Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Під час воєнного стану спалювання сухостою може прирівнюватись до диверсії!
AA

Під час воєнного стану спалювання сухостою може прирівнюватись до диверсії!

В березні 2022 року було внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на масове знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер внесено і навмисні підпали, в тому числі і сухої рослинності.

В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану такі дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань підрозділи рятувальників, військових та правоохоронців, а відтак, знижують обороноздатність країни.

Масштабні вогнища можуть розцінювати як подання світлових сигналів ворогу. Водночас задимлення обмежує видимість та огляд місцевості бійцями Збройних Сил України та територіальної оборони.

Застерігаємо, що відтепер навмисні підпали розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Також, вчергове нагадуємо, що відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі- КУпАП) за самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, що заборонене в Україні, громадянам загрожує штраф, розміром від 3 060 до 6 120 грн, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн, для посадових осіб – від 21 420 грн до 30 600 грн.

Відповідно до статті 77  КУпАП, за порушення вимог пожежної безпеки в лісах, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 до 4590 грн. і на посадових осіб від 4590 до 15300 грн. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 4590 до 15300 грн. і на посадових осіб від 10710 до 30600 грн.

Враховуючи інформацію від головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області, на території Южноукраїнської міської територіальної громади за останній місяць виникло 2 пожежі на відкритих територіях, звертаємо увагу всіх користувачів земельних ділянок та мешканців громади щодо дотримання основних правил пожежної безпеки на прилеглих територіях до домоволодінь та на відкритій місцевості.

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...