Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС вперше в Україні проводиться модернізація циліндра високого тиску турбіни
AA

На ЮУАЕС вперше в Україні проводиться модернізація циліндра високого тиску турбіни

Южно-Українська АЕС в черговий раз стала пілотною в реалізації нового спільного проєкту АТ «Турбоатом» і НАЕК «Енергоатом». Цього року під час планово-попереджувального ремонту (ППР) на енергоблоці №2 виконується модернізація проточної частини циліндра високого тиску (ЦВТ) турбіни. Розробники гарантують підвищення  надійності, скорочення періодичності капітальних ремонтів, зростання потужності.

НАЕК «Енергоатом» погодився на технічну пропозицію АТ «Турбоатом» щодо модернізації роторів високого тиску. Фахівці заводу вже мають успішний досвід використання своїх розробок на обладнанні енергоблоків Балаковської та Ростовської АЕС у Росії та АЕС Козлодуй в Болгарії. Два резервні ротори, що знаходились в центрозапасі НАЕК «Енергоатом» пройшли модернізацію на заводі «Турбоатом» у Харкові. Один з них встановлюють цього року на енергоблоці №2 ЮУАЕС, інший - наступного року на одному з енергоблоків ЗАЕС.

Представник АТ «Турбоатом» Віталій Сидоров запевняє: «Наш завод невпинно працює над удосконаленням своєї продукції. Ми застосовуємо нові технічні рішення, котрі дозволяють підвищити надійність обладнання та економічний ефект від його використання».

У свою чергу начальник турбінного цеху №1 ЮУАЕС Олександр Кравцов пояснює: «Очікуваний ефект від проведеної модернізації має декілька складових: по-перше, підвищення ККД. При тепловій потужності реактора три тисячі мегават ми матимемо додатково 12 електричних мегават лише за рахунок конструктивних змін в ЦВТ. Сприятимуть цьому зміна профілю лопаток, удосконалені системи ущільнень та відведення вологи, оптимізація зазорів. По-друге, підвищиться надійність, адже деталі удосконалені конструктивно та виготовлені з нових матеріалів. І, по-третє, – збільшиться тривалість міжремонтного періоду. Досі ми проводили капітальний ремонт ЦВТ раз на чотири роки, а після модернізації за рекомендацією заводу цей термін збільшиться до 6 років».

На сьогодні всі роботи виконуються згідно з графіком. Діафрагми встановлені в проточну частину, триває їх центрування. На роторі завершено основні перевірки. Після з’єднання діафрагм розпочнеться збирання циліндра. Роботи виконують фахівці ВП «Атомремонтсервис». Шеф-нагляд за кожною операцією веде група представників заводу-виробника. Робота організована в три зміни, адже виконати модернізацію необхідно в часові рамки, передбачені графіком ППР на виконання капітального ремонту ЦВТ.

Енергоблок №2 ЮУАЕС став першим в Україні, де АТ «Турбоатом» виконує модернізацію проточної частини ЦВТ. Але на цьому співпраця не завершується. Демонтований з енергоблока №2 ротор ЦВТ після аналогічної модернізації планується встановити на енергоблоці №1 ЮУАЕС. Крім того, на черзі модернізація резервного ротора циліндра середнього тиску.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...