Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС стартував цикл занять з профорієнтації для старшокласників
AA

На ЮУАЕС стартував цикл занять з профорієнтації для старшокласників

3 лютого на Южно-Українській АЕС стартував цикл занять з профорієнтації для старшокласників загальноосвітніх шкіл населених пунктів, що входять до зони спостереження атомної станції. Перше заняття організоване для учнів 10-х класів шкіл №7 і №8 м.Вознесенська.

Під час лекції старшокласникам був представлений перелік спеціальностей, затребуваних у атомній галузі, та вищих навчальних закладів, у яких можна отримати профільну освіту. Учням вознесенських шкіл також розповіли про тристоронні договори цільової підготовки молодих фахівців для Южно-Українського енергокомплексу «АЕС-виш-студент». Починаючи з 2014 року такі договори укладаються з Одеським національним політехнічним університетом, Вінницьким національним технічним університетом, Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського», Національним університетом «Львівська політехніка» та Українським державним хіміко-технологічним університетом. 2016 року до цього списку додалися ще два українські виші - Київський національний університет ім. Т.Шевченка та Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут».

Окремо йшлося й про рейтинг вітчизняних вишів. За результатами дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua вищі навчальні заклади, з якими енергетичне підприємство співпрацює в плані підготовки молодих фахівців, посідають перші рядки.

У процесі заняття юнаки та дівчата з міста Вознесенськ дізналися також, що укладання тристороннього договору та наступне дотримання його умов забезпечить їм гарантоване працевлаштування на атомну станцію. «На сьогодні в законодавчих актах скасовано норму обов'язкового працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, які навчаються за державним замовленням, - пояснює провідний інженер управління кадрів ВП ЮУАЕС Алла Мосяєва, - за винятком студентів-медиків і тих, хто навчається за тристоронніми договорами цільової підготовки молодих фахівців. Відпрацювання в працедавця - одна з умов вказаного договору, а для студента - гарантія працевлаштування. Іншими словами, студент, який уклав з підприємством тристоронній договір і дотримується його умов, з першого курсу може бути впевнений, що у нього буде робота».

Під час лекцій старшокласникам також розповіли, як врахувати особисті якості, аби не помилитися у виборі життєвого шляху, про професії, затребувані у ВП ЮУАЕС, надали багато іншої цікавої та корисної інформації. 

У рамках занять з профорієнтації для 10-класників було організовано екскурсію об'єктами енергокомплексу - на оглядовий майданчик Ташлицької ГАЕС і повномасштабний тренажер блочного щита управління ЮУАЕС. У інформаційному центрі атомної станції за допомогою спеціальних макетів фахівці управління інформації та зв'язків з громадськістю продемонстрували майбутнім абітурієнтам принципи роботи основного обладнання підприємства.

Масштабна та планомірна діяльність з професійної орієнтації старшокласників населених пунктів зони спостереження ЮУАЕС стартувала в 2013-2014 роках. У 2015-му ця робота поновилася та продовжилася. 2016-2017 навчального року заняття відвідають 50 груп (874 учні 30-кілометрової зони атомної станції) - майбутні випускники загальноосвітніх шкіл Арбузинського, Братського, Вознесенського, Доманівського, Первомайського районів, міст Южноукраїнськ і Вознесенськ.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...