Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українському енергокомплексі готують до введення в роботу агрегат №3 Ташлицької ГАЕС
AA

На Южно-Українському енергокомплексі готують до введення в роботу агрегат №3 Ташлицької ГАЕС

До Дня енергетика на Южно-Українському енергокомплексі планують здійснити пробний пуск третього гідроагрегату Ташлицької гідроакумулювальної електростанції. Наразі монтажні операції ведуться на всіх рівнях будівлі ГАЕС.

«Монтаж електротехнічного обладнання, зокрема, струмопроводів – основний напрям роботи на сьогодні. Це обладнання має забезпечити електричне з’єднання генератора-двигуна третього гідроагрегату і блочного трансформатора. Загальна довжина всіх струмопроводів 1200 метрів. Змонтовано приблизно 800 метрів. Заварено й більшу половину стиків», - розповів заступник головного інженера ПрАТ «Юженергобуд» Василь Пастушенко.

Струмопроводи хорватського виробництва. Напруга сягатиме 17,5 кВ, тож і захист вони мають відповідний. Обладнання зручне у монтажі: секції з’єднують безпосередньо у місці використання.

Наразі монтажники також прокладають кабельні лінії. Щоб з’єднати всі системи пускового комплексу, треба майже 100 км кабелю. У процесі монтажу й обладнання систем контролю, захисту та керування гідроагрегатом.

«Повну комплектацію гідроагрегату електротехнічним обладнанням та контрольно-вимірювальними приладами буде виконано до середини листопада. До цього часу має надійти й блочний трансформатор виробництва Запорізького трансформаторного заводу», - запевнив Василь Пастушенко.

У переліку постачальників основного обладнання – український завод «Електроважмаш», а також провідні світові виробники електротехнічного та енергетичного обладнання – концерн Siemens (Німеччина), шведсько-швейцарська компанія АВВ, американська корпорація Emerson.

До будівельних і монтажних робіт на агрегаті №3 ТГАЕС залучено майже 200 фахівців ПрАТ «Юженергобуд», а також субпідрядної організації – ТОВ «ЮГ-СГЕМ». На пусконалагоджувальні операції планують запросити фахівців спеціалізованих організацій.

Уведення в експлуатацію агрегату №3 Ташлицької ГАЕС не передбачає підвищення рівня Олександрівського водосховища, який нині становить 16 метрів.

Додатково:

Високоманеврена Ташлицька ГАЕС – одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулювальних потужностей. Основне призначення ТГАЕС - виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання та використання надлишкової нічної енергії.

На нинішньому етапі на Южно-Українському енергокомплексі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 9,8 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.

Спорудження гідроакумулювальної електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...