Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Поради батькам щодо здорового харчування дітей
AA

Поради батькам щодо здорового харчування дітей

Відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» пропонує батькам ознайомитися з порадами  ЮНІСЕФ щодо здорового харчування дітей.

Діти і здорове харчування: п’ять порад для батьків

Як батькам побудувати міцний фундамент правильних харчових звичок, яких їхня дитина дотримуватиметься все життя.

 

Стосунки з їжею починаються в ранньому дитинстві. На смакові вподобання і харчові звички дитини, без сумніву, впливає соціум (оточення), проте основи все ж закладаються в сім’ї. Саме батьки можуть побудувати міцний фундамент правильних харчових звичок, яких їхня дитина дотримуватиметься все життя.

Важливо розуміти: дитина не завжди буде поруч із вами. До одного-двох років ви можете контролювати, що їсть малюк. Та чим старшою ставатиме дитина, тим частіше вона буде їсти поза домом: у гостях, садочку, школі, на прогулянці з друзями. Тому важливо не забороняти дитині певні продукти, а навчити її самостійно робити вибір на користь якісних, поживних і здорових варіантів. Це можливо шляхом формування здорових харчових звичок у сім’ї. Ми підготували для вас п’ять порад, як цього досягти.

1. Влаштовуйте спільні прийоми їжі.

Намагайтеся збиратися за столом усією родиною якомога частіше. Заплануйте принаймні один спільний прийом їжі щодня. Ставте на стіл такі страви і продукти, які можна їсти всім членам родини, в тому числі дітям. Зазвичай дітям подобається самостійно обирати, що покласти в тарілку. Проте це не означає, що потрібно готувати багато страв. Для забезпечення вибору достатньо поставити на стіл тарілку з овочами і зеленню, піали з ягодами та горіхами. Хай продукти на вашому столі будуть різнокольоровими і привабливими на вигляд.

Зробіть вечері або трапези вихідного дня довшими. Придумайте сімейні традиції після них. Це можуть бути прогулянки разом на свіжому повітрі, читання книжок, настільні ігри.

2. Розкажіть про Тарілку здорового харчування.

Розкажіть дитині про одне з найважливіших правил здорового раціону — різноманітність. Поясніть, що різні продукти містять різні корисні речовини, тому потрібно максимально розширювати раціон. Зробити це можна, чергуючи різні продукти з однієї харчової групи у своєму меню. Наприклад, вживати не тільки огірки та помідори, а й гарбуз, моркву, селеру, перець, буряк, гриби, кукурудзу, кабачки.

Поясніть, як формувати раціон, щоб він був максимально поживним і збалансованим:

40–50% — овочі, фрукти, зелень, ягоди, коренеплоди;

20–25% — джерела білка: яйця, птиця, риба, субпродукти, дичина, бобові, соєві продукти;

25–30% — цільнозернові продукти: нешліфований рис, вівсяна крупа, перлова крупа, цільнозернова паста, хліб, хлібці;

5–10% — жири: насіння, горіхи, нерафіновані олії.

Також можна включати в раціон один-два молочних продукти або їхні рослинні альтернативи. Обирайте варіанти без доданого цукру.

3. Обирайте якісні продукти.

Багато проблем зі здоров’ям пов’язані з тим, що в сучасному світі ми надто часто віддаємо перевагу переробленій їжі, а не цільним, простим продуктам. Коли складаєте кошик у супермаркеті, обирайте каші з цільного зерна, свіжі овочі, ягоди і фрукти, якісні білкові продукти, бобові. Ковбаси та сосиски, каші швидкого приготування, випічка на маргарині не є цільними продуктами.

Звертайте увагу на кількість цукру й солі в раціоні: обирайте переважно продукти без доданого цукру та з помірною кількістю солі. Обов’язково читайте етикетки — склад продукту має бути зрозумілим для вас.

Навчіть дітей цих простих правил вибору продуктів, розкажіть, на що варто звертати увагу. Якщо ви кілька разів візьмете їх із собою до магазину, вже скоро вони зможуть обирати більш здорові варіанти самостійно.

4. Готуйте та обирайте продукти разом.

