Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Оперативний персонал ЮУАЕС проходить курс навчання з надання першої долікарської допомоги
AA

Оперативний персонал ЮУАЕС проходить курс навчання з надання першої долікарської допомоги

На Южно-Українській АЕС для оперативного персоналу реакторного цеху №1 (РЦ-1) на базі навчально-тренувального центру вперше організовано навчальний курс з надання першої долікарської медичної допомоги. З 12 по 23 серпня майже 30 осіб (6 груп) освоюють комплекс термінових заходів, спрямованих на порятунок життя людини в критичній ситуації. Заняття проводить інженер управління виробничо-технічної комплектації ЮУАЕС, лідер команди южноукраїнських рятувальників-волонтерів Андрій Дікусар.

Ініціатива проведення тренінгу належить керівництву атомної станції. На підприємстві розуміють, що правильно та своєчасно надана перша допомога часто є вирішальним моментом у екстреній ситуації. Уміння її надати - елементарна, але дуже важлива навичка.

У рамках майстер-класу працівників РЦ-1 навчають зупиняти критичні кровотечі, робити непрямий масаж серця, штучне дихання, розповідають і показують, як правильно користуватися автоматичним дефібрилятором, як надавати допомогу потерпілому при задушенні, інфаркті та ін. Усім учасникам безкоштовно роздають спеціальні клапани - основний інструмент для проведення штучної вентиляції легень. Крім того, під час навчальних заходів вивчаються алгоритми роботи самостійно, в парі та в команді. Ази з реанімації потерпілого вже отримали три групи.

За інформацією А.Дікусара, за основу тренінгу для оперативного персоналу ЮУАЕС узято курс ВLS (прості навички рятування життя людини). «Це навчання проходить у рамках пілотного проекту зі створення добровільно-рятувальних бригад на атомних станціях, - повідомляє лідер команди южноукраїнських рятувальників. - Я вважаю, що навчати персонал атомної станції рятувати потерпілих - потрібне рішення. У критичній ситуації правильні дії можуть зберегти життя людини до прибуття на місце більш кваліфікованого медичного працівника з необхідним обладнанням». А.Дікусар також підкреслює, що гарною підмогою для рятувальників-атомників у цьому могли б стати автоматичні дефібрилятори, розміщені в загальнодоступних місцях АЕС, щоб у разі потреби люди, які вміють ними користуватися, могли надати екстрену допомогу.

Один з учасників майстер-класу оператор реакторного відділення РЦ-1 Олександр Мамлай вважає, що володіти практичними навичками з порятунку людини не лише важлива якість, а й безцінний досвід. «Завдяки сьогоднішнім урокам, я почерпнув для себе масу корисних знань: можу зупинити кровотечу в потерпілого, перев'язати рану, навіть зробити штучну вентиляцію легенів і непрямий масаж серця, провести реанімацію, якщо знадобиться. Раніше мені доводилося вивчати медичну підготовку, і певний досвід я вже мав, проте медицина не стоїть на місці, вона розвивається, і те, що я почув на заняттях сьогодні, більш сучасніше. Вважаю, що таке навчання мають пройти працівники всіх цехів атомної станції».

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...