Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Обережно: лід тонкий!
AA

Обережно: лід тонкий!

Узимку на багатьох водоймах, хоча вони і вкриті кригою, продовжується проведення рибоохоронних заходів, любительське рибальство, катання  на ковзанах. Для безпечного перебування на льоду та запобігання нещасним випадкам на водних об’єктах у зимовий період: знайдіть для початку стежку або сліди на льоду, а якщо їх немає, позначте з берега маршрут свого руху;  оминайте тонкий або крихкий лід поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у лід, та ділянки, покриті товстим прошарком снігу, тонкий лід і місця, де б'ють ключі, де швидкий плин або струмок впадає в річку; особливо обережно спускайтеся з берега, бо лід може нещільно з'єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря.

Для перевірки міцності льоду візьміть із собою палицю. Якщо після першого удару палицею на ньому з'являється вода, то негайно повертайтеся на те місце, звідки ви прийшли. Причому перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від льоду. У жодному разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.

Пробийте ополонки по різні боки переправи (рекомендована відстань між ними - 5 метрів) і виміряйте точну товщину льоду Не пробивайте багато ополонок близько і на переправах; не збирайтеся великими групами на одному місці; не ловіть риби поблизу вимоїн та занадто далеко від берега; завжди майте під рукою міцну мотузку довжиною 12-15 метрів; тримайте поруч із ополонкою дошку або велику гілку.

Зніміть спочатку верхній (каламутний) прошарок від снігового, зовсім уже неміцного льоду. Безпечним вважається для одного пішохода  лід зеленуватого відтінку товщиною не менше 7 сантиметрів; для обладнання ковзанки - не менше 10-12 сантиметрів (масове катання - 25 сантиметрів); для масової переправи пішки - не менше, ніж 15 сантиметрів.

Катайтеся на ковзанах лише у перевірених та обладнаних місцях. Якщо лід почав тріщати, негайно повертайтеся. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступнів ніг від льоду. Особливо суворого дотримання правил поводження потребує підлідна ловля риби.

Якщо ви провалилися на льоду, не лякайтеся,  а широко розкиньте руки по крайках льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми, почергово витягаючи на поверхню ноги. Пристосовуйтеся тілом на льоду так, щоб воно займало найбільшу площу опори.

Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть туди, звідки прийшли і де міцність льоду вже перевірена. Хоча ви промокли і вам холодно, не біжіть по льоду, а вже на березі не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

Якщо на ваших очах провалилася людина, негайно сповістіть її, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть до неї. Якщо ви не самі, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком. Наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді буде вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати пов'язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 метри. Подавши потерпілому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть із небезпечної зони.

Потерпілого укрийте від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце (наприклад – на рятувальну станцію на міському пляжі), розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть гарячим напоєм.

Наближаються весняні канікули і школярі будуть активно проводити свій вільний час, у тому числі і на льоду. На жаль, незнання заходів безпеки або нехтування ними під час знаходження на водоймах у період льодоставу призводить до тяжких наслідків, навіть загибелі людей. Звертаємо увагу батьків на необхідність роз’яснення підліткам небезпеки перебування на льоду у непристосованих місцях без нагляду дорослих.

Врешті-решт пам’ятайте, що найкращий спосіб вийти з неприємної ситуації – це до неї не потрапляти. Якщо ви не любите екстремальних відчуттів, то у непристосованих місцях, тим більше у відлигу,  не виходьте на лід без потреби!

Будьте обережні!

Управління з питань надзвичайних ситуацій та
взаємодії з правоохоронними органами
Южноукраїнської міської ради

Читайте також

До уваги жителів громади! 

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

У разі надходження попередження про загрозу «Повітряна тривога», не ігноруйте сигнал!...

Інформація про хід виконання комплексної Програми профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки протягом 2023 року

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Комплексна програма профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту  конституційних п...

Заходи безпеки на льоду

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської м...

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради інформує

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У зв’язку з пониженням температури повітря на річці Південний Буг береться тонка крига на воді...