Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС відбулося закриття V літньої ядерної школи
AA

На Южно-Українській АЕС відбулося закриття V літньої ядерної школи

14 липня на Южно-Українській АЕС відбулося підбиття підсумків і закриття V літньої ядерної школи «Молодь і майбутнє атомної енергетики». Її учасникам - кращим студентам і викладачам провідних вітчизняних вишів, вищих навчальних закладів Чехії, а також призерам конкурсу наукових доповідей ДП НАЕК «Енергоатом» - організатори заходу вручили сертифікати, а переможцям доповідей і змагань між вишами з футзалу та стрітболу - дипломи, пам'ятні призи та кубки.

Майже два тижні представники Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут», Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Одеського національного політехнічного університету, Національного університету «Львівська політехніка», Вінницького національного технічного університету, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», двох вищих навчальних закладів Чехії - університету Західної Богемії (Західно-чеський університет) і Чеського технічного університету, а також молоді фахівці НАЕК «Енергоатом» на майданчику Южно-Українського енергокомплексу в рамках літньої ядерної школи вчилися, спілкувалися, заводили нові зв'язки, обговорювали наукові проекти та відпочивали. Як зазначив учасник IV і V літніх шкіл, студент кафедри ядерної фізики КНУ ім. Шевченка Дмитро Дмитрієв, лекційна та спортивна програми, а також дозвілля молодих людей були дуже насиченими. «Я дізнався тут багато нового, - ділиться враженнями майбутній ядерник. - Школа зібрала студентів з різних факультетів і вишів, що дозволило нам обмінюватися досвідом, думками. Досить цікавими були доповіді студентів КПІ, Одеського університету, а чеські колеги представили гідні уваги технічні рішення нагальних проблем. Крім усього іншого спілкування з чехами мені допомогло в практиці та поліпшенні знань англійської. Помірятися силами та знаннями завжди корисно».

Професор ОНПУ Олександр Корольов упевнений у тому, що досвід, отриманий під час спілкування з учасниками літньої школи, був корисний не лише молодим людям, а й викладачам. «Це вже п'ята за рахунком літня ядерна школа, організована Енергоатомом, і складно сказати, яка була кращою, тому що в кожній з них є якась родзинка та особливе сприйняття. На нинішній мені було цікаво побувати на евересті знань про елементарні частки, зануритися в маріанську западину активної зони, плисти двофазними потоками. Вважаю, кожен з нас, викладачів, визначив для себе нові напрямки, над якими треба ще попрацювати та підтягнути, аби відповідати рівню. Це ж стосується й студентів: вони мають більше приділити уваги окремим питанням, освоїти нові тематики», - резюмував він.

Професор також вважає за правильне та необхідне залучення до участі в літній ядерній школі зарубіжних колег. «У ці дні для всіх корисним було спілкування з чеськими друзями. У майбутньому хотілося б обговорити питання ядерної енергетики ще й з польськими колегами», - додав О.Корольов.

Звертаючись до студентів і їх викладачів на офіційному закритті V літньої ядерної школи «Молодь і майбутнє атомної енергетики», директор з кадрів і соціальних питань ДП НАЕК «Енергоатом», президент Українського ядерного товариства Григорій Муляр пообіцяв, що захід вийде на новий міжнародний рівень, оскільки приєднатися до чеських колег і стати учасниками чергової школи вже висловили бажання представники Варшавського політехнічного університету. «Знання, які отримують студенти під час літньої школи, служать своєрідним об'єднанням як вітчизняної науки вишів, так і європейської, - підкреслив він. - Незважаючи на ті проблеми, що сьогодні переживає Україна, ядерники зберігають взаєморозуміння, діляться досвідом з питань культури безпеки, попередження небажаних подій на АЕС і ці знання ми зобов'язані лише нарощувати».

Практику проведення таких заходів засновано 2011 року президентом Енергоатома з метою зміцнення партнерських взаємин між НАЕК і профільними українськими вишами, вдосконалення шляхів підготовки кваліфікованих кадрів для атомної енергетики України та формування позитивного іміджу компанії. У їх ході студенти та науково-педагогічні працівники діляться власним досвідом і науковими розробками у сфері ядерної галузі. А організація школи безпосередньо на атомному майданчику (Южно-Українська атомна станція  - друга вітчизняна АЕС, яка приймає її учасників) дає можливість ознайомитися з практичною базою підприємства, поспілкуватися з керівництвом станції, поставити запитання та отримати на них відповіді під час проведення «круглих столів».

 

 

 

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...