Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Охорона праці при роботі з комп’ютерною технікою
AA

Охорона праці при роботі з комп’ютерною технікою

Сьогодні, мабуть, неможливо знайти підприємство, що не користується комп’ютерною технікою. Проте не всі знають, як безпечно з нею працювати.

У всіх розвинених країнах існують сотні документів, які регламентують вимоги не тільки до комп’ютерів, а й до організації робочих місць з їх використанням. Безконтрольне ж використання комп’ютерної техніки може призвести до негативного впливу на здоров’я користувачів комп’ютерів.

Всесвітня організація охорони здоров’я ще в 1989 році в офсетній публікації №99 «Відеодисплейні термінали та здоров’я користувачів» дійшла висновку про те, що робота з використанням персональних комп’ютерів супроводжується зоровим і нервово-емоційним напруженням, негативними зрушеннями в кістково-м’язовій системі людини.

Нормативна база.

Перелік нормативно-правових актів, які регулюють це питання, досить широкий. Наприклад, ст.21 Кодексу законів про працю України визначає обов’язки роботодавця щодо забезпечення працівникам комфортних та безпечних умов праці, а ст.13 Закону України «Про охорону праці» закріплює це право з позиції охорони праці. Більшість нормативних актів – це акти підзаконного рівня – правила, інструкції, державні санітарні правила і норми (ДСанПІН) тощо, якими врегульовуються окремі моменти щодо власне конструкції комп’ютерної техніки, особливостей облаштування приміщень для роботи з нею та ряду інших вимог.

Як основні можна назвати:

- Наказ Держгірпромнагляду України «Про затвердження Правил охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин» від 26.03.2010 №65;

- Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ДСанПіН 3.3.2.007-98, затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 10.12.1998 №7;

- Примірна інструкція з охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин, затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 05.09.2013 №443.

Особливості охорони праці при роботі з комп’ютером.

Комп’ютерне обладнання повинне підключатися до електромережі лише за допомогою справних штепсельних з’єднань і електророзеток заводського виготовлення.

У штепсельних з’єднаннях та електророзетках, крім контактів фазового та нульового робочого провідників, мають бути спеціальні контакти для підключення нульового захисного провідника. Їх конструкція має бути такою, щоб приєднання нульового захисного провідника відбувалося раніше, ніж приєднання фазового та нульового робочого провідників. Порядок роз’єднання при відключенні має бути зворотним. Не допускається підключати комп’ютерну техніку до звичайної двопровідної електромережі, зокрема з використанням перехідних пристроїв.

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...