Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС проведено протиаварійне тренування в умовах карантину
AA

На Южно-Українській АЕС проведено протиаварійне тренування в умовах карантину

На Южно-Українській АЕС 26 листопада відбулось планове загальностанційне протиаварійне тренування (ПАТ). Мета заходу – перевірка здатності персоналу самостійно, швидко та правильно ідентифікувати аварійний режим і вжити необхідних дій для його ліквідації. Відмінністю нинішнього тренування було його проведення в умовах карантину через пандемію COVІD-19.

За планом тренуванняна ЮУАЕС було змодельовано УМОВНУ аварію, викликану зниженням частоти в енергосистемі Південного регіону України через потужний грозовий фронт, що призвів до відключення декількох ліній електропередачта дисбалансу генерованої і спожитої електроенергії. Зазначені обставини призвели до УМОВНОГО повного знеструмлення АЕС з втратою живлення власних потреб нормальної експлуатації станції.

Подію, згідно з «Аварійним планом», було класифіковано як «аварійну готовність».Усі технологічні відмови були змодельовані на повномасштабних тренажерах енергоблоків.Жодні операції на діючому обладанні під час навчань не проводились.

«Навіть в умовах пандемії ми не можемо зупинити тренувальний процес, адже саме практичні тренування забезпечують готовність персоналу до дій на випадок аномальних подій, - зазначив заступник начальника навчально-тренувального центру ЮУАЕС Дмитро Шаміс. – Але ми вжили всіх можливих заходів, щоб убезпечити наших працівників. Оперативну зміну та інструкторський персонал, задіяніу процесі тренувань, було розділено на групи з таким розрахунком, щоб на повномасштабних тренажерах перебувала мінімально можлива кількість людей. Мінімізовано контакти між інструкторами та тими, хто тренується, враховано решту карантинних обмежень».

Нинішнє протиаварійне тренування мало ще декілька особливостей. План навчань одночасно відпрацьовувався на двох повномасштабних тренажерах (першої і другої черги АЕС) - заданий сценарій було синхронізовано як у часі, так і за вихідними подіями.

Поряд з цим у режимі відеоспостереження за перебігом тренування стежила представник регіонального центру Всесвітньої асоціації операторів АЕС на южно-українському майданчику Наталія Буханько. Вона пояснила: «Я проводила спостереження за темою «особливості роботи персоналу в умовах пандемії». Пандемія привнесла в наше життя додаткові фактори, з якими доводиться рахуватися: необхідність дотримання карантинних заходів, безперервний потік негативної інформації тощо. Мета цього спостереження - визначити, чи відображаються вони негативним чином на роботі оперативного персоналу,які компенсуючі заходи вживаються на атомній станції і, за необхідності, запропонувати рекомендації з мінімізації цього впливу. Аналогічні спостереження представники нашого регіонального центру ВАО АЕС проведуть на всіх атомних майданчиках. Їх систематизують, узагальнять, і, можливо, розроблять для галузі в цілому рекомендації щодо підтримання безпечної та ефективної експлуатації атомних станцій в умовах пандемії».

Загальностанційні протиаварійні тренування на АЕС України проводяться щороку. Таким чином перевіряється рівень готовності до першочергових дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, здатність запроваджувати ефективні заходи для локалізації та ліквідації аварій, а також пом’якшення їх наслідків щодо впливу на персонал АЕС, населення та навколишнє середовище.

Сценарій цьогорічних навчань відпрацьовано в повному обсязі. Задіяний персонал з поставленим завданням впорався. У підсумку ПАТ зазначено: нормальну схему живлення атомної станції відновлено; виконано пуск АЕС «з нуля»; при цьому захід пройшов з дотриманням протиепідемічних карантинних вимог.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...