Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС реконструюють крани кругової дії блоків №1 і №2
AA

На ЮУАЕС реконструюють крани кругової дії блоків №1 і №2

На Южно-Українській АЕС готуються до реконструкції кранів кругової дії (полярні крани) енергоблоків малої серії - №1 і №2. Роботи передбачено реалізувати під час ремонтної кампанії 2020 року. Нині ведеться активна підготовка до майбутньої модернізації. В її рамках вже виконано обстеження полярних кранів першого та другого енергоблоків. На робочій нараді з представниками компанії Škoda JS – переможця відкритих торгів на проведення зазначеної реконструкції, - що відбулася на ЮУАЕС 2-4 грудня, обговорювали питання проєктування нового обладнання, його специфікації та сумісності з елементами, що не підлягають заміні, а також підготовки технічного рішення для майбутньої модернізації.

«Заплановані роботи дуже важливі та досить складні, - зазначає заступник головного інженера з модернізації та реконструкції ЮУАЕС Андрій Біндюков. - За час дії контракту нормативні документи змінились, вимоги  до процесу випробувань обладнання, його сейсмостійкості та інших факторів, що впливають на його технічний стан, стали більш жорсткими. Виконуємо аналіз, вносимо уточнення вже безпосередньо в процесі видачі вихідних даних для проєктування. Нині вже готові написати технічне завдання на проєкт прив’язки механічної частини та системи управління полярного крана. Роботи напружені, та в цілому вони йдуть у графіку».

Крани кругової дії належать до основного транспортно-технологічного обладнання в герметичних об’ємах енергоблоків. З їхньою допомогою у центральних залах реакторних відділень переміщують 90% вантажів: під час планових ремонтів знімають та встановлюють верхній блок реактора, транспортують контейнери зі свіжим і відпрацьованим паливом тощо. Це кранове обладнання здатне переміщувати великогабаритні та надважкі (до 400 тонн) вантажі.

Учасниками дводенної наради з модернізації полярних кранів першого та другого блоків ЮУАЕС були також представники фірм-підрядчиків, залучених до реалізації проєкту. Зокрема, фахівці Litostroj Power (Словенія) - виробника кранів кругової дії, що нині експлуатуються на южно-українських енергоблоках №1 і №2, а також майбутнього обладнання для їх модернізації. 

Найближчими днями представники Южно-Української АЕС, Атомкомплекту та дирекції Енергоатома відправляться до Словенії, де 9 грудня візьмуть участь у попередніх випробуваннях виготовленого обладнання.

У процесі модернізації на полярних кранах двох блоків буде замінено системи вантажопідйомних механізмів. Зокрема, підвіски підйомністю 400 тонн трансформують у дві складові – 320 і 80 тонн. Систему підсилять страховими підйомними механізмами, які дозволять завершити операцію з переміщення ядерного палива навіть у випадку відмови основного обладнання. Заміні підлягають також системи управління, механічне та електротехнічне обладнання. Облаштують і нові кабельні зв’язки.

Масштабна  реконструкція підвищить надійність кранів кругової дії, дозволить привести енергоблоки малої серії ЮУАЕС у відповідність до нинішніх вимог безпеки та стане черговим кроком до впровадження на атомній станції технології Holtec – сучасного устаткування, призначеного для поводження з відпрацьованим ядерним паливом.

Згідно з контрактом, нове кранове обладнання має бути виготовлене та випробуване на заводі-виробнику до кінця поточного року. Перші поставки на атомну станцію заплановані на початок 2020-го.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...