Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Незакінчена розмова….
AA

Незакінчена розмова….

Більшість батьків, які приводять на консультацію  до нарколога підлітка з алкогольною або наркотичною залежністю кажуть «Ми думали, що з нашою дитиною це ніколи не трапиться…» Самовпевненість батьків не здатна захистити дитину.

Офіційна статистична інформація свідчить, що майже 90% українських наркоманів – люди у віці до 25 років. При цьому в українському суспільстві простежується чітка тенденція до омолодження наркоманії. Вік першого прийому наркотиків сьогодні вважається на рівні 13-15 років , у деяких містах нашої країни – 9-12 років. Імовірність прийому наркотиків серед підлітків, які почали рано курити та вживати алкоголь, значно вище, ніж у тих, які цього не робили. Підлітки, що вживають наркотики, мають ряд схожих рис характеру, багато в чому визначають їх подальшу залежність. Це невпевненість в собі, труднощі з вибором майбутньої моделі поведінки, залежність від думки оточуючих .

Що батьки повинні розповісти дитині про алкоголь і наркотики

У першу чергу, слід вибрати зручний, сприятливий момент. Можливо, він трапиться під час відпочинку, і Вам удасться провести невимушену виховну бесіду, яка носитиме більш безпосередній характер, ніж просто формальне обговорення.

Правда полягає в тому, що алкоголь і наркотики притупляють розум, можуть порушувати координацію рухів, підштовхувати до небезпечної поведінки і негідних вчинків, але не допомагають вирішити жодної проблеми.

Діти практично завжди готові поговорити з батьками, в тому числі й про алкоголь, тютюн і наркотики.

ПАМ’ЯТКА БАТЬКАМ

● Пам’ятайте, що першим університетом життя для дитини є та сім’я, в якій народилася дитина. Завдання обох батьків полягає в тому, щоб створити в сім’ї атмосферу любові, довіри, духовного настрою та комфорту.

● Не дивіться на дитину, як на особисту власність. Ви дали дитині фізичне тіло, а душа її належить світові. Сприймайте дитину як особистість – єдину, унікальну і неповторну.

● Завжди пам’ятайте: насильство над дітьми – це протиприродній акт, який забороняється законом. В Сімейному Кодексі сказано так: “Забороняються фізичні покарання дітей батьками та інші види покарань, які принижують людську гідність. Дитина має право на належне батьківське виховання”.

● Не виражайте часто свого невдоволення, критики. Це породжує неприязнь та ворожість в стосунках дітей і батьків.

● Давайте дітям можливість відчувати ваше визнання і схвалення. Ніколи не старайтесь запевнити дитину в тому, що вона погана.

● Будьте тактовними у стосунках з дітьми. Давайте приклад емоційного самоконтролю і витримки.

● Показуйте приклад позитивних дій та вчинків дітям не на словах, а в конкретних справах.

● Завжди давайте дитині шанс на право бути кращо

Щорічно медичний огляд у наркологічному кабінеті  комунального некомерційного підприємства « Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» проходять близько 4500 осіб.

На диспансерному обліку у кабінеті перебуває всього 580 осіб, них:

  • З синдромом залежності від алкоголю-252 осіб;
  • З приводу зловживання алкоголю – 110 осіб;
  • З синдромом залежності від наркотичних речовин – 136 осіб;
  • З приводу епізодичного вживання наркотичних речовин – 82 осіб.

У програмі замісної підтримувальної терапії беруть участь та отримують метадон – 49 наркозалежних осіб.

Якщо Ви помітили у своєї дитини :

  • Різкі перепади настрою, ніяк не пов’язані з реальною дійсністю, яка оточує вашу дитину. Наприклад, веселість і енергійність швидко змінюються апатією, байдужістю, небажанням нічого робити. І ці цикли не пов’язані з успіхами чи неуспіхами в школі, з друзями, вони ніби самі по собі.
  • Зміна ритму сну: дитина протягом дня може бути сонлива, млява, повільна, а до вечора, прийшовши з прогулянки, проявляє енергійність, бажання що-небудь робити, не засинає вчасно. Ви можете бачити, що вона всю ніч безперервно займається комп’ютером, грає на гітарі, прослуховує музичні записи, а на другий день знову сонлива, загальмована.
  • Зміна апетиту і манери вживання їжі, у дитини змінюється ритм їжі: він може цілими днями нічого не їсти, не потерпаючи від голоду, і раптом, прийшовши з прогулянки, з’їдає півкастрюлі борщу;
  • Нарешті, Ви можете помітити сліди уколів по ходу вен на руках, терміново, зверніться до вашого сімейного лікаря, який в свою чергу, скерує ваші подальші дії!

Батьки, пам’ятайте, що батьківство – це привід більше часу проводити з дитиною, спілкуватись з нею,

а не стежити та контролювати кожен її крок.

 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...