Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Особливості державної реєстрації народження дитини, яка досягла  одного року і більше
AA

Особливості державної реєстрації народження дитини, яка досягла  одного року і більше

Відповідно до Сімейного та Цивільного кодексів України, Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного  стану» народження фізичної особи та її походження підлягає державній реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану  з дотриманням вимог закону.

Народження фізичної особи та її походження підлягають також обов’язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян відповідно до Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України.

Державна реєстрація народження  провадиться органом державної реєстрації актів цивільного стану шляхом складання актового запису про народження у присутності заявника. На підставі вчиненого актового запису у повній відповідності до нього видається свідоцтво про народження.  

Заявник ознайомлюється  з даними, унесеними до актового запису, який засвідчується печаткою і підписом керівника та посадової особи, яка провела державну  реєстрацію народження.

Відповідно до ст.144 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Якщо заява про реєстрацію народження надійшла після закінчення року з дня народження дитини і до досягнення нею 16 років, то державна  реєстрація народження проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану  за місцем проживання дитини  на загальних підставах (за заявою будь-кого з осіб, визначених у ст. 144 Сімейного кодексу України, але після перевірки наявності державної реєстрації народження за місцем народження дитини, за місцем проживання батьків на момент її народження,  або за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян). У цих випадках подається документ, що посвідчує факт народження, медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу та довідка з місця проживання дитини. За відсутності такої довідки  дані про місце проживання дитини можуть бути підтверджені паспортом одного з батьків чи її законного представника. Водночас подаються документи, що підтверджують походження дитини.

У разі досягнення дитиною 16 років державна реєстрація її народження може проводитись за її особистою заявою з пред’явленням паспорта та відповідно до законодавства, яке регулює порядок поновлення актових записів цивільного стану.

Реєстрація народження дитини  провадиться  державним органом реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища,  імені та по батькові. Визначення походження дитини здійснюється відповідно до дати її народження.

Відповідно до ст. 145 Сімейного кодексу України прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо  батьки мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою.

Згідно ст. 146Сімейного кодексу України ім’я дитини визначається за згодою батьків.

Згідно ст.147Сімейного кодексу України по батькові дитини визначається за іменем батька.   

Стаття 122 Сімейного кодексу України регулює визначення походження дитини від батьків, які перебувають у шлюбі між собою.     Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.     У тому разі, коли шлюб подружжя був припинений за період вагітності дружини, дитина вважається такою, що походить від цього подружжя.    

Відповідно до ст.125 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі медичного свідоцтва про народження. Походження дитини від батька визначається:

1) за заявою матері та батька дитини;

2) за рішенням суду.

 У тих випадках, коли дитина народилась у матері, яка не перебуває у шлюбі та не визнається батьківство відносно цієї дитини, застосовується норма ч.1  ст.135 Сімейного кодексу України – запис про батька дитини провадиться за прізвищем матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

    

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...

Гендерна рівність у соціально-трудових відносинах: скорочення тривалості робочого часу та додаткова відпустка при народженні дитини

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забез...