Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Несанкціоноване спалювання сухої трави
AA

Несанкціоноване спалювання сухої трави

Кожен рік, з настанням теплої погоди, починається масове несанкціоноване спалювання  сміття та залишків сухої рослинності.

Такі дії украй небезпечні, оскільки вони загрожують виникненням неконтрольованих пожеж та наносять значну шкоду екології.

 До складу диму входять пил, оксиди азоту, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Також з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Крім того, при спалюванні листя, трави згорають комахи, відбувається руйнація ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть грунтоутворюючі мікроорганізми. При спалюванні очерету гине молодняк диких тварин та згорають гнізда диких птахів.

За несанкціоноване випалювання сухої трави, листя чи сміття передбачено адміністративну відповідальність, а саме накладення штрафу: на громадян – від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Категорично заборонено спалювання рослинних залишків на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержанні вимог щодо охорони атмосферного повітря.

Заборонено спалювання всіх видів відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень. Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно- болотною та іншою природною рослинністю або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниці, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою  адміністративну відповідальність.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (ст. 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради просить всіх мешканців міста не порушувати законодавство та бережливо ставитись до навколишнього середовища.

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...