Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Охорона праці за цивільно-правовим договором
AA

Охорона праці за цивільно-правовим договором

Останнім часом збільшилася практика укладання між громадянином та роботодавцем договорів цивільно – правового характеру.

Суттю цивільно-правових відносин є те, що одна сторона зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони, а останній повинен прийняти й оплатити виконану роботу.

Відповідно до цивільного кодексу України, уклавши цивільно – правовий договір чи договір про надання послуг громадянин набуває статусу “підрядник” або “виконавець”. Сторони є рівноцінні і замовник не зобов’язаний забезпечувати підряднику належні умови праці. Цивільний кодекс України не встановлює будь – яких вимог до замовника щодо створення безпечних і нешкідливих умов праці виконавця. Підрядник (виконавець) виконує визначену договором підряду роботу на свій ризик.

Запис про приймання на роботу за цивільно-правовими договорами в трудовій книжці не роблять.

За цивільно – правовим договором працівник позбавляється права на соціальну допомогу від держави у разі нещасного випадку на виробництві. Крім того, якщо працівник уклав договір підряду, а не трудовий договір, він втрачає право на безплатне забезпечення спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, проходження за рахунок підприємства медичних оглядів.

Особи, які виконують роботи за цивільно – правовим договором, беруть участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні на добровільних засадах. Проте, відрахування до пенсійного фонду необхідно здійснювати як за трудовим договором, так і за цивільно -правовим договором, що передбачає зарахування страхового стажу, а він, у свою чергу, дає право на пенсію

Особливої уваги дане питання заслуговує з огляду на те, що більшість робіт, що виконуються такими особами за договорами підряду, належать до робіт підвищеної небезпеки. Працівники, які виконують роботи за цивільно-правовими договорами, перш за все, мають пам’ятати і бути попереджені, що вони виконують роботи на свій ризик і повинні дбати про особисту безпеку, дотримуватись вимог нормативно-правових актів з охорони праці та обов’язково використовувати засоби індивідуального захисту під час виконання робіт підвищеної небезпеки.

Слід підкреслити, що правильне застосування трудового договору убезпечить від непорозумінь, а в деяких випадках – і від трудових спорів, зокрема, щодо записів про роботу в трудову книжку, надання відпусток, притягнення до дисциплінарної та матеріальної відповідальності, оплати за час тимчасової непрацездатності (за листком непрацездатності), виплати доплат, надбавок, премій тощо.

Для своєчасного усунення ризиків настання нещасних випадків і аварій на виробництві роботодавцям рекомендуємо не укладати цивільно-правові договори при виконанні робіт підвищеної небезпеки, а залучати виключно найманих працівників, що перебувають у трудових відносинах із роботодавцем, які відповідають вимогам законодавства України з охорони праці. 

Читайте також

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...