Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС пройшли тактико-спеціальні навчання
AA

На ЮУАЕС пройшли тактико-спеціальні навчання

28 жовтня на Южно-Українській АЕС завершилися планові тактико-спеціальні навчання за участі представників АЕС, регіональних підрозділів СБУ, Національної поліції, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Національної гвардії, державної та місцевої влади (проходили на базі підприємства 24-28 жовтня).

План-сценарій навчань було розроблено Координаційною групою Антитерористичного центру при Управлінні СБУ (КГ АТЦ УСБУ) в Миколаївській області. За інформацією розробника, метою навчань було бойове злагодження підрозділів, задіяних у заходах з попередження та припинення диверсійного та терористичного актів на об’єкті, а також закріплення практичних навичок управління операцією КГ АТЦ УСБУ.

За словами генерального директора ВП ЮУАЕС Володимира Лісніченка, таке безпрецедентне за масштабами навчання  проводиться на АЕС України вперше. «Для нас ці навчання дуже важливі, - підкреслив очільник підприємства, - наш енергокомплекс, що складається з трьох електростанцій, знаходиться майже на південних рубежах України. Від нас недалеко як до Криму, так і до Донбасу та Придністров'я. Тому ми задоволені, що для проведення навчань організатори обрали саме наше підприємство як пріоритетний напрямок безпеки АЕС. Щодо результатів заходу, то вони продемонстрували:  фізичний захист, охорона та оборона об’єктів енергокомплексу перебувають на належному рівні».

Тактико-спеціальні навчання СБУ проводилися в декілька етапів. Територіально їх було організовано в Первомайському, Арбузинському, Вознесенському районах, місті Южноукраїнськ і безпосередньо на об’єктах енергокомплексу, що об’єднує в своєму складі атомну, гідро- та гідроакумулюючу станції. 28 жовтня у ВП ЮУАЕС пройшла остання завершальна фаза заходу - антитерористичні навчання. Згідно зі сценарним планом, у її перебігу відпрацьовувалася ситуація зі звільнення заручників та знешкодження кількох диверсійних груп, які проникли на територію АЕС та погрожували підірвати її об’єкти. Для попередження ймовірної масштабної диверсії оперативним штабом було ухвалено рішення про проведення штурму, під час якого правоохоронці знешкодили умовних терористів та звільнили заручників.

«У рамках сьогоднішньої фази ставилося декілька завдань, - наголосив начальник КГ АТЦ УСБУ Олександр Калінін. - Ми мали перевірити здатність наших сил і засобів у бойовій ситуації проводити подібні операції, проінспектувати та відпрацювати злагодженість дій усіх залучених відомств та, чи не найголовніше, - продемонструвати населенню, що ми здатні захистити людей у випадку реальної загрози. Особливо важливо це для Миколаївщини, адже в області оголошено жовтий – третій за небезпекою - рівень загрози. На мій погляд, нам це вдалося. Розуміння та повага, яку люди демонстрували нам під час навчань, є тому підтвердженням».

По завершенні практичного етапу навчань було проаналізовано кожну з фаз проведеної операції. За результатами детального аналізу учасники отримали чіткі алгоритми дій на випадок можливих терористичних загроз на об’єкті атомної енергетики.

 

 

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...