Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській атомній станції завершилася партнерська перевірка ВАО АЕС
AA

На Южно-Українській атомній станції завершилася партнерська перевірка ВАО АЕС

9 листопада на ЮУАЕС завершилася партнерська перевірка Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС, у англомовній транскрипції WANO). За її  результатами команда провідних міжнародних експертів у галузі атомної енергетики назвала області діяльності атомної станції, де слід докласти зусиль для приведення їх у відповідність до кращої світової практики, а також визначила сильні сторони в роботі підприємства, які в подальшому можуть бути представлені світовому атомному співтовариству для вивчення та застосування на інших майданчиках.

Діяльність підприємства перевірялася у двох фундаментальних областях - професіоналізм працівників і лідерство, шести функціональних - експлуатація, технічне обслуговування та ремонт, хімія, радіаційний захист, підготовка персоналу, інженерно-технічне забезпечення, а також охоплювала десять загальновиробничих областей. Перевірено і виконання рекомендацій вао аес, викладених у звітах про значний досвід експлуатації (SOER). Окрему увагу експерти ВАО АЕС приділили оцінці стану культури безпеки.

До складу міжнародної команди, що працювала на ЮУАЕС протягом двох тижнів - з 26 жовтня по 9 листопада, - входили 25 експертів та 2 координатори з 10 країн світу. Нинішню партнерську перевірку ЮУАЕС вперше було виконано в проектно-інформованому форматі, який  передбачає підготовку та завчасне надання значно більшого за обсягом попереднього пакета інформації. Заздалегідь, під час попереднього візиту, було проведено спостереження за виконанням ремонтних робіт. До числа нововведень  увійшли й спостереження за тренуваннями персоналу блочного щита управління (БЩУ) на повномасштабному тренажері.

 Виступаючи на підсумковій нараді з приводу завершення партнерської перевірки, генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко зазначив: «Ці два тижні згуртували нас навколо нашої головної мети – підвищення безпеки та вивчення передового світового досвіду. Для нас партнерська перевірка – це чудова можливість поспілкуватися з нашими колегами з інших атомних станцій, регіональних центрів ВАО АЕС, отримати поради, подивитись на нашу діяльність стороннім поглядом. Щиро вдячний колегам за плідну роботу та запевняю вас, що підсумки нашої спільної діяльності стануть дуже важливим елементом нашого подальшого розвитку».

Попередній звіт, який керівник команди представник ВАО АЕС на угорській атомній станції Пакш Лайош Хаднадь передав очільнику ВП ЮУАЕС, разом з інформацією про області діяльності атомної станції, де можливе покращення, та пропозиціями щодо вдосконалення роботи включав дані про 7 сильних сторін діяльності підприємства. Підбиваючи підсумки двотижневої партнерської перевірки, Лайош Хаднадь подякував южно-українським фахівцям за відкритість і наголосив: «Це була плідна та корисна для обох сторін робота».

Підтвердженням того, що Южно-Українська атомна станція успішно пройшла партнерську перевірку, стала Пам’ятна дошка. За недавньою традицією, що склалася у Всесвітній асоціації операторів АЕС, генеральному директору Южно-Української атомної станції її вручив заступник директора регіонального центру ВАО АЕС Сергій Фролов зі словами: «Ця Пам’ятна дошка засвідчує, що на южно-українському майданчику працювала команда експертів  ВАО АЕС, і що ви пройшли цей етап успішно».

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...