Спільне приготування сніданку чи вечері, відвідування супермаркету — це гарні можливості для того, щоб розповісти дитині про різні продукти, пояснити принципи формування Тарілки здорового харчування. Якщо раніше у вас у сім’ї не було такої традиції, можливо, дитина не з першого разу погодиться допомогти приготувати омлет чи сходити з вами за покупками. Не втомлюйтеся пропонувати. Шукайте різні підходи: можливо, вашій дитині сподобається дивитися разом відеорецепти, а потім втілювати їх на кухні. А можливо, вона з радістю почитає книгу про овочі або фрукти, щоб дізнатися, як вони потрапляють до нас на стіл.

5. Створюйте приємну і приязну атмосферу за столом.

Спільно проведений за столом час — це не тільки про втамування голоду. Це ще й чудова можливість для сім’ї побути всім разом: розповісти одне одному, як пройшов день, чи скласти плани на вихідні. Обирайте такі теми для розмов, які будуть цікавими всім учасникам трапези. Уникайте важких питань на кшталт проблем у школі чи на роботі, невдалого іспиту чи пропущеного уроку. Хай час прийому їжі буде приємним і спокійним для кожного члена сім’ї.

Також це хороший момент для обговорення індивідуальних смаків, страв і продуктів, які у вас на столі. Якщо дитині не подобається якась страва, не змушуйте її їсти. Краще спитайте, що їй хотілося б скуштувати натомість. Придумайте разом варіант, який буде смакувати всім, і запропонуйте дитині приготувати його разом.

Прості формули, які допоможуть вам зорієнтуватися, яким продуктам віддавати перевагу:

Яблуко краще, ніж яблучне пюре. Пюре краще, ніж сік. Сік краще, ніж варення. Варення краще, ніж газований напій зі смаком яблука.

Цільна перлова або вівсяна крупа краще, ніж плющена. Цільна плющена вівсяна крупа краще, ніж відшліфована. Відшліфоване зерно краще, ніж борошно. Борошно краще, ніж гранола з сиропом.

Тушкована яловичина краще смаженої в маслі. Запечене м'ясо, навіть зі скоринкою, краще, ніж сосиски. 

Сіль: друг чи ворог? Поради нутриціолога щодо споживання солі.

Світова статистика свідчить: понад 90% дорослих і 96% дітей у віці до 4 років вживають більше за рекомендовані норми солі. Якщо дитина споживає велику кількість солі в дитинстві, вона призвичаюється до солоної їжі, і ця звичка залишається на все життя. Багато солі зазвичай містять популярні серед школярів пакетовані снеки, чипси, солоні горішки та арахіс. Проте сіль — це не отрута. Ризики для здоров’я пов’язані саме з надлишковим вживанням. 

Натрій і сіль: в чому різниця?

Хімічна формула солі — NaCl, тобто хлорид натрію. Натрій важливий мінерал для нашого організму, його переваги незаперечні і повністю безсольова дієта іноді може нашкодити. А хлор потрібен для вироблення шлункового соку, адекватної кислотності шлунку, а значить — розщеплення і засвоєння їжі. Проте дефіцит натрію у сучасному світі зустрічається дуже рідко, а надлишок — надто часто. Його надмірна кількість призводить до підвищення кров’яного тиску та порушень роботи серцево-судинної системи. Діти, в раціоні яких є надлишок натрію, мають підвищений кров’яний тиск на 40% частіше, ніж ті, хто вживає рекомендовані норми. Крім того, є зв‘язок між високим кров’яним тиском в дитинстві і в дорослому віці, а підвищений тиск є основним фактором ризику серцево-судинних захворювань та інсульту. 

Крім того, надлишок натрію у дітей порушує роботу нирок і підшлункової залози, негативно впливає на нервову і ендокринну системи, підвищує ризик розвитку остеопорозу в дорослому віці. Особливо уважними з натрієм потрібно бути в раціоні дітей у яких були епізоди підвищеного тиску,  які мають діабет, метаболічні порушення, надлишкову вагу, хронічні захворювання нирок. 

