Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Пам’ятка! «Стихійні ринки – зручно, але небезпечно»
AA

Пам’ятка! «Стихійні ринки – зручно, але небезпечно»

З настанням весняно-літнього періоду неодмінно зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування. Цьому сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те що громадянин не замислюється над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків. Несвідома частина громадян надає перевагу продуктам харчування, які реалізують із землі, не замислюючись про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувались. Не дивляться покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих. Не згадують вони повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти придбані на стихійних ринках, вважаючи що з ними цього не трапиться. Громадяни не уявляють, який ризик тягне за собою здійснення покупок в несанкціонованих місцях торгівлі. Покупець, купуючи їжу на вулиці бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки у більшості випадків вулична торгівля в Україні незаконна.

А ось вживання такої продукції, за словами фахівців, загрожує нашому здоров`ю. Дізнатися про якість і свіжість такої продукції можна хіба що «на око» та за запахом.

Здавалося б, що поганого в тому щоб зранку вийти на стихійний ринок та купити свіже молоко, зручно і швидко. Але не завжди безпечно. Досить часто олію чи молоко реалізують у пластикових пляшках невідомого походження, не виключено, що їх було знайдено на смітниках, можливо, використовували для різних хімічних засобів. Очевидним є той факт, що з метою захисту споживача якість товару має відповідати загальноприйнятим стандартам і нормативам. Торгівля на стихійних ринках заборонена, оскільки існує небезпека забруднення харчових продуктів. Такі продукти можуть викликати кишкові захворювання і серйозні харчові отруєння. Особливо м’ясні продукти та продукти, які вимагають особливих умов зберігання.

На даних об’єктах відсутні експлуатаційні дозволи Держпродспоживслужби, не організовано роботу лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, як того вимагає чинне законодавство.

На виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій впливає рівень санітарної культури населення міста, санітарний стан об’єктів підвищеного епідемічного ризику, до яких належать і ринки. Лише там, де працюють спеціалісти лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, що проводять дослідження продуктів харчування, можна говорити про належну безпеку, а на стихійних ринках немає гарантії, що продукти, які там реалізуються, безпечні для здоров’я людини.

Читайте також

До уваги громадських організацій, благодійних фондів, надавачів соціальних послуг та активних мешканців Южноукраїнської громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Запрошуємо взяти участь у проєкті «Миколаївщина. Підтримка суспільно важливих ініціатив у регі...

Відбулись засідання комісії з розгляду проектів планів підприємств і організацій, які належать до комунальної власності

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

05 березня 2024 року та 06 березня 2024 року відбулись засідання комісії з розгляду проект...

УКРЯТ оголошує конкурс наукових проєктів у сфері ядерної науки, атомної енергетики та промисловості “Атомні інноватори” - 2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Завданням конкурсу є підтримка прикладної науки в Україні та сприяння розвитку новітніх технологій в...