Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС запроваджують нові підходи до протиаварійних тренувань оперативного персоналу
AA

На ЮУАЕС запроваджують нові підходи до протиаварійних тренувань оперативного персоналу

У ВП ЮУАЕС під час осіннього циклу підтримання кваліфікації оперативного персоналу, який триває з 21 вересня по 24 грудня, до занять з ліквідації аварійних ситуацій залучені фахівці групи інженерної підтримки (ГІП). Консультативну допомогу персоналу блочного щита керування (БЩК) вони надають безпосередньо з кризового центру, куди виведено параметри роботи обладнання реальних енергоблоків та повномасштабних тренажерів. Досвід южноукраїнських атомників в цьому плані в рамках  НАЕК «Енергоатом» поки що унікальний.

Двічі на рік кожна з п’яти діючих оперативних змін атомної електростанції та дві резервні проходять двотижневий курс підтримання кваліфікації. Навчальна сесія, крім теоретичного матеріалу у вигляді лекцій та відпрацювання практичних навичок на повномасштабному тренажері навчально-тренувального центру (НТЦ), обов’язково передбачає заняття з ліквідації аварійної ситуації. Відтепер разом з оперативниками двічі на рік тренування проходить кожен член групи інженерної підтримки. До її складу входять досвідчені фахівці (як правило, керівники) основних цехів і підрозділів: реакторного, турбінного, електричного, теплової автоматики і вимірювань, служби аналізу безпеки, служби головного технолога та НТЦ. Завдання групи інженерної підтримки – консультативна допомога персоналу блочного щита керування під час ліквідації аварії.

Дмитро Шаміс, заступник начальника навчально-тренувального центру ЮУАЕС пояснює: «Дії оперативного персоналу блочного щита керування чітко регламентовані. У разі аварійної ситуації оператори БЩК працюють за спеціально прописаними процедурами – симптомно-орієнтованими аварійними інструкціями. Ці документи враховують максимально можливі сценарії розвитку подій. Але життєві реалії не завжди передбачувані. То ж було створено групу інженерної підтримки, яка б за необхідності надавала консультативну допомогу персоналу БЩК».

Група інженерної підтримки для ефективної взаємодії зі штабом КАРМ (керівника аварійними роботами на майданчику), має перебувати у кризовому центрі. З впровадженням на енергоблоках ЮУАЕС системи ПАМС (аварійного та післяаварійного моніторингу) та дублювання її на повномасштабних тренажерах, члени ГІП мають змогу з кризового центру спостерігати за параметрами обладнання, аналізувати ситуацію і коригувати алгоритм дій персоналу БЩК. Ситуація максимально наближена до реальної. Комунікацію організовано через головного фахівця з безпеки (ГСБ), який знаходиться на блочному щиті керування. І це ще одна новація, яка поки що запроваджена лише на Южно-Українській АЕС.

«Ми плануємо ще більше розширити коло учасників цих тренувань, - зазначає заступник начальника навчально-тренувального центру ЮУАЕС Дмитро Шаміс. - Крім, власне, персоналу БЩК, ГІП, ГФБ плануємо залучати деяких представників штабу КАРМ та аварійні бригади. На мій погляд, це дозволить персоналу впевненіше почувати себе у будь-якій надзвичайній ситуації та в процесі навчань виявити можливі неузгодження в організації аварійних тренувань».

Під час осінньої сесії підтримку кваліфікації вже пройшли три зміни ЮУАЕС. Разом з ними у протиаварійному тренуванні брали участь три групи інженерної підтримки. На черзі ще чотири. Остаточні висновки про новації під час проведення протиаварійних тренувань буде зроблено після завершення циклу занять з підвищення кваліфікації оперативного персоналу.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...