Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС розроблено проєкт програми заходів для підтвердження можливості роботи енергоблока №1 під час довгострокової експлуатації
AA

На ЮУАЕС розроблено проєкт програми заходів для підтвердження можливості роботи енергоблока №1 під час довгострокової експлуатації

На ЮУАЕС розроблено проєкт програми заходів, які підтвердять можливість подальшої роботи енергоблока №1 у період довгострокової експлуатації. Документ вже опрацювали в НАЕК «Енергоатом», тепер южноукраїнські атомники мають врахувати надані експлуатуючою організацією рекомендації. Наступним кроком стане схвалення в Державній інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ), яка оцінюватиме програму на відповідність всім нормативним та технічним вимогам.

У документі передбачено виконання комплексу робіт з оцінки технічного стану обладнання, підвищення безпеки, модернізації, реконструкції, технічного переоснащення. Також має бути розроблений звіт з періодичної переоцінки безпеки. В цей документ входить аналіз впливу проведених модифікацій, старіння обладнання та будівельних конструкцій на надійність роботи  енергоблока. 

«До 2 грудня 2020 року ми маємо заявити регулятору про свої наміри щодо продовження роботи першого енергоблока ЮУАЕС або його зняття з експлуатації, - зазначив начальник служби надійності ресурсу та продовження експлуатації ЮУАЕС Борис Мікітков. – Ми плануємо подавати документи з обґрунтуванням подальшої експлуатації мільйонника». 

Ліцензію Державної інспекції ядерного регулювання України, яка дає право на довгострокову експлуатацію, перший енергоблок Южно-Української АЕС отримав у 2013 році.  Працювати на визначених у проєкті рівнях потужності мільйонник може протягом 10 років, тобто до грудня 2023-го. Подальша доля енергоблока залежить від його технічного стану, тож протягом відведеного часу атомники мають провести цілий комплекс заходів для пролонгації ліцензії.

З економічної точки зору підготовка до продовження довгострокової експлуатації більш вигідна, ніж будівництво нового енергоблока. Орієнтовні витрати на реалізацію заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КзПБ) складають приблизно 670 млн грн, і ще майже 50 млн мають піти на роботи інжинірингового характеру.  Для порівняння: вартість будівництва нового енергоблока АЕС за підрахунками експертів становить від 6 до 8 млрд євро.

Світовий досвід свідчить, що робота енергоблока у період довгострокової експлуатації – це не тільки економічно доцільне рішення, а й обґрунтоване з точки зору забезпечення необхідного рівня безпеки. «Україна не першою пішла таким шляхом, - підкреслив Борис Мікітков. - Це міжнародний підхід, який схвалений МАГАТЕ».

Заходи, які підтвердять можливість подальшої роботи енергоблока №1 у період довгострокової експлуатації, розплановані на 10 років. Цей процес контролюють у ДІЯРУ. Зокрема, 2020-й атомники вважають результативним, незважаючи на те, що  він досить важкий через введення нової моделі ринку електроенергії та тривалий карантин. До кінця поточного року у рамках підготовки до подальшої роботи енергоблока №1 у період довгострокової експлуатації южноукраїнські атомники готуються виконати ще низку заходів.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...