Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС проходить місія підтримки ВАО АЕС
AA

На Южно-Українській АЕС проходить місія підтримки ВАО АЕС

Южно-Українська АЕС стала першою серед атомних станцій України, де ВАО АЕС (Всесвітня асоціація операторів атомних електростанцій) з 13 по 17 січня проводить пілотну місію підтримки за новою темою «Метод фокус-груп у практиці оцінювання культури безпеки, а також аналізу людського та організаційного чинника під час проведення розслідувань причин подій на АЕС». У перебігу п'ятиденної роботи експерти регіонального центру асоціації проводять навчальні дослідження з персоналом ЮУАЕС - учасниками трьох фокус-груп, а за підсумками нададуть звіт з рекомендаціями.

Метод фокус-груп є одним з найпоширеніших у світі якісних методів дослідження внутрішньоорганізаційної культури та застосовується в психології, соціології і інших галузях знань. У діяльності ВАО АЕС для оцінки та самооцінки атомних станцій він застосовується вперше. За словами експерта, директора Обнінського науково-дослідного центру «Прогноз» Едуарда Волкова, «метод ефективно зарекомендував себе з точки зору кількості отримуваної інформації, що дає близько 60-70% фактичного матеріалу для аналізу». Мета методу фокус-груп - оцінка окремих аспектів культури безпеки на підприємстві, які не можуть бути точно досліджені лише із застосуванням широких анкетних опитувань і кількісних методів.

Керівник експертної команди, радник регіонального центру ВАО АЕС Іван Гончаров підкреслює значущість вказаного методу для всіх АЕС, тому асоціація в майбутньому має намір розповсюдити його на всі атомні станції світу. «Збираються три-чотири фокус-групи, що складаються з персоналу підприємства різних рівнів управління, починаючи від низового та закінчуючи вищим, - деталізує він. – Під час роботи вони ставлять питання і отримують інформацію. І метою нашої місії підтримки є навчити групи саме цю інформацію обробляти та використати в подальшій роботі. Усе це треба для того, щоб підвищити рівень культури безпеки атомної станції, а також зрозуміти, чим атомна станція живе, і в який бік їй необхідно розвиватися, які точки росту є і як у подальшому необхідно усувати виявлені недоліки».

Павло Попов, заступник начальника виробничо-технічної служби ВП ЮУАЕС, секретар комітету з культури безпеки - один з фахівців, які навчаються застосовувати метод фокус-груп на практиці. Він сподівається, що атомна станція в майбутньому від застосування цього методу отримає гарні результати: «Цей метод спрямований на пошук проблемних питань в царині культури безпеки. Її оцінку ми проводимо різними методами, в тому числі й через анкетування персоналу. Воно дозволяє виконати оцінку на широкому спектрі персоналу, проте виявити проблемні області таким чином складніше. Для того, аби відійти від стандартизованих відповідей найприйнятніший метод фокус-груп. Він дозволяє вивчати вже виявлену проблемну область».

Фокус-група формується для більш предметного вивчення проблемних областей, виявлених за результатами анкетування персоналу. Її завдання - віднайти корінні причини проблемної області і, відповідно, розробити необхідні коригуючі заходи.

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...