Підвищене споживання солі має опосередкований вплив і на рівень ожиріння. Надмір солі викликає спрагу і підвищене споживання рідини. Для втамування спраги діти часто обирають солодкі напої. Наприклад, у Британії третина напоїв, які споживають діти 4-18 років — містять цукор. Згідно з недавнім дослідженням, 14% українських школярів п’ють солодкі газовані напої щодня. 

Рекомендовані норми натрію і солі в щоденному раціоні

Діти у віці 6-18 років з’їдають в середньому близько 3,3 грама натрію на день ще до того, як на столі з’являється сільничка. Це значно більше, ніж необхідно організму. Орієнтовні норми, визнані на сьогодні у світі: 

4-8 років - менше ніж 1,9 грама натрію/4,75 грама солі на день

9-13 років - 2,2 грама натрію/5,5 грама солі на день

14-18 років - 2,3 грама натрію/5,75 грама солі  на день

На жаль, зараз діти, зокрема в Україні, споживають значно більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих. Дослідження, проведене у 2019 році показало, що українські дошкільнята вживають в середньому 6,4 грама солі на добу, молодші школярі — 7,4 грама, а підлітки — 9,2 грама.

Чому в раціоні сучасної людини так багато солі?

Справа в тому, що 75% солі ми отримуємо з готовими, пакетованими продуктами. Велику кількість солі зазвичай містять напівфабрикати, десерти, випічка, хліб, соуси, консерви, сир, ковбаса, снеки, чипси. Також джерелом солі в раціоні є сіль, додана до страв під час приготування. Крім того, сіль природно присутня в продуктах харчування. Проте домашня сільничка і природна кількість солі, що є в цільних продуктах, не грає великої ролі у перевищенні норм солі. Для того, щоб зменшити кількість солі в раціоні, важливо контролювати кількість пакетованої їжі, що з’являється на вашому столі. 

Надлишок солі значно впливає на здоров’я, а коригування її кількості в бік зменшення може принести істотні переваги. Наприклад, кожна шоста дитина страждає від підвищеного кров’яного тиску, яке можна відрегулювати здоровим раціоном, в тому числі зниженням кількості солі в раціоні.

10 продуктів-рекордсменів за кількістю солі

1.Солоні перекуси в упаковках: попкорн, арахіс, прецлі, соломка, крекери, чипси

2. Піца, бургери 

3. Сосиски, ковбаси, в’ялене і копчене м’ясо та риба

4. Мариновані, солоні, квашені огірки, помідори, оливки та інші овочі, приготовані таким способом

5. Печиво, торти, тістечка, солодка випічка

6. Булочки, хліб, хлібці

7. Сири, крем-сири, плавлені сири

8. М'ясні та рибні заготовки: паштети, тушонка, оселедець, скумбрія

9. Консервація, в тому числі солодка

10. Запаковані продукти: готові сніданки, пластівці, соєвий соус, кисло-солодкий соус та інші соуси.

Важливі факти про сіль

Природний вміст солі в продуктах рідко перевищує 0.2 г/100 грамів. Проте є винятки: морепродукти і їстівні водорості. В них міститься близько 2,5 грамів солі на 100 грамів продукту. 

Дома рекомендовано використовувати йодовану сіль. Це допомагає уникнути дефіциту йоду в раціоні.  

Солити їжу краще після приготування, а не підсолювати воду.

Збалансувати надлишок натрію можна калієм. Цим мінералом багаті овочі, фрукти, зернові і бобові. 

Рецептори дорослих і дітей працюють по-різному. Тому якщо вам здається, що страва прісна, це не означає, що вона прісна для вашої дитини. 

Підлітки вживають більше калорій і продуктів багатих натрієм, ніж діти молодшого віку. 

Йод: навіщо він організму і де його взяти?

Поради нутриціолога щодо ролі йоду для нашого здоров'я.

Їжа, яку ми щоденно вживаємо — це рушійна сила для нашого організму. Збалансований раціон здатен забезпечити нас необхідними макро- і мікроелементами,  а це — ключ до хорошого самопочуття та міцного здоров’я. Існує 14 незамінних для здоров’я мікроелементів: кальцій, хром, мідь, фтор, залізо, магній, марганець, цинк, молібден, фосфор, калій, селен, натрій і, зокрема йод.  

