Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Перший енергоблок Южно-Української АЕС успішно відпрацював 5 років після продовження терміну експлуатації
AA

Перший енергоблок Южно-Української АЕС успішно відпрацював 5 років після продовження терміну експлуатації

Перший енергоблок Южно-Української АЕС успішно відпрацював п'ять років після того, як 2 грудня 2013 року Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) підписала ліцензію на продовження терміну його експлуатації. З моменту пролонгації життєвого циклу цей «мільйонник» виробив майже 33068 млн кВт·год. електроенергії, а за весь термін експлуатації – понад 173 млрд кВт·год.

П'ять років тому, в грудні 2013 року, Колегія ДІЯРУ визнала обґрунтованою оцінку терміну безпечної експлуатації енергоблока №1 ЮУАЕС на визначених у проекті рівнях потужності впродовж наступних 10 років (до 2 грудня 2023 року). Рішення ухвалене після того, як на цьому блоці було реалізовано основний обсяг організаційно-технічних заходів і підготовлено Звіт з періодичної переоцінки безпеки. «Наш блок №1 став першим енергоблоком-мільйонником в Україні, якому продовжили проектний термін експлуатації, - зазначає головний інженер ЮУАЕС Микола Феофентов. - Багато процесів, які сьогодні йдуть на всіх вітчизняних «мільйонниках», було апробовано і вперше виконано саме на нашому першому енергоблоці. Це і заміна комплектного розподільного пристрою 6 кіловольт, і системи управління аварійними дизелями, і дуже багато інших робіт, які виконувалися тоді вперше. Одним словом, перший южно-український став дослідним полігоном для всієї «мільйонної» генерації України».

Оцінка технічного стану, кваліфікація обладнання, приведення його у відповідність до сучасних вимог, норм і правил, а також виконання програми підвищення безпеки - чотири кити, на яких ґрунтується процес продовження терміну експлуатації енергоблока. Южно-українські атомники з цим обсягом успішно впоралися. Сьогодні, озираючись назад, вони зазначають, що перші п'ять років роботи після продовження терміну експлуатації енергоблока №1 пройшли швидко, проте процес модернізації на цьому не припинився. «Так, час пролетів миттєво, але не треба думати, що ми продовжили термін експлуатації блока і забули про нього, - підкреслює М.Феофентов. - Усі ці роки ми займалися вдосконаленням його вузлів, конструкцій і елементів: підвищили теплову потужність на півтора відсотка, завершили заміну конденсатора турбіни. Сьогодні перший енергоблок єдиний «мільйонник» в Україні, що працює на підвищеному рівні потужності. Можливо, це не так відчутно для слуху та зору споживача, але для нас цей факт украй важливий. Наприклад, якщо півтора відсотка помножити на 13 енергоблоків-мільйонників, то отримаємо близько 200 мегават додаткової потужності в атомній генерації України».

На думку головного інженера ЮУАЕС, у южно-українських атомників є всі передумови для отримання ліцензії на наступний період експлуатації першого енергоблока. «Нинішній стан обладнання, будівель і споруд дозволяє нам бути впевненими, що надпроектний термін не обмежуватиметься лише 10 роками. Сьогодні ми проводимо заходи відповідно до дорожньої карти з подальшого продовження виробничого життя блока і найближчі роки покажуть, скільки ще можна його експлуатувати», - резюмує М.Феофентов.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...