Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській атомній станції проходить повторна партнерська перевірка ВАО АЕС
AA

На Южно-Українській атомній станції проходить повторна партнерська перевірка ВАО АЕС

19 вересня на южно-українському майданчику розпочала роботу команда повторної партнерської перевірки Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС, у англомовній транскрипції WANO). Сім експертів з Болгарії, Вірменії, України, Росії та Китаю протягом тижня проведуть аналіз ефективності заходів, виконаних ЮУАЕС за результатами партнерської перевірки, що відбулася в листопаді 2014 року.

Перевірка здійснюватиметься за наступними напрямками: організація та управління (ефективність організаційної структури),  експлуатація, технічне обслуговування та ремонт (управління роботами), управління конфігурацією (проектним станом АЕС) і вдосконалення виробничої діяльності, радіаційний захист і радіаційна безпека, хімія, підготовка персоналу, протипожежний захист, а також робота персоналу та людський чинник. Свої висновки міжнародні експерти зроблять за результатами обходів головних технологічних приміщень станції, спостережень за роботою персоналу, інтерв'ю з керівниками та працівниками АЕС, аналізу виробничої документації на робочих місцях.

Головним завданням експертів є контроль виконання виданих рекомендацій і оцінка поточного стану областей для покращення, виявлених під час повномасштабної перевірки  2014 року. Тоді станція першою серед АЕС України пройшла перевірку за новою редакцією документа «Виробничі завдання та критерії їх виконання», в якому  було враховано висновки, зроблені за результатами аварії на АЕС Фукусіма. Уперше в рамках партнерської перевірки також було проаналізовано стан аварійної готовності та реагування, управління важкими аваріями і низку інших напрямків.

Отримана в результаті міжнародної перевірки інформація та цінний досвід стали предметом для детального аналізу і підвищення безпеки ЮУАЕС. Для приведення діяльності підприємства у відповідність до кращих світових практик, у рамках  виконання запропонованих рекомендацій із застосування досвіду, накопиченого атомниками всього світу, було розроблено комплекс організаційно-технічних заходів.

Вітаючи високих гостей, генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко зазначив: «Ми розуміємо, що основна місія ВАО АЕС - підвищення безпеки та надійності атомних станцій в усьому світі. Тому ми докладаємо спільних зусиль для оцінки та порівняння з кращими досягненнями експлуатації через взаємну підтримку, обмін інформацією та використання позитивного досвіду».

Керівник програми партнерської перевірки в регіональному центрі ВАО АЕС Анатолій Зінченко, який очолює команду експертів, що прибули на южно-український майданчик, у своєму виступі на стартовій нараді зазначив: «Два роки тому Южно-Українська атомна станція продемонструвала дуже високий рівень відкритості. Це неодноразово підкреслювалося на засіданнях Ради керівників ВАО АЕС. Нині ми очікуємо, що ви ще вище підніметеся в готовності до співпраці. Безпека - наша загальна мета. І ми тут саме для цього».

Як показує світовий досвід, повторні партнерські перевірки значною мірою впливають на підвищення рівня безпеки та надійності атомних станцій. Підсумком п'ятиденної роботи міжнародних експертів стане звіт, що оцінює прогрес у стані областей для покращення,  які перевіряються.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...

Колдоговір на ПАЕС виконано

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

22 березня на Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Дел...