Йод — це мікроелемент, який важливий для роботи всіх органів і систем організму, а найбільше — щитоподібної залози. У 2002-2007 роках дослідження підтвердило йододефіцит у всіх регіонах України, а Global Iodine Nutrition Scorecard відносить Україну до країн з недостатнім вживанням йоду. Тому маємо уважно ставитися до наявності в раціоні продуктів, що містять йод. 

Для чого організму йод і які наслідки його дефіциту?

Основний «споживач» йоду — наша щитоподібна залоза. Недостатнє надходження цього мінералу в організм є причиною понад 60% випадків захворювань щитоподібної залози у дорослих і 95% випадків у дітей. Проте він потрібен не тільки щитоподібній залозі — близько 70% йоду між собою розподіляють інші органи. В тому числі кров, лімфа, слинні залози, наднирники, передміхурова залоза, кишківник, тимус, легені, нирки, а також молочні залози і статеві органи у жінок. 

Особливу увагу адекватній кількості йоду в раціоні потрібно приділити вагітним, жінкам, які годують та дітям. Кількість йоду, яку отримує дитина в материнській утробі та новонароджений малюк, залежить від того, чи достатньо цього мінералу у матері. Дефіцит йоду під час вагітності і в ранньому дитинстві може стати причиною різних патологій. У немовлят і дітей навіть невеликий  дефіцит йоду швидко призводить до порушень когнітивних здібностей. Також йод важливий для зростання, розвитку і нормального обміну речовин у немовлят і старших дітей. Ті діти, які мають йододефіцит, швидко втомлюються, їм складно концентрувати увагу, аналізувати та запам’ятовувати інформацію. 

У дорослих дефіцит йоду може погіршувати розумові функції, впливати на продуктивність та послаблювати імунну систему.

Якщо ви запідозрили у себе чи у своєї дитини дефіцит йоду, обов'язково зверніться до лікаря

Скільки йоду потрібно на добу?

Важливо включати в раціон продукти, багаті йодом кожного дня, тому що цей мінерал не накопичується в організмі.

Дорослі - близько 150 мкг

Вагітні жінки - близько 250 мкг

Діти - близько 90 мкг

В яких продуктах міститься йод?

Найзручнішим варіантом забезпечити себе йодом є вибір на користь йодованої солі на вашій кухні. Йодована сіль не відрізняється за смаковими якостями від звичайної, тому це ніяк не вплине на смак страв, проте позитивно вплине на здоров'я. 

Зверніть увагу, що джерелом йоду є тільки йодована сіль. Інші види солі, наприклад, морська або гімалайська, зазвичай не йодуються. Попри розповсюджений міф, йод, який додають в сіль, не випаровується під час приготування їжі. Тому використання йодованої солі можливе на будь-якому етапі приготування страви. 

Також хорошими і доступними варіантами додати до раціону йод є морська капуста, оселедець, скумбрія. 

1,5 г йодованої солі (¼ чайної ложки) - 65 мкг

100 г риби сімейства оселедцевих, скумбрії або морського окуня - 85 мкг

Стакан незбираного молока або йогурту - від 35 до 70 мкг 

50 г сиру - 15 мкг

1 яйце - 20 мкг

100 г печінки (субпродукти) - 10-13 мкг

Кількість йоду в молочних продуктах залежить від того, чи містив його корм, який Кількість йоду в молочних продуктах залежить від того, чи містив його корм, який отримувала тварина, а також від ступеня обробки молока. А вміст йоду в зернових — від ґрунту, на якому зростали посіви.

А найбільше йоду міститься в морепродуктах, а також в їстівних водоростях. 

Продукти-рекордсмени за вмістом йоду

100 г їстівних водоростей (норі, вакаме, «морська капуста») - 35-150 мкг

100 г риби пікша - 220 мкг

100 г тріски - 90 мкг

100 г морепродуктів (мідії, рапани, кальмари, восьминоги) - 70-200 мкг

Джерелом йоду є не тільки свіжа риба і морепродукти. Заморожені варіанти теж підходять для того, аби наситити раціон цим мінералом. 

Залізо: навіщо воно організму і де його взяти?

