно обходити вологі місця у приміщенні та на вулиці.

Причиною падіння може бути: головокружіння, як ефект деяких ліків. Своєчасно потрібно виявляти і лікувати остеопороз, забезпечити хороше освітлення. У нічний час слід включати спеціальні ліхтарики-нічники. Доцільно запаралелити включення світла у коридорі і туалеті. Краї сходинок у домі треба виділити контрастною фарбою. Перила на сходах повинні бути з обох боків. Піднімаючись та спускаючись потрібно використовувати обидва перила, поручні вздовж стін. Килимові покриття і доріжки потрібно добре фіксувати до підлоги. Паркетну підлогу доцільно покрити доріжками. Меблі потрібно розставити лише вздовж стін, вони повинні бути зручними для користування. Не повинно бути різких змін у розміщенні меблів, оскільки людина може "на автопілоті" вночі обійти стіл там, де його тепер немає, і спіткнутися через переставлений стілець.

Рекомендується обклеїти гострі кути меблів спеціальними м’якими накладками.

В ванній підлога повинна  бути завжди сухою. Ванну і унітаз слід обладнати спеціальними поручнями. При захворюваннях опорно-рухового апарату доцільно обладнати спеціальний стільчак над унітазом.

При появі головокружіння потрібно опуститися навпочіпки.

 

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...