Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС визначили першого переможця конкурсу профмайстерності
AA

На Южно-Українській АЕС визначили першого переможця конкурсу профмайстерності

На ЮУАЕС стартували конкурси професійної майстерності. 9 липня визначено першого переможця. Зі значним відривом балів ним став дефектоскопіст рентгено-гаммаграфування служби контролю металу (СКМ) ВП ЮУАЕС Іван Масінкевич. Саме він у жовтні цього року на Рівненській атомній електростанції буде представляти підприємство на галузевому змаганні.

Для молодих спеціалістів участь у конкурсах «Кращий за професією» - це реальний шанс проявити себе та піднятися кар’єрними сходами. Серед дефектоскопістів рентгено-гаммаграфування Южно-Української АЕС охочих спробувати свої сили вистачає. За словами начальника лабораторії неруйнівних методів контролю СКМ ЮУАЕС Миколи Красовського, серед молодих спеціалістів завжди є висока конкуренція. Кожен хоче бути першим.

Дефектокопісти на ЮУАЕС обстежують діюче обладнання і допомагають ремонтникам виявляти пошкодження: тріщини, шлакові вкраплення, відшарування. Крім того, вони виконують вхідний контроль нових деталей. Дефектоскопіста можна порівняти з рентгенологом. Тільки на відміну від лікаря, він оцінює не стан здоров’я, а якість зварних з’єднань. Неточність результату може призвести до аварійних зупинок обладнання, а також значних матеріальних збитків для підприємства. Тож підвищенню кваліфікації і перевірці знань спеціалістів служби контролю металу завжди приділяють значну увагу.

«В Україні дефектоскопістів навчають тільки в Дніпропетровському технікумі зварювання та електроніки імені Патона. Такі спеціалісти завжди у дефіциті, тож на роботу до нас приходять фахівці з різною освітою. Головне, щоб було бажання навчатися та розвиватися», - підкреслює Микола Красовський.

Традиційно конкурс проходив в два етапи, члени комісії оцінювали теоретичну та практичну підготовку спеціалістів. Змагання тривало протягом двох днів, з повним дотриманням карантинних вимог.

Спочатку молодим спеціалістам треба було відповісти на 10 питань, які передбачали перевірку знань з охорони праці, радіаційної безпеки, методології виконання радіографічного контролю. Наступного дня під час практичного завдання конкурсанти оцінювали зразок зварного з’єднання та готували результати контролю.

Для дефектоскопістів 3-5 розрядів це незвична робота, адже розшифровкою даних радіографічного контролю частіше займаються інженери-дефектоскопісти. Члени комісії оцінювали якість результату, правильність дій підготовки робочого місця та інструментів для виконання завдання. «Як керівник підрозділу я повністю задоволений якістю підготовки конкурсантів. - зазначив начальник служби контролю металу ВП ЮУАЕС Андрій Бажуков. - Гарна зміна підростає, ми бачимо бажання молоді підвищувати свою кваліфікацію та досягати професійних висот».

Зі значним відривом балів переміг Іван Масінкевич. Він вже чотири роки працює у службі контролю металу, двічі був учасником і призером конкурсу наукових докладів, а от у змаганні «Кращий за професією» спробував свої сили вперше. Каже, що всі суперники – досвідчені і грамотні спеціалісти, тож спрогнозувати результат заздалегідь було просто неможливо.

Друге місце у конкурсі професійної майстерності посів молодий спеціаліст Євген Тарасенко, який працює у підрозділі менше року. За словами Андрія Бажукова, у цього конкурсанта теж високий потенціал і він ще покаже себе. «Бронзу» у батлі молодих спеціалістів взяв Дмитро Медведєв.

Для колективу Южно-Української АЕС і в цілому для НАЕК «Енергоатом» конкурси профмайстерності – не просто разові змагання. Це виробнича традиція, що об’єднує колектив компанії і мотивує його бути кращим. Молоді спеціалісти можуть продемонструвати свою майстерність, обмінятися досвідом з колегами і отримати грошове заохочення за професіоналізм.


 

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...