Залізо — незамінний для організму мікроелемент. Нам важливо отримувати його з продуктами харчування, адже дефіцит заліза впливає на роботу всього організму. 

Для чого організму потрібне залізо?

Залізо входить до складу ряду білків, в тому числі — гемоглобіну. Гемоглобін — це особливий білок, який знаходиться всередині червоних кров’яних клітин — еритроцитів. Він відповідає за транспорт кисню в організмі. Коли у людини низький гемоглобін, то тканинам не вистачає кисню. 

Крім того, залізо входить до складу ферментів-цитохромів. Вони беруть участь у всіх детоксикаційних процесах — знешкоджують шкідливі речовини, які щохвилини утворюються в результаті життєдіяльності. Також залізо необхідно для функціонування ендокринної системи, щитоподібної залози, синтезу ДНК, м’язів, процесу ділення клітин, підтримання імунітету.

Що таке анемія і залізодефіцит?

Зниження рівня еритроцитів або концентрації в них гемоглобіну називається анемією. Є декілька видів анемій, ми зосередимо увагу на залізодефіцитній анемії. Вона виникає при нестачі заліза в організмі, коли кістковий мозок не може нормально синтезувати еритроцити. 

Стан, коли запаси заліза в організмі закінчуються, проте гемоглобін ще тримається в нормі, називається залізодефіцитом. Це означає, що анемія ще не розвинулась, але якщо не поповнити запаси заліза, то вона буде наступним кроком.

Залізодефіцит може бути наслідком незбалансованого раціону з низьким вмістом заліза, хронічного запалення ШКТ — у такому випадку тіло не може засвоїти мінерали, що надходять з їжею. Крім того, у групі ризику знаходяться люди, які дотримуються  вегетаріанського і веганського раціонів, спортсмени, ті, хто регулярно є донором крові, жінки репродуктивного віку, вагітні та годуючі матері.

Загальними ознаками залізодефіциту є:

Хвилясті і ламкі нігті

Випадання волосся

Сухість шкіри гомілок

Сухість шкіри стоп

Стоматит, виразки в ротовій порожнині

Сухість у роті, виразки в куточках рота

Синдром «неспокійних ніг»

Тахікардія, серцебиття

Блідість шкіри, швидка поява синців

Синці під очима

Мерзлявість, холодні кінцівки

Слабкість, зниження продуктивності в спорті та навчанні

При залізодефіциті порушуються загальні обмінні процеси і страждає весь організм. Якщо ви помітили у себе чи дитини подібні симптоми, обов’язково зверніться до лікаря. Не варто самостійно купувати полівітамінні комплекси. У таких вітамінах залізо міститься у профілактичній, а не лікувальній дозі. Тільки лікар зможе підібрати відповідний препарат і правильне дозування. 

Скільки заліза потрібно на добу?

      Обмін заліза в організмі здійснюється в замкненій системі. Добові витрати заліза складають в середньому 1-1,5 мг. Рівновага підтримується за рахунок надходження ззовні такої ж кількості заліза. 

Діти 4 - 8 років - близько 10 мг

Діти 9-13 років - близько 8 мг

Хлопчики-підлітки 13-18 років близько - 11 мг

Дівчата-підлітки 13-18 років - 15 мг

Чоловіки 19-50 років - близько 8 мг

Жінки 19-50 років - близько 18 мг

Дорослі старші 51 року - близько 8 мг

В яких продуктах міститься залізо?

В продуктах харчування залізо присутнє в двох формах: гемовій і негемовій. Гемове залізо міститься у продуктах тваринного походження, негемове — у продуктах рослинного походження. Основа різниця цих двох форм заліза у біодоступності. Гемове залізо всмоктується набагато краще — в середньому засвоюється 17%-22%, а негемове — тільки на 5%-7%.

