Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Особливості державної реєстрації народження дитини до спливу 10 місяців від дня припинення шлюбу матері та у разі реєстрації нею повторного шлюбу
AA

Особливості державної реєстрації народження дитини до спливу 10 місяців від дня припинення шлюбу матері та у разі реєстрації нею повторного шлюбу

Відповідно до Сімейного та Цивільного кодексів України, Закону України «Про органи реєстрації актів громадянського стану» народження фізичної особи та її походження підлягає державній реєстрації в органах державної  реєстрації актів цивільного стану  з дотриманням вимог закону.

Народження фізичної особи та її походження підлягають також обов’язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян відповідно до Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України.

Державна реєстрація народження  провадиться органом ДРАЦС шляхом складання актового запису про народження у присутності заявника. На підставі вчиненого актового запису у повній відповідності до нього видається свідоцтво про народження.   

Заявник повинен бути ознайомлений з даними, унесеними до актового запису, який засвідчується печаткою і підписом керівника та посадової особи, яка провела реєстрацію народження.

Відповідно до ст.144СКУ батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі РАЦС.

Реєстрація народження  дитини провадиться  державним органом РАЦС з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища власного імені та по батькові.

Відповідно до ст. 145 СКУ прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо  батьки мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою. Можливий варіант  з’єднання їхніх прізвищ в подвійне. 

Згідно ст. 146СКУ ім’я дитини визначається за згодою батьків.

Згідно ст.147СКУ по батькові дитини визначається за іменем батька.

Спір між батьками щодо прізвища та імені дитини  вирішується органом опіки та піклування або судом. 

Для державної реєстрації народження мати надає медичне свідоцтво про народження форми №103/о та документ, що підтверджує припинення її шлюбу. Всі учасники державної реєстрації надають свої паспорти.

Реєстрація народження провадиться за місцем проживання батьків чи за місцем народження дитини. У разі визнання батьківства можливий варіант реєстрації народження за місцем проживання особи, яка визнає себе батьком.

 

ВИЗНАЧЕННЯ ПОХОДЖЕННЯ ДИТИНИ РЕГУЛЮЄТЬСЯ ГЛАВОЮ 12 СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ.

Частина 2 статті 122 Сімейного кодексу України передбачає, що дитина, яка народжена  до спливу 10 місяців після припинення шлюбу, походить від подружжя.

Частиною 3 статті 122 Сімейного кодексу України передбачено, що жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу 10 місяців після припинення їх шлюбу,мають право подати до державного органу РАЦС спільну заяву про невизнання колишнього чоловіка батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини  заяви про визнання батьківства. Тобто, у даному випадку,  при державній реєстрації народження повинні бути присутні три особи: колишнє подружжя та чоловік,  який вважає себе батьком дитини.

У тому випадку, якщо дитина народилась до спливу 10 місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.

Статтею 124 Сімейного кодексу України регулюється визначення походження дитини від батька у разі реєстрації повторного шлюбу з її матір’ю. Тобто,  якщо дитина народилась до спливу 10 місяців від дня припинення шлюбу. але після  реєстрації повторного шлюбу її матері з іншою особою, вважається, що батьком дитини є чоловік її матері у повторному шлюбі. Однак, батьківство попереднього чоловіка може бути визначене на підставі його спільної заяви з чоловіком у повторному шлюбі.

Тобто, у даному випадку,  при державній реєстрації народження повинні бути присутні три особи: колишнє подружжя та чоловік матері дитини у повторному шлюбі.        

Законодавством надано можливість подання  таких заяв з нотаріально засвідченими підписами через представника, повноваження якого також нотаріально засвідчені, або надіслання поштою.

Для державної реєстрації народження мати надає медичне свідоцтво про народження форми №103/о та документ, що підтверджує припинення її шлюбу. Всі учасники державної реєстрації надають свої паспорти.

Реєстрація народження провадиться за місцем проживання батьків чи за місцем народження дитини. У разі визнання батьківства можливий варіант реєстрації народження за місцем проживання особи, яка визнає себе батьком.

 

 

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...

Гендерна рівність у соціально-трудових відносинах: скорочення тривалості робочого часу та додаткова відпустка при народженні дитини

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забез...