Гемове залізо (засвоюється 17%-22%)

85 грам продукту містять:

печінка і субпродукти - 8-13 мг

баранина, качка - 3 мг

готова яловичина - 2,5 мг

консервовані морепродукти - 2,5 г

креветки - 1,8 мг

курка - 1 мг

риба сімейства лососевих - 1 мг

Негемове залізо (засвоюється 5%-7%)

250 грамів томатної пасти без цукру - 5 мг

100 грамів гарбузового насіння - 9 мг

100 грамів цільнозернового вівсяної крупи - 5 г

100 грамів запечені з шкіркою картопля, батат, пастернак - 4 мг

100 грамів соняшникового насіння - 3 г

85 грамів квасолі, сочевиці, нуту - 3-8 мг

85 грамів соєвого сиру тофу і соєвих бобів - 2-5 мг

50 грамів мигдалю - 1,8 г

50 грамів кураги, родзинок - 1,6 мг

1 чашка приготованого шпинату - 4,5 мг

Як засвоюється залізо з тваринних і рослинних джерел?

Залізо — примхливий елемент, його засвоєнню заважає ряд сполук, проте є і ті речовини, які покращують його всмоктування. Почнемо з останніх: всмоктування негемових форм заліза покращують яблучна, лимонна, бурштинова, аскорбінова кислоти, амінокислоти, фруктоза. А перешкоджають засвоєнню заліза різних форм молоко, крохмалисті продукти, соєвий білок, речовини, що містяться у чаї, каві, какао, фітинова кислота з зернових та зелені. 

Для повноцінного засвоєння заліза різних форм потрібно стежити за адекватною кількістю різноманітного білка в раціоні. Включайте в раціон: рибу, м'ясо і субпродукти, птицю, яйця, бобові, насіння. Також важлива нормальна кислотність шлункового соку і вітамін С, який є у цитрусових, наприклад апельсинах, ківі, а також капусті, перці, броколі, помідори. Тут ще нам стануть у нагоді ягоди, фрукти, підкислені натуральним оцтом або лимоном, салати і рагу. Варіанти поєднань продуктів для кращого засвоєння заліза:  

м'ясо + салат

морепродукти + листова зелень

бобові + овочі + оцет

горіхи + ягоди

цільнозерновий крупа + зелень + бобові

Крім того, ступінь засвоєння заліза залежить від впливу різних харчових і секреторних факторів, рівня запасів заліза і здоров'я шлунково-кишкового тракту.

Низький рівень заліза і харчування

Збалансоване харчування дуже важливе для підтримання рівня заліза в організмі. За  допомогою раціону можна не допустити дефіциту і створити хороший його запас в організмі, а також — зупинити прогресування легкого ступеню анемії. Проте підняти за допомогою продуктів рівень заліза, якщо він вже низький, неможливо. Якщо у вас дефіцит заліза, необхідно звернутися до лікаря.

Чи можливо «переїсти» заліза?

Неможливо отримати надто багато заліза з продуктами харчування — воно просто не засвоїться організмом. А перебрати з залізом в таблетках дійсно можна. Тому важливо звертатися до лікаря, а не призначити препарати самостійно.

Важливо переконатися, що ваша дитина отримує достатню кількість заліза. Деяким може знадобитися більше заліза, ніж іншим. Поговоріть з лікарем вашої дитини про це під час наступного обстеження.

Ваша дитина має бути перевірена на анемію!

 

 

Читайте також

Лекція у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

  Сьогодні у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг КЗ «Територіальний центр соці...

Психологічне заняття із соціальними робітниками відділення соціальної допомоги вдома КЗ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Психологічне заняття із соціальними робітниками відділення соціальної...

Прогулянки природничого характеру у  відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

З настанням теплої погоди для вихованців групи денного догляду відділення комплексної реабіліта...

Запрошуємо мешканців нашої громади а також внутрішньо перемішених осіб, які зареєстровані на території Южноукраїнської міської територіальної громади скористатися пунктом прийому та видачі речей

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Ми пропонуємо одяг, іграшки, речі першої необхідності, дитячі речі. Вся допомога надається жителям н...

2 квітня – Міжнародний день дитячої книги

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Міжнародний день дитячої книги – свято, встановлене з ініціативи Міжнародної ради дитячої книг...

2 квітня – Всесвітній день поширення знань про аутизм

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

2 квітня кожного року відзначаємо Всесвітній день поширення знань про аутизм. Пам’ятний день з...

Бонусне психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні працювали в парах, групі, було багато тілесних практик, які дозволяють швидко розслабитись,...